Snabbare och bättre

SpaceX vill uppgradera Starlink

SpaceX ansöker om att förbättra Starlink och öka hastigheter, men kan arbeta i uppförsbacke.

Elon Musk-ägda SpaceX har lämnat in en ansökan till den amerikanska Federal Communications Commission (FCC) om att göra ändringar i sitt Starlink-projekt för att kunna erbjuda gigabithastigheter. Företaget planerar bland annat att sänka satelliternas höjd samt justera deras vinklar för att förbättra nätverksprestandan. Dessa förändringar förväntas ge snabbare och mer stabil internetanslutning till användare både i USA och globalt, i varje fall enligt SpaceX själva. 

Trots tidigare löften om gigabithastigheter ligger man för närvarande på mellan 25 och 220 Mbps. Med de nya Gen2-satelliterna, som är större och innehåller mer avancerad teknik, hoppas företaget kunna leverera de utlovade hastigheterna. Genom att ändra höjderna och genomföra de andra justeringarna hoppas man även kunna använda sig av 29988 av andra generationens satelliter. Där har FCC än så länge godkänt 7200 satelliter. 

 SpaceX har också ansökt om mer flexibel användning av så kallade spektrumlicenser för att stödja sin kommande mobiltjänst. Det är dock inte säkert att FCC kommer godkänna den ansäkan, inte minst eftersom de nyligen avslog en SpaceX-ansökan om att använda vissa spektrum för mobiltjänster, samt att man nekade företaget 886 miljoner dollar i stöd för att utöka bredbandsåtkomst. 

För att få FCC:s godkännande måste SpaceX nu visa att de föreslagna förändringarna inte kommer att påverka andra tjänster negativt.