Mobilredaktionen svarar på läsarnas aktuella frågor

Mobilköp från utlandet, Google-appar i Huawei, true wireless förklarat, notislampa och mer

Alla mobilförsäljare online är inte seriösa.

På Mobilredaktionen får vi löpande frågor om aktuella ämnen. Hur du som läsare kan köpa mobiler från utlandet, om true wireless och bästa anteckningsappen, notislampa istället för ljud på mobilen och mycket, mycket mer. Här passar vi på att svara på de mest aktuella frågorna.

Publicerad Senast uppdaterad

True Wireless i praktiken

Fråga: Vad är "True Wireless»? Finns det “False Wireless”?

Elias Nordling svarar: True Wireless är det något aviga namnet på den typ av headset som består av två öronsnäckor utan någon sladd emellan. Det har blivit den term som är standard i brist på bättre, även om vi önskar att det fanns en snyggare term.

True Wireless i praktiken

Fråga: Vad är "True Wireless»? Finns det “False Wireless”?

Elias Nordling svarar: True Wireless är det något aviga namnet på den typ av headset som består av två öronsnäckor utan någon sladd emellan. Det har blivit den term som är standard i brist på bättre, även om vi önskar att det fanns en snyggare term.

På frågan om det finns "false wireless" är svaret på sätt och vis ja. Innan True wireless fanns det ju öronsnäckor med Bluetooth som hade en liten sladd mellan sig. De var trådlösa i bemärkelsen att de inte hade någon sladd till mobilen, men ändå inte eftersom de ju hade sladd mellan öronsnäckorna. Termen True Wireless syftar alltså på 

Fejkmejl från Apple

Fråga: Jag fick precis ett mejl om att Mitt Apple ID har blivit spärrat på grund av för många felaktiga inloggningsförsök. Hur vet jag om ett sånt här mejl är fejk eller på riktigt? 

Erik Mörner svarar: Säkrast är egentligen att alltid utgå från att mejl du får är fejk. Seriösa företag uppmanar dig aldrig att uppge till exempel kreditkortsnummer eller lösenord direkt när de kontaktar dig. Länkar i den här typen av e-postmeddelanden, oavsett om det är skapat för att se ut som om det kommer från Apple, en bank eller någon annan, kan ju ofta också leda till fejkade sajter. I det här fallet skulle jag råda dig att själv skriva in Apples webbadress i din webbläsare och logga in där. Sedan är det alltid bra att aktivera så kallad tvåstegsverifiering för att skydda ditt konto ytterligare. Tvåstegsverifiering innebär att du får en engångskod till exempel via sms eller en app, vilket gör att bara lösenord inte räcker för att någon ska komma in på ditt konto.

Snapdragon eller Exynos?

Fråga: Jag har fastnat lite för Samsung S20 FE 4G. I Ert test står det att chipsetet är Snapdragon 865 (visserligen tror jag att ni testade 5G-modellen) och hos någon återförsäljare återkommer detta chipset i specifikationerna för denna mobil. Men hos andra (t.ex. Media Markt) står det i stället angivet Samsung Exynos 990, även om det här inte kallas chipset utan processor. Kan du reda ut vad som gäller åt mig? Eller har jag totalt missuppfattat de båda begreppen? Kanske är det två olika saker?

Elias Nordling svarar: Du är på helt rätt spår. Man började ersätta termen processor med chipset efter att man började använda flera processorkärnor och grafikprocessorer med mera i paketet. Det är ofta mer än en krets också, så Qualcomm har även ersatt termen chipset med "plattform". De flesta skriver dock chipset och en del fortfarande processor, men man menar samma sak.

Vad gäller S20 FE brukar Samsung använda både sina egna Exynos-chipset och Qualcomms Snapdragonchipset i sina toppmodeller, och det finns således Galaxy S20 med både Snapdragon och Exynos, där de med Snapdragon säljs på den amerikanska marknaden och de med Exynos på den europeiska. Exakt varför Samsung gör så är inte glasklart, men en trolig förklaring är att det rör sig om ett slags motköpsaffär, Samsung tillverkar ju till exempel i sin tur Qualcomms Snapdragonchipset i sina kretsfabriker.

