Efter Sverigelanseringen och första intrycken av telefonerna

Mobilredaktionen svarar på frågor om Google Pixel

Efter flera år har nu Pixel-mobilerna officiellt släppts i Sverige. Många undrar vad som gör telefonerna unika, vilka funktioner vi får och vilka som inte stöds här i Sverige. Här svarar vi på de frågorna och många fler.

Publicerad Senast uppdaterad

Varför dröjde det till Pixel 7?

Elias Nordling svarar: Googles officiella svar är att Googles Tensor-chipset som kom med Pixel 6 är en så central del av Googles strategi med Pixel att det var med den som det var rätt tillfälle att lansera Pixel-mobilerna i Sverige. Att lanseringen sedan fördröjdes ytterligare ett år berodde enligt dem på händelser i omvärlden, pandemin och dess logistik-kaos alltså. 

Det förklarar inte vad det är med Tensor-chipsetet som gör skillnaden för en bredare lansering. Antingen är det för att Google innan man hade ett eget chipset hade svårt att få upp produktionsvolymer, kanske för att andra tillverkare som Samsung och Xiaomi hade bättre avtal med Qualcomm om förtur. Eller så är det för att man anser att Tensor-chipsetet är det som krävs för att Google ska kunna tillföra tillräckligt mycket nya funktioner för att deras mobiler ska kunna särskilja sig i mängden.

Varför dröjde det till Pixel 7?

Elias Nordling svarar: Googles officiella svar är att Googles Tensor-chipset som kom med Pixel 6 är en så central del av Googles strategi med Pixel att det var med den som det var rätt tillfälle att lansera Pixel-mobilerna i Sverige. Att lanseringen sedan fördröjdes ytterligare ett år berodde enligt dem på händelser i omvärlden, pandemin och dess logistik-kaos alltså. 

Det förklarar inte vad det är med Tensor-chipsetet som gör skillnaden för en bredare lansering. Antingen är det för att Google innan man hade ett eget chipset hade svårt att få upp produktionsvolymer, kanske för att andra tillverkare som Samsung och Xiaomi hade bättre avtal med Qualcomm om förtur. Eller så är det för att man anser att Tensor-chipsetet är det som krävs för att Google ska kunna tillföra tillräckligt mycket nya funktioner för att deras mobiler ska kunna särskilja sig i mängden.

Vilka unika Googlefunktioner har Pixelmobilerna som inte alla mobiler med Android 13 har?

Elias Nordling svarar: Här är de större funktioner vi hittat så här långt:

Magic Eraser som låter dig ta bort objekt från bilder. Även Samsung har funktionen men de har utvecklat den separat, och den är inte en del av Android-standarden.

Uppskärpning av suddiga bilder i efterhand i appen Google Photo.

En lång rad kamerafunktioner för skarpare bilder, bättre mörkerfotografering, bildstabilisering av video och snyggare zoom som Google grupperar in under begreppet “computational photography”. Andra tillverkare kan ha liknande finesser eller andra lösningar på samma problem.

Liveöversättning av textmeddelanden från andra språk.

Bättre röst-till text-funktion där du bland annat kan beskriva en emoji och få upp den.

Call assistant är en rad funktioner för att hjälpa dig med telefonsamtal. Sitter du i telefonkö tar till exempel mobilen över köandet, du kan göra annat och får notifieringar när du är klar. Ljudmenyer kan översättas till text och du kan ge ett automatiskt röstsvar till telefonförsäljare.

Diktafonfunktionen kan inte bara transkribera det som sägs till text utan känner också igen olika röster så att du ser vem som sagt vad.

Hur effektiv är den där funktionen för att göra oskarpa bilder skarpa i efterhand?

Erik Mörner svarar: Ja, på lanseringen fick vi se hur Pixel-telefonerna gör det möjligt att få skarpa bilder skarpa och då inte bara bilder du tagit med Pixel utan även gamla bilder tagna med andra telefoner eller kameror så länge du har bilderna i Google Foto. Jag testade att ladda ner en bild med oskärpa till en Pixel under lanseringseventet och var inte imponerad av funktionen i det fallet. Det är till och med svårt att se någon skillnad på “före” och “efter”-bild, möjligen har funktionen adderat lite mer kontrast, så funktionen är inte riktigt lika magisk som den verkade även om den säkert kan göra skillnad ibland. Den ska klara framförallt att skärpa ansikten, inte hela bilder eller om en hel kropp är oskarp i en bild. 

Vad är Super Res Zoom?

Erik Mörner svarar: Det är Googles beskrivning av hur telefonerna använder både mjukvara och hårdvara för att ge bättre zoom sammantaget. Telefonerna tar bilder med flera av kamerorna samtidigt och mjukvaran kombinerar sedan dessa bilder för bättre detaljrikedom. Pixel 7 har ingen optisk zoom, men använder huvudsensorn på 50 megapixel i kombination med vidvinkeln för att skapa bättre bilder även inzoomat. I Pixel 7 pro kombineras den optiska zoomen med det mjukvaran gör och i inzoomninggrader över 15x aktiveras även stabilisering så att du enklare kan följa rörliga objekt och inte får allt för skakiga bilder.   

