Om olyckan är framme

Tips: Tänk på att alltid ange nödkontakter i din mobil

Du kan alltid ringa nödsamtal från en låst telefon, men visste du att du även kan lägga till egna nummer, så att det till exempel går att ringa dina anhöriga om du skadat dig?

På Samsung-mobiler hittar du nödkontakter under Inställningar/Säkerhet och nödlarm/Nödkontakter. På andra Androidmobiler under Inställningar/Säkerhet och nödsituationer/Nödkontakter. På Iphone är nödkontakterna en del av ditt medicinska ID, det vill säga Inställningar/Hälsa/Medicinskt ID. På Iphone kan du även ange din relation till varje kontakt så att utomstående vet vilka de ringer.

Nödkontakter fungerar lite olika på Iphone och Android. På Android dyker kontakterna upp som alternativ på skärmen där du kan ringa nödsamtal. 

Nödkontakterna kommer även till nytta om du gör en nöddelning. Mer om vad det innebär i ett kommande tips.

Det här tipset publicerades tidigare i en artikel om hur mobilen kan rädda liv, som publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Hela artikeln hittar du här.