Skydda dina pengar

Swish-bedrägerier – så kan de gå till och så skyddar du dig

Det finns några enkla tumregler som skyddar dig från Swish-bedrägerier.

Swish är i grunden ett säkert sätt att föra över pengar på. Det skyddas av Mobilt BankID och Swish garanterar att pengarna kommer fram till den du skickar till. Ändå kan tjänsten användas av bedragare, så det finns fler saker du kan göra för att begränsa riskerna.

Får du ett sms med en länk som påstås vara från Swish ska du undvika att klicka på den. Swish kontaktar dig inte direkt eller skickar länkar eller ber om koder. 

Om du fått en betalning oväntat och den som skickat den hör av sig och vill att du returnerar pengarna men till ett annat nummer så kan det vara ett varningstecken. Det kan röra sig om ett försök till penningtvätt där du blir målvakt.

Det här tipset kommer från en artikel med tips till Swish som tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Hela artikeln hittar du här.