Att kontrollera alla hemmets apparater trådlöst och via en och samma enhet är något som blivit alltmer av en verklighet samtidigt som smarta telefoner har blivit något de flesta äger. Med hjälp av appar i telefonen kan du numera styra det mesta i hemmet förutsatt att det finns stöd för det.
Esavers serie hemmastyrningsprylar är ganska ny på marknaden, vilket märks på vissa områden, men som fungerar ruskigt snyggt och smidigt inom de ramar de själva satt upp.
Grundpaketet går loss på ungefär 1 400 kronor och innehåller såväl en basstation som fyra stickproppar för att styra allehanda eldrivna apparater i läget på eller av. Basstationen kopplas in i din router hemma och via den kommunicerar Esaver via ett eget protokoll till de olika enheterna och via wifi till din Iphone. Under första kvartalet i år planerar de att släppa en app för att även Androidanvändare ska vara med på banan, men vid testtillfället fanns ingen sådan. De planerar även en molntjänst, så att du med enkelhet ska kunna ha koll på alla data och styra exempelvis belysningen även om du inte är hemma själv. Än så länge är det dock bara Iphone och hemmanätverket som gäller.
Annons
All installation av nya prylar sker via Esavers Iphoneapp och när du väl talat om för den att du vill ansluta en ny enhet handlar det helt enkelt om att trycka på stickkontaktens synkknapp för att det ska fungera. I appen kan du sedan namnge de olika enheterna och även lägga till en bild på dem för att du enkelt ska kunna identifiera dem.
Extra kontakter går att köpa till och det finns även en lite större enhet med display som även fungerar som elmätare. Med den inkopplad kan du se hur mycket ström den inkopplade enheten drar och, åtminstone i teorin, se hur mycket det kostat dig. Själva strömmätningen fungerar bra, men appen vill enbart visa upp valuta i dollar och vi kan inte ställa in vare sig valuta eller vad strömmen kostar någonstans i appen.
Alla enheter stöder dessutom enbart på/av och inte någon dimmerfunktion, vilket är något begränsat jämfört med en del konkurrenter. Trots missarna är den här delen av paketet en av de smidigaste lösningarna vi testat hittills och appen ger dig ganska bra möjligheter till styrning, även om det gärna kunde ha funnits fler funktioner för schemaläggning och liknande.
Som tillbehör till startpaketet finns även vind- och regnmätare. Båda enheterna är givetvis tänkta att placeras utomhus och fungerar om möjligt ännu enklare än stickpropparna. Säg till appen att du vill lägga till en ny sensor, peta in batterierna och sedan är det klart.
Regnmätaren är en förhållandevis smidig historia, men också den tråkigare av de två då dess enda uppgift är att berätta hur mycket det regnat den senaste tiden.
Vindmätaren har desto fler strängar på sin lyra. Utöver att mäta just hur mycket det blåser ute håller den koll på åt vilket håll det blåser samt även temperatur och luftfuktighet.
I appen är det den här avdelningen som både har snyggast upplägg och är mest intressant, då du får ut både aktuella data och kan se hur det hela har sett ut över en längre tidsperiod. Som en bonus hämtas även väderdata ner till appen för att du ska kunna se vad »riktiga« meteorologer tror att det blir för väder under de närmaste dagarna.
Även om det inte är lika spännande så kan det vara vettigt att hålla koll på inomhusvädret också, vilket i Esavers fall utgörs av en plantsensor och en temperaturmätare.
De båda sensorerna kopplas in på samma sätt som motsvarigheterna för utomhusbruk, och den vanliga temperaturmätaren (som även håller koll på luftfuktighet) gör precis vad den utger sig för att kunna göra. Tråkigt men effektivt.
Plantsensorn är lite mer intressant och kan även ersätta den vanliga temperatursensorn. Det är en pinne där den ena -änden trycks ner i lämplig blomkruka och den andra änden visar alla data via en liten display. I appen får du information om temperatur såväl i jorden som i luften kring plantan samt en färgglad mätare som talar om när det är dags att vattna plantan. Sensorn är inte lika avancerad som Koubachis wifi-sensor, där du kan ställa in vilken typ av planta det rör sig om och liknande, men för de grundläggande uppgifterna sköter den sig helt okej. Om du redan investerat i ett Esaver-system är den dessutom betydligt billigare än konkurrenten.
På det hela taget är Esaver en riktigt trevlig bekantskap inom hemmastyrning. De enheter som finns levererar tillräckligt mycket data för att vi ska bli nöjda utan att för den skull överväldiga med data, och alla detaljer finns snyggt undangömda under utdragbara menyer.
_image_
Samtidigt är hela paketet lite i sin linda, vilket förhoppningsvis åtgärdas med uppdateringar av den befintliga appen för lite mer avancerad styrning, en molntjänst och en motsvarighet för Androidtelefoner. Av naturliga skäl blir det hela också aningen inlåst då det enbart är Esavers prylar som fungerar och inte enheter ur exempelvis Nexa- eller x10-serierna, något som antagligen inte är åtgärdat med enbart en mjukvaruuppdatering.