Google gör allt

Test: Google Pixel 7 Pro – Efterlängtad

Efter många års väntan är Pixel till slut i svenska butiker. Här är flaggskeppet i familjen.

Publicerad Senast uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
9/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
8/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
84%

Många nyttiga funktioner

Kameraappen

Lite rörigt, svårt hitta de unika funktionerna

Många unika funktioner saknas för svenska användare

Låt oss börja med att prata om vad Pixel egentligen är. De flesta av oss har ju en tydlig bild av vad vi får från tillverkare som Apple eller Samsung men Google är både mer kända och mer okända här, eftersom deras Pixel-telefoner inte sålts här förrän nu. Det har funnits sätt att köpa PIxel även  till Sverige tidigare. Vi på Mobil är till exempel en av de som gjort det, för att testa telefonerna då, men nu finns Pixel alltså betydligt mer lättillgängligt för alla.

Det vi möts av är en telefon som från framsidan sett skulle kunna vara en Samsung. Just på framsidan är det ju få telefoner som skiljer ut sig särskilt påtagligt och inte heller Pixel 7 Pro. Med sina lätt kurvade skärmkanter, always on display och selfiekamerahål längst upp i mitten skulle den kunna vara just en några år gammal Samsung. Baksidan är mer karakteristisk med sin rad av kameror i ett band som sträcker sig rakt över baksidan.

Baksidan på mitt testexemplar är vit och har en porslinsliknande yta, men det är glas och bandet med kamerorna har samma färg som ramen på telefonen. Den känns påkostad och balanserad. Prislappen på telefonen, liksom andra egenskaper vi ska komma till strax berättar att Pixel 7 Pro är en toppmodell, men utan att utmana de verkliga prestandamonstren med det senaste systemchippet. Google använder ju sitt eget Tensor G2 som driver telefonen och det fokuserar mer, skulle jag säga, på förnuft än på råstyrka. Prislappen för Google Pixel 7 Pro börjar i skrivande stund förresten på 10 000 kronor och då ska du få användbara redigeringsverktyg för att få bättre bilder, hjälpsamma verktyg som identifierar musiken i din närhet, hör om du snarkar och hostar under natten och så vidare. Allt det här fungerar. Däremot så ligger Pixel 7 Pro steget efter när det gäller rå prestanda.

I mjukvaran så väljer Google en lite opedagogisk medelväg. Med Pixel så skapar de sig en möjlighet att kombinera mjukvara och hårdvara på ett sätt som de inte kan när de bara levererar Android till andra tillverkare. Jag märker det i små subtila animationer, som när jag trycker på knappen för att släcka skärmen. Då mörkläggs skärmen i en animation som går från kanterna mot den plats där av och på-knappen sitter och motsvarande när jag istället tänder skärmen. Att hitta och använda unika funktioner i Pixel är tyvärr lite krångligt. Inte är det särskilt mycket som verkligen imponerar heller. Som exempel redigerar jag en film jag tagit med kameran. Det görs så klart i appen Google Foto som även agerar fotoalbum på telefonen, men upplevelsen är långt ifrån lika snabb som i Apples Iphone, det främsta andra exemplet på ett företag som jobbar både med mjuk- och hårdvara. I Pixels videoredigering får jag långsam förhandsvisning, det hackar och är sammantaget svårt att få precision i det ändå enkla klipp jag vill göra.

Google Foto är alltså, precis som i andra Androider, en egen app och Google skickar så klart med en lång rad av sina appar, som Podcasts, Översätt och Lens. Ljudinspelaren är förmodligen den app som imponerar mest. Här kan jag spela in till exempel föreläsningar och annat tal och samtidigt få allt som sägs transkriberat till redigerbar text. Tyvärr fungerar det bara på engelska, tyska, franska och kinesiska och inte på svenska. Det gäller även övriga röstbaserade tjänster i Pixel, utöver Google Assistant, att de ännu ej är tillgängliga.

