Klocktips

Tips till Galaxy Watch och andra klockor med Wear OS: Välj din egen hälsoapp

En fördel med klockor med Wear OS är att du kan välja vilken hälso- och träningsapp du vill använda.

En av poängerna med smartklockorna är att använda dem för att logga hälsodata som steg, puls, sömn och träningspass. Du kanske redan använder en befintlig tjänst för det och vill koppla den tjänsten till din klocka.

Här använder tyvärr klocktillverkarna var och en sina egna appar. Samsung använder Samsung Health, Google använder Fitbit, Xiaomi använder Mi Fitness, Mobvoi kör Mobvoi Health och Oneplus använder Ohealth. Ingen av dem kan installeras på klockor av andra märken än deras egna.

Använder du Strava som träningstjänst har de en egen träningsapp du kan installera på din Wear OS-klocka, men annars är det lite glest med tredjepartsstödet på klockorna.

En lösning är Googles Health Connect, som är en ny tjänst som fortfarande är i betastadiet men i snabb utveckling. När du installerat appen på din mobil dyker den upp bland systeminställningarna under Säkerhet och integritet (Säkerhet och sekretess på Samsungmobiler). Här kan du välja vilka andra appar du har på mobilen som ska ansluta till Health Connect. Poängen här är att de appar du anslutit till Health Connect kommer att synka sin hälsodata med varandra. Här gäller det att du inte har flera källor till insamlad data, till exempel en klocka och en mobil som bägge mäter steg i olika appar, för då kan det bli dubbelräkning. De appar som är anslutna till Health Connect byter alltså hälsodata med varandra och du kan på så sätt enkelt få över data från klockans hälsoapp till den tjänst du använder. I dagsläget stödjer bland andra Fitbit, Samsung Health, Mobvoi Health, Withings och Ohealth Googles Health Connect, men inte Xiaomis Mi Fitness eller Strava i dagsläget.

En annan möjlig lösning är att installera Google Fit på klockan. Google Fit har en oklar plats i Googles utbud av hälsotjänster efter att man köpt Fitbit som gör samma sak fast bättre, men tjänsten finns i alla fall fortfarande, har en Wear OS-app och kan framför allt synka hälsodata med en stor rad andra befintliga hälsotjänster. Du kan alltså installera Google Fit på klockan och sedan i appen på mobilen välja att ansluta andra träningstjänster som den kan synka mot. Google Fit är lite begränsat i vilken hälsodata man samlar in, du får till exempel inte kontinuerlig pulsmätning utan bara under motionspass, men har du en klocka med en hälsoapp som inte stödjer Health Connect är det bättre än inget.

Det här tipset publicerades tidigare i en artikel med tips till klockor med Wear OS som publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Hela artikeln hittar du här.