Belysning, film och röststyrning
3 grundligt testade tillbehör
Vill du styra belysningen med mobilen, strömma film från mobilen till tv:n via Apple TV eller styra ditt headset med rösten? Vi har testat tillbehören som gör detta möjligt.
Styr belysningen med mobilen
Namn: Tellstick Net
Funktion: Styr hemmet med din mobil
Pris: 1 000 kronor
Text: Elina Blom
Koppla Tellstick Net till routern, koppla in mottagare i dina grenuttag hemma och starta en app i Iphone eller Android. Sedan kan du styra i stort sett allting därhemma som går på ström, oavsett var du befinner dig. Har du en sommarstuga du tänkt åka ut till i vinter skulle du med andra ord kunna slå på värmen redan när du sätter dig i bilen så att det är varmt när du kommer fram.
Fördelen gentemot de andra Tellstickdonglarna är att denna kan styras direkt från din mobil - och snart även från din Ipad. Du behöver inte blanda in någon dator som du behövt tidigare eftersom enheten kopplas direkt till routern. En annan fördel, om än framtida, är att Tellstick Net (och Duo) inte bara kan skicka signaler utan även ta emot dem. Nu kan du exempelvis sätta på elementet men du kan inte se om elementet är på, det kommer det bli ändring på framöver. Dock har vi inte haft möjlighet att testa den funktionen i det här testet eftersom det saknas mottagare.
Nackdelen är i dagsläget, som jag ser det, webbgränssnittet Telldus Live som ofta bråkar med mig, ibland händer det inget när jag trycker på knapparna och ibland fungerar det hur bra som helst. Men i mobiltelefonen fungerar det problemfritt. Där efterfrågar jag istället ett lite roligare gränssnitt. Kanske att man skulle kunna lägga till ikoner för olika rum? En annan nackdel med apparna är deras begränsade inställningsmöjligheter. Du kan inte lägga till nya mottagare eller schemalägga aktiviteter i dem. I webbgränssnittet kan du däremot exempelvis ställa in att en lampa ska tändas/släckas vid en viss tidpunkt och en viss dag eller exempelvis vid soluppgång alla dagar i veckan. Och det fungerar jättebra. Ge mig fler funktioner i apparna och en Ipadversion så är jag såld.
Betyg: 8/10
Apples lilla mediaspelare
Namn: Apple TV
Funktion: 720p mediaspelare med Airplay som kopplas till TV via HDMI
Pris: 1150 kronor
Text: Jonas Ryberg
Det är lite i tysthet som Apple har lanserat version två av sin mediaspelare Apple TV i Sverige. Spelaren har funnits ett bra tag på till exempel den amerikanska marknaden, men avsaknaden möjlighet att hyra film via Itunes och därmed Apple TV har gjort att Apple inte lanserat här. Att lanseringen fortfarande inte gjorts med någon större pompa och ståt förstår man snart när spelaren kopplas in till tv:en och kopplas upp mot Itunes. Innehållet är fortfarande mycket magert och de filmer som finns har inte anpassats till Sverige med svensk text eller svenskt tal. Det saknas också innehåll i form av TV-serier som finns i den amerikanska motsvarigheten av Apple TV. Den som köper mediaspelaren för att hyra film kommer förmodligen att känna sig lurad. För den som har en Ipad eller Iphone är spelaren dock mycket mer intressant. Apple har ju valt att inte, som resten av elektronikbranschen, stödja DNLA-standarden för apparater som ska skicka film, bilder och musik mellan varandra i hemmanätverket. I stället kör företaget sin egen version döpt till Airplay. Nackdelen med Airplay är att det inte stöds av några TV-apparater och det är här Apple TV kommer in i bilden. Genom att ansluta den till TV:n via hdmi så kan du helt plötsligt strömma både film och ljud från din Ipad eller Iphone till TV:n. Största fördelen är kanske att det utan problem går att strömma program direkt från anpassade webbsidor som till exempel SVTPlay till TV:n. Resultatet blir riktigt bra, även om det händer att Ipad:en och Apple TV2 ibland tappar kontakten under uppspelningen. I nya versionen av Ios som kan hämtas hem till Apple TV2 går det dessutom att synkronisera telefonens bilder via Icloud och sedan visa dem direkt på TV:n. Om du har en Ipad2 eller Iphone 4S går det också att “spegla” skärmen till tv:n. Det vill säga visa samma sak i storbildsformat som syns på telefonen eller Ipads skärm. Den funktionen kan bland annat utnyttjas för att spela spel eller kolla på innehållet i appar som inte anpassats för att visa bild via Airplay.
Betyg: 6/10
Styr ditt headset med rösten
Namn: Plantronics M1100 Vocalyst
Funktion: Headset med röststyrning
Pris: 1 000 kr
Text: Erik Mörner
Små bluetoothheadset som inte har stereo har svårt att sticka ut från mängden och det är självklart att ett headset med inbyggd röststyrning skapar lite extra intresse. Plantronics M1100 är i grunden ett rätt ordinärt headset med en gummiögla för att hålla fast det i örat och en stilren liten bygel i metall som gör det snyggt och praktiskt. Röststyrningen, visar det sig, är i själva verket en separat tjänst så varje gång du ska Facebooka eller Twittra med din röst ringer du ett särskilt telefonnummer. Där kan du även skicka e-post genom att bara prata in meddelandet. För att det ska fungera måste du ställa in dina konton och synka in kontakterna så att tjänsten Vocalyst vet vem du pratar om. Röststyrningen är ett abonnemang och när du köper headsetet ingår ett års röststyrning. Jag får det att fungera bra och så länge jag håller mig till engelska så förstår tjänsten för det mesta vad jag säger. När jag säger ”e-mail” så frågar en röst till vem jag vill skicka e-post och säger jag då ett namn från min adressbok så matchar den det mot rätt e-postadress och låter mig tala in meddelandet. Samma sak om jag vill prata in ett statusmeddelande till Facebook eller Twitter. För mig som användare går det alltså rätt så smidigt. Bilden är dock helt annorlunda för den som ska ta del av mina meddelanden. Facebookmeddelanden och Twittermeddelanden består bara av texten ”I said something” följt av en länk där ljudfilen kan spelas upp. Samma sak gäller om man skickar e-post. Då måste mottagaren klicka på en länk och sedan lyssna på meddelandet på webben eller ladda ner en MP3-fil om de använder mobiltelefon. Ytterligare en nackdel är att mottagaren av e-posten inte kan svara på meddelandet eftersom det kommer från en adress som inte tar emot svar. Jag har även provat tjänsterna för att höra nyheter och sportresultat via rösttjänsten och då är det ofta svårt att förstå vad robotrösten säger, för att inte tala om svårigheterna att styra vilken nyheter som ska läsas upp. Påminnelserna du själv kan läsa in skickas i form av mejl till din egen adress och det gör att de är väldigt svåra att få överblick över.
Headsetet i sig är det inget fel på men röststyrningen gör du klokast i att avstå. Om inte annat så av omtanke om dina vänner.
Betyg: 5/10