För att erbjuda tjänster och samtidigt hålla gränssnittet klassiskt Androidskt avskalat har Google, på ett ganska misslyckat sätt, gömt de flesta special funktionerna i telefonens inställningsmeny. Här finns massor att upptäcka och en del av funktionerna här kan du manuellt lägga till, när du väl hittat dem, som en genväg på startskärmen. Det gäller funktionen som känner igen musik som spelas i omgivningen och det gäller till exempel även Digitalt välmående som håller koll på skärmtid, läggdagsläge och kan kartlägga under natten om du hostar eller snarkar. Det händer att vi klagar på att tillverkare lägger till för mycket appar från start men här blir klagomålet egentligen det motsatta. Med så många funktioner begravda djupt i inställningsmenyn blir de både osmidiga att navigera till varje gång du ska hitta tillbaka och svåra att hitta första gången. Det känns lite som Google har en identitetskris här och inte vet om de bara är systemleverantör av Android och lägger till lite byggstenar bara eller om de faktiskt tar ett helhetsansvar. 

När jag experimenterar med personlig anpassning av hemskärm och ikoner, med olika teman och färgval så märker jag att Google själva är lite ambivalenta i detta upplägg. För funktionen i sig ligger som mycket annat begravd i inställningsmenyn, men när jag klickar mig dit ser jag att den inställningsmenyn i själva verket är en separat app som öppnas och bara är formgiven som om den var en del av inställningsmenyn.

Det här, Pixel 7 Pro, är ju långt ifrån den första Pixel-mobilen och på Mobil har vi testat flera av de Pixelmobiler som aldrig officiellt lanserats i Sverige. Då har jag blivit betydligt mer imponerad av kamerorna jämfört med vad som då fanns hos konkurrenterna, än vad jag blir idag. Googles styrka har hela tiden varit allt de kan göra med mjukvara, men nu är skillnaden mot konkurrenterna inte lika stor. Apple är minst lika framstående på området bildbehandling och mjuk- såväl som hårdvarumässigt har Pixel svårare att stå ut på ett positivt sätt i konkurrensen för alla tillverkare har vässat sig.

Kamerorna i Pixel 7 Pro gör ett bra jobb, de presterar ofta i nivå med till exempel Iphone 14 Pro, men det är sällan jag får den riktiga wow-känslan som Pixel kunde uppbringa för ett par år sedan. Det gäller till exempel nattläget, inte fantastiskt, men bra, Sammantaget gör den helt enkelt det man kan förvänta sig av en toppmodell idag, men inte så mycket mer. Det finns dock ett par områden där Pixel 7 Pro ändå utmärker sig. Zoom går upp till 30 gångers förstoring i Pixel 7 Pros fall och då samverkar optisk zoom och Googles mjukvara i form av “Super Res Zoom” där flera bilder tas och sammanfogas samtidigt som brus minimeras och detaljrikedom förbättras. När jag tar en bild i kamerappen och snabbt växlar till fotoalbumet ser jag mycket riktigt meddelandet “Bearbetas” och det är först efter cirka 3 sekunder som jag ser den färdiga bilden. Det är alltså då bearbetningen slutförts och resultatet är klart.

Med sin zoom kan Pixel 7 Pro ibland överträffa telefoner med mer optisk zoom än de 5x som Pixel 7 Pro har och vi kan se att bilderna blir detaljrika med lågt brus även i utmanande situationer på långt avstånd. Själva kameraappen överraskar också, för den är hjälpsam och ser till exempel till att du håller telefonen rakt, har en lång rad kreativa såväl som nyttiga funktioner integrerade och är ändå lätt att använda.

Tack vare sitt mjukvarufokus erbjuder dock Pixel en hel del som andra telefoner inte kan. Det gäller efterbearbetning så att du i Google Foto kan göra bilder du tagit tidigare mindre suddiga. Det fungerar inte alltid, men när det fungerar så kan det vara riktigt imponerande. Det är roligt att prova och kan vid vissa tillfällen vara riktigt användbart. Funktionen finns bara i Pixel men fungerar även på äldre bilder du tagit med andra telefoner, så du kan till och med göra en insats om dina vänner har bilder de vill skicka över och få fixade. 

Jag skulle säga att det fina med Googles telefoner framförallt är mjukvaran. Det gör att du får i stora delar samma funktioner och upplevelse i alla Pixel-telefoner och löften om nya funktioner i de kommande uppdateringar Pixel-telefonerna är utlovade. Därför är kanske främst konkurrenterna till Pixel 7 Pro de billigare telefonerna i samma familj.

Å andra sidan

Elias Nordling: Skillnaden i storlek mellan vanliga Pixel 7 och 7 Pro är inte så stor som jag väntar mig. Eftersom Pixel 7 känns rätt stor och tung den med är det inget argument att välja bort Pro-modellen. Telekamera och 120-Hz-skärm är två skillnader mellan de två modellerna, men vanliga Pixel 7 är ju rätt mycket billigare.

