Vi förklarar

Kan man spela in telefonsamtal med ett headset?

Finns det headset för samtalsinspelning? Ja, eller i alla fall har det funnits.

Om inte mobilen kan spela in kanske headsetet kan göra det? Idén är inte ny, och inte svår, det går att klämma på en liten diktafon på sladden till headsetet som spelar in ljudet och sparar det till en fil.

Men precis som för mobiler är dessa headset inte sällsynta för att de är svåra att göra utan för att samtalsinspelning är något som aktivt motarbetas. För ett par år sedan kunde man hitta flera alternativ till headset med en inspelningsdosa, idag hittar vi bara ett, med användarrecensioner som avskräcker från köp. Bland annat klagas det på att samtalsljudet är dåligt och inspelningen krånglar.

Ett headset med samtalsinspelning som vi testat och som fungerade bra är Xiaodu Buds Pro. Det är ett true wireless-headset som bland annat kan simultanöversätta samtal och transkribera dem, och som en del av detta spelas även samtal in som ljudfiler. Det sker alltså inte i en separat dosa utan som en app i mobilen, och det är lite bökigt för att man måste växla mellan telefon-appen och Xiaodus app, men det fungerar.

Trots att headsetet släpptes för inte så värst länge sedan är det idag svårt att få tag på. Vi hittar inga svenska butiker som har den i lager, och för de utländska butiker som säljer det är de oklart om de faktiskt har det eller bara hoppas kunna få in det om någon vill köpa det.

Det här är ett utdrag ur en artikel som tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Hela artikeln hittar du här.