Mobilen och friluftsliv

Därför drar mobilen mer batteri när du är i naturen

Mobilen kan ofta dra betydligt mer batteri än vanligt när du är ute i naturen. Glöm därför inte att ha med en powerbank.

Det är nästan märkligt vilken skillnad det kan vara, en mobil som har en batteritid som utan problem räcker hela dagen kan plötsligt tömmas på en halvdag när man kommer ut i naturen. En orsak kan som vi tidigare nämnt vara att skärmen maxar ljusstyrkan när du är ute i solen och därmed drar mer ström. En viktigare orsak är nog snarare att täckningen blir sämre när du kommer utanför tät bebyggelse. Med sämre täckning måste mobilen öka signalstyrkan för att kommunicera, och det kan göra rejäl skillnad på batteritiden.

Det är därför bra att ha med sig en powerbank på vandringen eller cykelturen. Här finns det ett par saker att tänka på om du ska köpa en ny powerbank. För det första är det bra om den snabbladdar. En långsam powerbank laddar knappt mobilen snabbare än batteriet töms om den är i förhållanden med hög batteriåtgång, så du måste ha mobilen konstant kopplad till batteripaketet. Står det inget om laddhastighet är det förmodligen en långsam powerbank.

Det andra du bör tänka på är vikten. Ett stort reservbatteri som räcker till många laddningar är förstås trevligt men den väger också mycket, och kan få vikten på packningen att dra iväg. För dagsutflykter är det trevligare att ha en powerbank som väger så lite som möjligt.

Vårt tips på en powerbank som både är snabbladdande och lätt är Mophie Powerstation Mini. Den kan ladda med upp till 20 watts hastighet, och har en kapacitet på 5000 mAh vilket räcker till minst en laddning av de flesta mobiler. Formatet är litet och kompakt, ungefär som dosan på en vanlig mobilladdare men lite tyngre.

Mophie Powerstation Mini kostar 555 kronor och Apple har ensamrätt på att sälja den, så du hittar den på https://www.apple.com/se/shop/product/HQ3A2ZM/A/mophie-powerstation-mini

Det här är ett utdrag ur en artikel som tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Hela artikeln hittar du här.