Iphone och Google Pixel

Krockdetektering i mobilen kan rädda liv

Vissa mobiler kan automatiskt ringa larmnummer om de känner av att en kollision har skett.

Iphone 14 och senare kan genom sina rörelsesensorer upptäcka om du varit med om en fordonsolycka. Den känner igen olika typer av olyckor som tvära stopp och voltningar. Om en olycka detekteras kommer telefonen att låta högt och starta en nedräkning samtidigt som den via högtalare frågar dig om du vill ringa larmcentralen. Om du inte svarat efter nedräkningens slut kommer telefonen börja en ny nedräkning innan den på eget bevåg ringer larmcentralen och meddelar att det skett en olycka och din position.

Google Pixel 3 och senare har en motsvarande funktion som fungerar i stora drag likadant. Funktionen finns såvitt vi vet inte på andra Android-modeller, men det finns tecken på att Samsung planerar att aktivera en motsvarande funktion i Galaxy S24-serien i en kommande uppdatering.

Det här tipset publicerades tidigare i en artikel om hur mobilen kan rädda liv, som publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Hela artikeln hittar du här.