Tips

Så kan smartklockan rädda liv

Smartklockan är packad med hälsofunktioner och det går nästan inte att räkna upp alla sätt den kan hjälpa dig i en nödsituation.

Apple Watch är nog den klocka vars funktioner är mest bekanta. De flesta av de funktioner vi beskrivit för Iphone kan aktiveras även från klockan. Klockan kan också detektera och larma om du till exempel har onormalt hög eller låg puls eller visar tecken på hjärtflimmer.

Ska vi nämna en funktion som klockan tillför så är det falldetektering. Inte bara Apple Watch utan de flesta smartklockor har falldetektering. Det innebär att klockan känner om du ramlat, till exempel i skidbacken, på cykeln eller bara om du är äldre och börjar få problem med balansen. Då kan klockan ringa upp nödnummer och kalla på hjälp om du behöver det. Det här kan vara särskilt användbart om du eller en anhörig börjar bli riktigt gammal och oroar dig för att inte kunna kalla på hjälp om du ramlat. Det kan då vara bra att veta att det inte behöver vara en Apple Watch utan att du kan få samma funktioner med en klocka från till exempel Garmin eller Samsung.

Det här tipset publicerades tidigare i en artikel om hur mobilen kan rädda liv, som publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Hela artikeln hittar du här.