Det talades inför lanseringen om att telefonerna skulle få säker ansiktsigenkänning. Har dom det?

Erik Mörner svarar: Nej, det blev det inget med. Det är bara vanlig ansiktsigenkänning för att låsa upp skärmen, ingen säker variant som funkar till exempel med Bank ID. Till det får du använda fingeravtryckssensorn i skärmen istället.

Är allt i Pixel tillgängligt på svenska?

Erik Mörner svarar: Systemet i sig är så klart på svenska, men när det gäller röstbaserade tjänster så är bara Google Assistant tillgänglig på svenska, övriga röstbaserade tjänster i Pixel är det inte.

Får vi stöd för Call Assistant? 

Elias Nordling svarar: Funktionen Call Assistant, som bland annat översätter siffervalsmenyer i telefonväxlar till textrutor du kan välja mellan på skärmen och som kan ta samtal från telefonförsäljare åt dig, är förstås kraftigt beroende av språk. Och även annan kontext, som att kunna känna igen vilket nummer ett samtal kommer från. Tjänsten finns alltså inte i Sverige i nuläget, vilket är trist, men väntat.

Är det några mer funktioner som saknas?

Elias Nordling svarar: Liveöversättning av text från ett språk till ett annat saknas också.

Vilka unika Pixelfunktioner får vi då, faktiskt?

Elias Nordling svarar: Främst Googles unika kamerafunktioner och det man kallar Computational Photography, men en del av bildfunktionerna ligger i Google Photo. Så du kan alltså importera bilder från andra källor och skärpa upp dem eller ta bort oönskade objekt med Pixel-mobilen.

Kommer Pixel Watch till Sverige?

Elias Nordling svarar: Google Sveriges kommunikationsansvarige sade att “vi får vänta lite till på Pixel Watch i Sverige”. I dagsläget nej, alltså. Samtidigt får man tolka svaret som att avsikten är att även Googles klockor ska komma till Sverige med tiden. Anledningen till att Pixel Watch inte kommer hit är troligen ett av två skäl. Antingen är produktionen begränsad i början, eller så känner man att klockan är för handikappad av att det inte finns svenskt språkstöd för alla röststyrda tjänster.

Kommer Pixel Pad till Sverige?

Elias Nordling svarar: Pixel Pad var inte en riktig lansering på Googles event utan snarare en förhandstitt på en produkt som kommer nästa år. Eftersom Google inte angett lanseringsdatum eller tillgänglighet vet vi inte heller säkert om den kommer till Sverige. Däremot är det svårt att se något uppenbart hinder för att den skulle göra det, nu när Pixelmobilerna är släppta. Den främsta unika funktionen för Pixel Pad verkar vara att du kan koppla den till en laddningsdocka och den förvandlas då till en Nest Hub med större skärm. Eftersom Nest Hub är en produkt som redan säljs i Sverige borde den funktionen inte orsaka några problem för svensk lansering.

Kommer Pixelmobilerna i olika minneskonfigurationer?

Elias Nordling svarar: Pixel 6a har bara en konfiguration lagringsutrymme, 128 GB, för 4990 kronor. Pixel 7 och 7 Pro säljs bägge med 128 eller 256 GB lagring. Pixel 7 kostar 7290 kr med 128 GB och en tusenlapp mer, 8290 kr, med 256 GB lagring. Pixel 7 Pro kostar 9990 kr med 128 GB och 10 999 med 256 GB. Värt att påpeka är att samtliga modeller saknar plats för minneskort.

Vilka säljer pixelmobilerna i Sverige?

Elias Nordling svarar: Google har inte anlitat någon distributör för Pixel-lanseringen i Sverige utan har slutit avtal med två återförsäljare, Elgiganten och Telia. Det innebär att de som säljer Pixel-mobilerna i Sverige är dels Elgiganten och deras mobilbutiker Phone House, dels Telia och deras lågprismärke Halebop. Google säljer också telefonerna via sin webbutik. Sedan finns det europeiska webbutiker som inte är registrerade i Sverige men har svenska webbsidor och levererar till Sverige. Hos dem kan du också hitta Pixelmobilerna, och för den delen andra Google produkter som ännu inte säljs i Sverige.

Kommer funktionerna som saknas senare?

Erik Mörner: Ja, det verkar så. När jag frågade Googles personal på plats under lanseringen så svarade de att de röstbaserade funktioner som inte finns på svenska idag “kommer väldigt snart”.

Är pixeltelefonerna prisvärda?

Elias Nordling svarar: Pixel 7 med 128 GB lagring som är en fullfjädrad toppmobil kostar 7300 kr. Sett till funktioner ska den jämföras med Samsung Galaxy S22 för 9700 kronor eller Iphone 14 för 12 000 kr. Den dyraste Pixel 7 Pro kostar 11 000 kr och tål att jämföras med Galaxy S22 Ultra som kostar 15 000 med samma minneskonfiguration, eller Iphone 14 Pro Max för 18 000 kronor. Så ja, man får säga att Googles prissättning är väldigt konkurrenskraftig. Men Pixel 6a sticker kanske ut ännu mer, med topprestanda i en mellanprismobil.