I nödsituationer

Så ringer du 112 – utan att det märks

Det finns sätt att snabbare komma i kontakt med hjälp om du befinner dig i en nödsituation, eller kanske rent av en hotfull situation.

Du kan slå på en snabbgenväg till nödsamtalsnumret. Kanske för att du är äldre eller handikappad och kan behöva hjälp när du har svårt att röra dig och använda mobilen fullt ut, eller för att du känner dig hotad och inte vill att det ska synas att du ringer SOS Alarm.

Android: Det här kan se lite olika ut beroende på vilken tillverkare som gjort din mobil, men du hittar inställningarna under Inställningar/Säkerhet och Nödlarm på samsung och Inställningar/Säkerhet och Nödsituationer för andra tillverkare. Det finns två olika inställningar där den ena kan heta SOS, Nöd-SOS eller SOS-larm, och den andra Nöddelning, delning i nödfall eller liknande (men på en del mobiler ryms bägge under SOS).

Slår du på SOS-funktionen ringer du automatiskt nöd-numret genom att trycka fem gånger snabbt på av/påknappen. Du kan behöva ange 112 manuellt i inställningarna. Det kan finnas ytterligare inställningar här som att ett sms ska skickas till dina angivna nödkontakter om du aktiverat funktionen.

Under Nöddelningsfunktionen kan du istället kontakta dina nödkontakter direkt utan att ringa larmcentralen, de kommer då automatiskt att få din position. Den här funktionen fungerar väldigt olika för olika tillverkare och det kan vara bra att gå in i inställningarna för den på din mobil och se vad den kan göra.

Iphone: Nödanrop SOS är påslaget som standard i Iphone, men dels behöver du ju känna till funktionen, dels kan du konfigurera hur du ska aktivera den. Gå in i Inställningar/Nödanrop SOS. Här är det som standard påslaget att du om du håller in sidoknappen och en av volymknapparna ringer nödsamtal. en nedräkning startas och ett högt ljud hörs, ifall detta skulle ske av misstag i fickan. Om du släpper knapparna efter nedräkningen ringer telefonen upp räddningstjänsten. du kan också slå på att samma sak sker om du trycker på sidoknappen fem gånger. om du hellre vill att detta ska ske tyst kan du ändra det i inställningarna. 

Som en relaterad men oberoende funktion får dina nödkontakter ett meddelande med din position angiven så fort man ringer till larmcentralen med mobilen, oavsett om det sker via nödanropsfunktionen eller på vanligt vis.

Det här tipset publicerades tidigare i en artikel om hur mobilen kan rädda liv, som publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Hela artikeln hittar du här.