I vilket fall, när det kommer till FE-serien har Samsung inte varit särskilt tydliga med om det sitter Snapdragon eller Exynos i de modeller som säljs här i Sverige, vilket säkert bidrar till återförsäljarnas förvirring. S20FE hade definitivt Snapdragon 865 när vi testade den, men jag kan inte med 100 procents säkerhet säga att den 4G-variant Media Markt säljer inte är Exynos-utrustad. Skillnaden i praktisk användning ska inte behöva vara särskilt stor.

Samsung för enkelhetens skull

Fråga: Är en 75-årig kvinna som ska köpa en ny mobil, 2017 och behöver lite råd.

Har nu en gammal Galaxy J3 från 2017, som jag gillar men batteriet är nu på upphällningen. 

Läst testet ni gjort på Samsung Galaxy A52S och det mesta verkade ju ok. Har alltid haft Samsung och känner att jag ska fortsätta med det för enkelhetens skull.

Tycker du då att denna mobil kan vara ett bra köp? Använder inte mobilen till att spela eller streama utan ringer, sms:ar, Googlar och fotograferar en del. Egentligen känns 5G onödigt men nu finns det ju där. 

Skulle verkligen uppskatta om du har tid att bara ge ett kort råd då jag inte har någon direkt kunnig att fråga.

Erik Mörner svarar: A52s låter som ett bra val givet det du beskriver. Tänk dock på att det kan gå att byta batteri i en gammal telefon, om det nu är det som var orsaken till att du ville byta.

Google-appar i Huaweis nya

Fråga: Såg att Huawei P50 släpps internationellt, innebär det att den får tillgång till Android och Googleappar då som P40 saknar?.

Erik Mörner svarar: Huawei kan inte erbjuda Googles appar alls och när det gäller apputbud generellt är de även där begränsade. Du får ladda ner appar via deras eget App Gallery och då fungerar de bra, men där finns endast ett fåtal. Alternativet är att ladda ner via tredjepartsbutiker, som även Huawei samarbetar med, men då är det inte säkert att allt funkar och det blir därmed extra krångligt. 

De telefoner Huawei, Xiaomi, Oneplus och andra säljer på den kinesiska marknaden saknar helt Google Play eftersom Googles tjänster är förbjudna i Kina.

Lampa istället för ljud

Fråga: Hej! Jag är nybliven prenumerant och en stor anledning till detta är att försöka lära mer och begripa en större del av den mobila världen. Redan efter detta första nummer (6/21) har några saker klarnat. 

Nu förhåller det sig så att jag inte tillhör gruppen mobilanvändare som ständigt har mobilen med mig och närmast aldrig har den inställd på annat än ljudlöst. Detta är naturligtvis en nackdel då det kräver att jag i efterhand kollar om någon ringt/skrivit och det kan ta ansenlig tid då mobilen står där i sin laddare och förhåller sig tyst och utan att tala om för mig att jag har ett meddelande.

Detta såvida inte mobilen är utrustad med någon form av notifikationslampa. Vi hade i familjen en väl fungerande Blackview som utrustats med en blått blinkande notifikationslampa (det heter kanske något annat, men Ni vet naturligtvis vad jag menar) och som är precis en sådan liten detalj som är avgörande för om jag ska skaffa en mobiltelefon av ett visst märke. Faktiskt är det prio ett när jag nu ska välja modell.

Därför frågar jag Er om denna funktion heter något speciellt? När jag lusläser specifikationerna för valfri mobiltelefonmodell saknas denna uppgift såvida det inte heter något för mig obegripligt. Har t.ex. Xiaomis modeller denna funktion? Motorola?

Tacksam för svar.

Elias Nordling svarar: Notifieringslampa, eller notifikationslampa skulle jag också kalla det. Det är ingenting som brukar anges i specifikationerna, även om det förekommer sporadiskt på nya mobiler.

