En trio som samarbetar

Teknikjättar samarbetar om nya smarta glasögon

Qualcomm tidigare Wireless AR Smart Viewer Reference Design
Qualcomm tidigare Wireless AR Smart Viewer Reference Design

Samsung, Google och Qualcomm ska göra mixed reality-glasögon tillsammans.

Samsung, Google och Qualcomm arbetar tillsammans för att utveckla en helt ny produkt i form av ett par glasögon för så kallad mixed reality, eller blandad verklighet, vilket innebär att de kan kombinera virtuell och förstärkt verklighet. Det säger Qualcomms VD Cristiano Amon i en intervju med publikationen CNBC

Enligt Amon kommer det att bli en helt ny produkt och glasögonen är tänka att paras ihop med en mobil, på samma sätt som exempelvis en smartklocka eller smart ring. Amon önskar att alla som har en telefon ska gå och köpa ‘följeslagarglasögon’ att använda tillsammans med den. Han tror att det är viktigt att glasögonen inte kommer att vara mer annorlunda än att bära vanliga glasögon eller solglasögon. 

Samarbetet har varit känt sedan början av 2023, men då förmodades det att det handlade om ett VR-headset likt Vision Pro eller Quest 3. Nu visar det sig att det i själva verket handlar om glasögon. 

Qualcomms primära bidrag lär vara företagets specialkrets Snapdragon AR1 Gen 1 som tagits fram just för smarta glasögon. I en annan intervju i somras sade TM Roh, chef för Samsungs mobildivision, att företaget skulle tillkännage en ny ”mixed-reality-plattform” inom ett år. När något konkret kommer att visas upp, och för vilken produktserie (exempelvis Google Pixel eller Samsung Galaxy) blir en senare fråga.