Frågor och svar

Kan man ringa med Starlink?

En läsare undrar hur Starlink fungerar ihop med mobiltelefoner. Vi förklarar.

Fråga: Läst intressanta era intressanta artiklar om Starlink. En fråga som vi har är följande: Innebär Starlink att en vanlig befintlig mobiltelefon kan kopplas direkt mot satelliten och därifrån till en annan mobiltelefon eller behövs det annan utrustning mellan telefonerna?

Erik Mörner svarar: Hej, nej Starlink är bredband via satellit. Det bredbandet kan delas ut som ett trådlöst wifi, men har ingen koppling till mobiler eller mobilnätet utöver då att en mobil precis som tex en dator kan ansluta via wifi. Så har du väl kopplat upp dig med mobilen skulle du kunna ringa via en app som Facetime, Messenger, Whatsapp eller liknande eller via wifisamtal om din operatör erbjuder det.

Den här läsarfrågan publicerades tidigare i en artikel som publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Hela artikeln hittar du här.