Vill du styra belysningen hemma med mobilen? Eller direkt från surfplattan som du hängt upp i ett fäste på väggen? Eller vill du bara se till att mobilen är skyddad från skador? Vi har testat tillbehören som gör allt detta möjligt.
Walle är ett riktigt plastigt fäste men det spelar egentligen ingen roll för när det väl sitter på väggen syns det knappt eftersom din Ipad kommer ta upp hela ytan. Det enda du ser är smala, svarta kanter runtomkring. Med din Ipad, observera att jag skriver Ipad och inte Ipad 2, fäst i Walle kan du använda den som digital fotoram, tv, för hemautomatisering eller för att helt enkelt förvara den på en och samma plats jämt. Din fantasi sätter gränserna.
Monteringen är riktigt enkel och ger många pluspoäng i boken. Du skruvar upp en stjärnliknande formation på väggen och sätter skyddet på din Ipad, sedan är det bara att matcha baksidan av skyddet med stjärnformationen, pressa in det och vrida fast det. Men det uppstår inget direkt klickljud eller lås så det känns inte som en förtroendeingivande konstruktion.
En annan nackdel med Walle är att det saknas möjlighet att gömma sladdarna. Jag hade gärna sett att det funnits en bit plast framför Ipadkontakten så att man kan dra en kabelränna upp dit så att strömkabeln inte syns.
Som det är nu känns det som att Walle borde kosta 150 kronor, inte nästan 500.
Prylnostalgi och nörderi, det är ord som passar bra in på de här skalen från Fred and Friends. Du väljer mellan motiven NES-kontroll, miniräknare och äldre kameramodell. NES-kontrollen är nog min personliga favorit eftersom den känns mer riktad än en retro miniräknare eller kameramodell. Men oavsett vilken du gillar lär du bli smått irriterad på att tillverkaren satt sin företagslogga så synligt, det förstör lite av retrointrycket.
En annan sak jag tycker är synd är att plasten känns så budget när skalet inte sitter på, det känns nästan som att det ska gå sönder när jag hanterar det. Jag hade hellre sett att det var mer böjlig plast eller någon form av tjock gummi. Men när du väl fäst skalet på din Iphone 4 märker du inte av budgetkänslan på samma sätt eftersom utsidan är av en mattare typ som inte känns så plastig. Du får därför även bra grepp om din mobil när skalet sitter på.
Det här så kallade mikroskåpet är självklart långt ifrån lika bra som ett riktigt mikroskåp, men det hade inte behövt vara i så usel byggkvalitet. Du får med ett skal och mikroskåpdelen och redan första gången jag klickat fast skalet och snurrat fast mikroskåpet i hålet för kameran så lossnar hela den räfflade skruvdelen från mikroskåpet och det trillar av. Är jag försiktig kan jag klämma tillbaka det i hålet men minsta lilla knuff från något gör att det trillar loss.
Bilden blir dels väldigt liten och dels rund, så det är svårt att se något på förstoringen. Färgerna blir också dåliga. Det som är positivt är att det går att zooma och ställa om skärpan.
Betyg: 2
Tellstick Net
Vad: Styr hemmet med din Iphone oavsett var du befinner dig
Kompatibla mobiltelefoner: Officiell app till Iphone och Ipod Touch men det finns även inofficiell app till Android
Koppla Tellstick Net till routern, koppla in mottagare i dina grenuttag hemma och starta en app i mobilen. Sedan kan du styra i stort sett allting därhemma som går på ström, oavsett var du befinner dig. Har du en sommarstuga du tänkt åka ut till i vintern skulle du med andra ord kunna slå på värmen redan när du sätter dig i bilen så att det är varmt när du kommer fram.
Fördelen gentemot de andra Tellstickdonglarna är att denna kan styras direkt från din Iphone eller Android - och snart även från din Ipad. Du behöver inte blanda in någon dator som du behövt tidigare eftersom enheten kopplas direkt till routern. En annan fördel, om än framtida, är att Tellstick Net (och Duo) inte bara kan skicka signaler utan även ta emot dem. Nu kan du exempelvis sätta på elementet men du kan inte se om elementet är på, det kommer det bli ändring på framöver. Dock har vi inte haft möjlighet att testa den funktionen i det här testet eftersom det saknas mottagare.
Nackdelen är i dagsläget, som jag ser det, webbgränssnittet Telldus Live som ofta bråkar med mig - ibland händer det inget när jag trycker på knapparna och ibland fungerar det hur bra som helst. Men i mobiltelefonen fungerar det problemfritt. Där efterfrågar jag istället ett lite roligare gränssnitt. Kanske att man skulle kunna lägga till ikoner för olika rum? En annan nackdel med apparna är dess begränsade inställningsmöjligheter. Du kan inte lägga till nya mottagare eller schemalägga aktiviteter i dem. I webbgränssnittet kan du däremot exempelvis ställa in att en lampa ska tändas/släckas vid en viss tidpunkt och en viss dag eller exempelvis vid soluppgång alla dagar i veckan. Och det fungerar jättebra. Ge mig fler funktioner i apparna och en surfplatteversion till Android och Ipad så är jag såld.