Frågor och svar

Hur är laddning och batteritid?
Det följer inte med någon laddare, men det finns stöd för snabbladdning upp till 30W. Dessutom har den trådlös laddning och kan dela med sig av ström till andra enheter med omvänd trådlös laddning. Batteritiden hör inte till de allra längsta, men är acceptabel och det finns flera nivåer av batterisparläge.

Vad gör Google med Android?
I Pixel anpassar de Android med en rad olika extrafunktioner, men smyger undan dem i inställningsmenyn. Tyvärr är många av de unika funktionerna röstbaserade och fungerar ännu inte på svenska.

Vad är vi utlovade för uppdateringar?
Pixel får tre års Androiduppdateringar, fem års säkerhetsuppdateringar och dessutom lovar Google så kallade “Pixel >Feature Drops” så att Pixel-telefonerna ska få nya funktioner i form av mjukvara med jämna mellanrum, utöver vanliga systemuppdateringarna. 

Ett alternativ:

Billigare, snarlik

Eftersom Google fokuserar så mycket på mjukvara och smarta funktioner kopplade till sitt Tensor-chip som även finns i Pixel 6a (första generationens Tensor) och Pixel 7 (andra generationens, precis som Pixel 7 pro) kan de vara bra och mer prisvärda alternativ.

Testbild

I mörker kan Pixel 7 Pro ta bra bilder, men är sällan bäst. Den imponerar mer i zoombilder där hårdvara samspelar bättre med mjukvara.

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
9/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
8/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
84%

Fakta

Allmänt

Modell Pixel 7 Pro

Tillverkare Google

Lanseringsdatum 2022-10-13

Mått 162,9 x 76,55 x 8,9 mm

Vikt 212 g, 106 %

Pris 10000/11000 kr

System Android

Systemversion 13

Chipset Tensor G2

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

4g-band Ja, ingen uppgift om band

5g-band Har 5g, ingen uppgift om band

Dubbla simkortsplatser Nej

Stöd för esim Ja

Skärm

Mått 6,7 tum, 101 %

Upplösning 3120 x 1440 pixel

Skärmformat 19,5:9

Pixeldensitet 512 ppi, 121 %

Typ AMOLED

Typ av skärmglas Gorilla Glass Victus

Bilduppdateringsfrekvens 120 Hz, 102 %

Minne

RAM-minne 12 GB, 123 %

Lagringsminne 128 GB, 256 GB, 512 GB

Minneskortplats Nej

Kamera

Upplösning 50 Megapixel, 12 Megapixel, 48 Megapixel

Vidvinkellins Ja

Optisk zoom 5x

Optisk bildstabilisering Ja

Max upplösning, videoinspelning 4K

Upplösning på frontkameran 10,8 megapixel

Anslutningar

Anslutningskontakt USB Typ C

Hörlursuttag Nej

Medföljande headsetadapter Nej

Bluetooth 5.2

Wifi Wifi 6E

Batteri

Kapacitet 5000 mAh, 101 %

Uppmätt videotid 8 tim, 2 min

Trådlös laddning Ja

Medföljande laddare Nej

Maximal snabbladdning 30 W, 56 %

Övrigt

Tålig Vattentät

IP-klass IP68

FM-radio Nej

NFC Ja

Stereohögtalare Ja

Fingeravtrycksläsare I skärmen

Benchmark-tester

Antutu 9 810615

Geekbench 5: CPU Single-core 1032

Geekbench 5: CPU Multi-core 3109

Geekbench 5: Compute 4580

GFXBench Aztec Ruins Vulkan High 28 FPS, 56 %

GFXBench Manhattan ES 3.0 Onscr. 95 FPS, 112 %

3DMark Wild Life Stress Best 6436, 78 %

3DMark Wild Life Stress Lowest 4546, 80 %

Google Octane 45626, 111 %

Jetstream 2 119,256, 100 %

Geekbench 6: Single-core 1407, 90 %

Geekbench 6: Multi-core 3677, 84 %

Geekbench 6: GPU 4451, 55 %

Många nyttiga funktioner

Kameraappen

Lite rörigt, svårt hitta de unika funktionerna

Många unika funktioner saknas för svenska användare