-
PLUS
8 smarta tips för Google Foto – Ta kontroll över bilderna i påsk
-
PLUS
Krönika: Nej AI, jag vill inte vara din kompis eller partner
-
PLUS
Kommentar: Hindren som stoppar Tre
-
PLUS
Tips: 8 knep till Googles anteckningsapp Keep
-
PLUS
Apple Intelligence påminner mig om något betydligt bättre
-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
Så utnyttjar du smartklockan för träning – oavsett app

Vi vill slå ett slag för smartklockan som träningsmotivation.
En mobiltelefon har gps och stegräknare, begränsade mätverktyg alltså för att kartlägga din träning, men det är ändå anledningen till att vi ser motionärer som har telefonen spänd i ett band runt överarmen när de är ute och springer. Kanske har du själv provat det.
Smartklockan, förutom att den är smidigare, adderar en rad andra sensorer och gör att du kan lägga undan eller lämna telefonen hemma under träningspasset. Framförallt mäter klockan din puls, vilket ger en extra dimension till träningsmätningen och kan användas för att dra slutsatser om din ansträngning och med tiden därmed dina framsteg mot bättre styrka och kondition. Bär du klockan hela dygnet kan du även få värdefulla insikter om din hälsa, som sömn och allmän hälsa, vid sidan om träningspassen.
Använder du en telefon eller klocka i din träning så följer det ofta med en standardlösning, eller till och med flera. Iphone har sin app Hälsa som mäter dina steg, utan att du ens behöver göra något, Androids generella motsvarighet är Google Fitness och sedan har enskilda tillverkare även sina egna, som Samsung Health.
-
Garmin börjar ta betalt för mer av din träningsinformation
Garmin introducerar det nya premiumabonnemanget Garmin Connect+ för den som vill ha mer koll på sin hälsa och sin träning.
-
Test: Billiga smartklockan Mibro Watch C4 – Sämst på nästan allt
Den här billiga smartklockan för bara 500 kronor har jag från början förhoppningar på, men det visar sig att den trots idoga försök att gör nästan allt fel.
-
Test: Oura Ring 4 – Bra sömnmätning och praktiska råd
Finslipad funktion och en uppdaterad, lite mera bekväm formgivning. Oura befäster sin position som ledande inom smartringar. De gör det framförallt med sin app och de omfattande konkreta råden, men de kräver en månadsavgift.
På samma sätt styr smartklockor dig till en färdig tjänst, Samsungs Galaxy Watch använder Samsung Health, Googles klockor använder Fitbit och Apple Watch använder Apples Fitness-app, alla med möjligheter att dela träningsresultat med andra användare av samma app, men inte med andra. Samma sak med Garmin och Huawei.
Tack och lov finns det dock utbyte även mellan tjänsterna och därför kan du låta din telefon eller klocka rapportera även till tjänster som inte är specifika för just en tillverkare. Genom att appar integrerar med tjänsterna i klockor och mobiler kan du också använda din klockas vanliga träningsmätning och ändå få träningspasset att dyka upp i Strava, Runkeeper eller andra appar, så länge appen har stöd för det via till exempel i fallet med Apple Watch, Apple Healthkit.
Det här tipset publicerades tidigare i en artikel om träningsappar som publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Hela artikeln hittar du här.