Från dongel till box

Google presenterar Google TV Streamer 4K

Google tar ett stort steg bort från sina traditionella Chromecast-enheter med en helt ny streamingenhet.

Efter många års framgångar med Chromecast väljer Google att gå vidare i en annan riktning med Google TV Streamer 4K, som kan liknas vid en kombination av en streamingenhet och en traditionell box för digital-TV. 

Tanken är att Google TV Streamer 4K ska ersätta Chromecast med Google TV 4K som lanserades 2020. Den nya boxen kommer vara en helt annan typ av enhet, så till den grad att Google till och med har valt att plocka bort Chromecast ur namnet.

Google TV Streamer 4K har en Mediatek MT8696-processor med fyra ARM Cortex A55-kärnor som överklockats av Google från 1,8 GHz till 2 GHz. Detta ska enligt Google göra enheten 22 procent snabbare jämfört med Chromecast Google TV 4K. Man har dessutom bytt grafikprocessor till en PowerVR GE9215. I övrigt under motorhuven har man bytt från 1,5 gigabyte LPDDR3-minne till 4 gigabyte av det modernare LPDDR4, samt fördubblat lagringskapaciteten från 16 till 32 gigabyte. 

Hårdvarumässigt bjuds det även på andra nyheter som usb C, en HDMI 2.1-port samt en fysisk nätverksport med stöd för hastigheter upp till 1 Gbps. Däremot kommer det trådlösa nätverket att vara samma som tidigare (Wi-Fi 5 eller 802.11ac), och Bluetooth 5.1. den fungerar även som en thread-router och kan kommuncera med andra enheter via Matter. 

Den uppdaterade fjärrkontrollen är bland annat utrustad med en högtalare som möjliggör en pipfunktion för att enkelt hitta den om den blir borttappad, plus att man har gjort om knapparna en del och modifierat design en aning. 

Google TV Streamer 4K kommer att finnas i butik från 24 september i färgerna vitt och grått med en prislapp på 1399 kronor.