-
PLUS
8 smarta tips för Google Foto – Ta kontroll över bilderna i påsk
-
PLUS
Krönika: Nej AI, jag vill inte vara din kompis eller partner
-
PLUS
Kommentar: Hindren som stoppar Tre
-
PLUS
Tips: 8 knep till Googles anteckningsapp Keep
-
PLUS
Apple Intelligence påminner mig om något betydligt bättre
-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
Så funkar det
Vipps: Nu finns norska Swish i Sverige – vi har testat

Norska motsvarigheten till Swish har lanserats i Sverige. Du identifierar dig med svenskt Bank ID och pengarna dras från och hamnar på ditt betalkort. Så här funkar det.
Nu kan du som svensk, med svenskt mobilnummer, ansluta dig till Vipps. Det är norska motsvarigheten till Swish och öppnar en rad olika möjligheter. Förutom att du kan skicka och ta emot pengar från och till norska personer och företag kan du skicka även till resten av Norden.
För att komma igång behöver du Vipps-appen. Den finns både i Apple Appstore och i Google Play. Ditt konto kopplas till ditt svenska mobilnummer och till ett betalkort. I dagsläget fungerar inte kort från Klarna, Swedbank, Handelsbanken, Länsförsäkringar, OKQ8 eller Ikano Bank, men andra kort ska fungera och när vi provar med ett går det utan problem.

För att skapa ett konto och identifiera dig använder du vanligt svenskt Bank ID i mobilen. Precis som Swish gör Vipps att du kan betala både i butiker (i Norge då) och till privatpersoner. Till skillnad från Swish så öppnar dock Vipps upp möjligheten att betala till personer i hela Norden.
Att betala till en annan svensk är gratis upp till 5000 kr, men att betala till en person i ett annat nordiskt land kostar 2 procent av beloppet fram till sista oktober och 4 procent från första november.
När du väljer att betala till en person i ett annat nordiskt land så är det deras valuta som gäller. De får alltså det belopp i lokal valuta som du anger och du ser själv direkt i appen hur mycket det mostvarar i svenska kronor innan du godkänner överföringen.
Läs tips om Swish
-
Självskanning med Swish expanderar
Ett nytt samarbete mellan Cash IT och Swish ska göra det enklare för kunder att använda självskanning.
-
Uppdaterad: Driftstörningen hos Swish åtgärdad
Efter en större driftstörning under dagen är nu Swish åter igång.,
-
Swish är starkaste varumärket i Sverige
För fjärde året i rad rankas betaltjänsten Swish som det starkaste varumärket.
-
Så får du en egen QR-kod för att ta emot Swish-betalningar
Som privatperson kan den som skickar pengar till dig via Swish alltid ange ditt mobilnummer, men ibland kan det vara enklare att skanna din QR-kod för att undvika felskrivningar.
-
Fler än ett mobilnummer anslutet till Swish – så gör du
Har du flera mobilnummer kan du också ha flera nummer anslutna till Swish, men bestämmelserna skiljer sig åt beroende på vilken bank du har.
-
Så kan du Swisha betalningar mellan dina egna bankkonton
Har du flera mobilnummer och bankkonton kan du ansluta dem till Swish för att föra över pengar till dig själv.
Till skillnad från Swish så är det inte säkert att betalningen och beloppet blir omedelbart tillgängligt för mottagaren. Det beror på vilken bank som används. Du ser direkt i appen om mottagren har ett Vipps-konto och ser du det så vet du att betalningen kommer gå fram. Ibland kan det dock ta en arbetsdag innan pengarna blir tillgängliga på mottagarens konto.
Du kan skicka pengar från en stor mängd betalkort, även till exempel Eurocard, SEB Kort och Entercard. För att kunna ta emot pengar behöver kortet än så länge komma från någon av bankerna Danske Bank, ICA Banken, Lunar, Nordea, Resurs Bank, Revolut SE, SEB Bank eller Ålandsbanken. Vipps arbetar enligt egen uppgift på att det ska fungera med fler banker inom kort.