Däremot är det vanligt förekommande med så kallad always-on-display på mobiler med skärmar av Oled-typ, vilket är en bättre lösning på samma problem.

Du kanske är bekant med att LCD-displayer består av flytande kristaller med en ljuspanel bakom, och eftersom skärmen är det som drar mest ström i mobilen kan den inte vara på hela tiden. Med Oled-displayer förhåller det sig annorlunda, där består hela skärmen av mikrosmå lysdioder som kan tändas en och en utan att hela skärmen behöver tändas. Detta kan man använda som notifieringsljus på skärmen, men ännu bättre, man kan ange vilken sorts notifiering man har fått genom att visa ikonen för det på skärmen, även när telefonen i övrigt är i viloläge.

Det du ska hålla utsikt efter är alltså en mobil med Oled-skärm. Alla tillverkare har inte Always on-display på sina mobiler, Apple har det till exempel inte. Jag vet att Samsung, Xiaomi och Oneplus har det. Många av Motorolas och Sonys också. Särskilt Samsungs lösning tycker jag är bra och de har även billigare modeller med Oled-skärm i Galaxy A-serien.

PS: Jag upptäckte just att Moto G60s som jag testar nu har notifieringslampa och Asus pratade på sin senaste lansering om att Zenfone 8 har notislampa och hur efterfrågat det varit.

Lämna Evernote

Fråga: Jag läste med stort nöje er krönika om att lämna Evernote. Jag har nyligen blivit portad från Evernote och kan inte ens komma åt mina noteringar. Det enda alternativet jag fått är att påbörja en gratis provprenumeration. Jag skaffade Simplenote men förstår inte riktigt hur jag kommer igång. Hur gjorde du för att föra över allt du hade på Evernote? Finns info om detta på Simplenote's app eller webbsida ?

Elias Nordling svarar: Så här gör du: Först exporterar du från Evernote, välj filformatet .enex. Mer information om hur du gör hittar du här: https://help.evernote.com/hc/en-us/articles/209005557-How-to-back-up-exp...

Sedan importerar du till Simplenote, exakt hur du gör hittar du här. https://simplenote.com/2018/11/29/bring-all-your-notes-home-with-the-new...

Bägge momenten är lätta och det handlar mest om att hitta rätt menyalternativ i de två programmen.

Köpa mobil från utlandet

Fråga: Sugen på att köpa ny mobil men helst vill jag vara först med det senaste och det verkar allt svårare i Sverige. Xiaomis senaste släpps först i Kina, Google säljer sina Pixel i andra länder, men inte i Sverige. Hur gör man för att köpa en mobil från utlandet och vara säker på att den funkar som tänkt?

Erik Mörner svarar: Det finns en hel del att tänka på. Enklast, ska du vara medveten om, är att köpa från en svensk återförsäljare. Det då för att du vet hur garantier fungerar, du får support vid eventuella problem och du slipper eventuella extraavgifter för tull och liknande.

Väljer du ändå att köpa en telefon från utlandet ska du först och främst säkerställa att telefonen använder samma nätstandard som vi, så att den fungerar i svenska mobilnät. Vidare vill du så klart att telefonen ska vara olåst så att den inte är bunden till en viss operatör och simkort. Köper du en Google Pixel så har de svenska som språk tillgängligt, men vid köp av en mobil i utlandet är det ingen självklarhet. I Kina är inte bara tillgängligt språk ett problem. Där är hela mjukvaran annorlunda och Oneplus och Xiaomi till exempel, som båda släpper sina telefoner först i Kina, säljer en version där utan Google Play, eftersom Googles tjänster ändå inte är tillgängliga i Kina. De telefonerna är därmed mer eller mindre oanvändbara för oss svenskar. Beroende på vem du köper telefon av gör du även klokt i att säkerställa att du faktiskt får den produkt du tror att du betalar för. I mindre nogräknade webbutiker kan du hitta billiga telefoner som efterliknar Iphone eller Android, men inte ger den funktion de ger sken av.