-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
-
PLUS
Chromecast-problemen visar hur svårt det är att lita på Google och andra jättar
-
PLUS
Passkeys: Därför behöver du veta mer om dem
-
PLUS
Krönika: Lärdomar från MWC 2025 – röststyrning är AI:s värsta fiende
-
PLUS
Fördjupning: Tankar och teknik bakom kamerorna i Samsung Galaxy S25
-
PLUS
Mobil svarar om Telenor-problem, seniorklocka, Airtag-konkurrenter och mer utrymme i Google Foto
Molntjänster
Filen: Tyskt alternativ till amerikansk molnlagring

Filen är en tysk molnlagringstjänst som kan fungera som alternativ till de stora jättarna.
Filen drivs av ett tyskt bolag med samma namn och tjänsten drog officiellt igång 2021, men den hade varit under utveckling en tid innan dess. Molnlagring är företagets huvudsakliga verksamhet, och man fokuserar bland annat på end-to-end-kryptering av innehållet.
Att skapa ett konto på Filen är gratis, och då får du 10 GB lagring, vilket förstås inte räcker om du ska göra en backup av ditt bildgalleri på mobilen, men är tillräckligt för att du ska kunna prova tjänsten ordentligt innan du betalar. Du kan få upp till 30 GB gratis genom att bjuda in andra till tjänsten.
Prissättningen är rätt komplicerad, med nivåer på 100 GB, 200 GB, 500 GB, 2 TB och 10 TB, där du kan välja om du betalar per månad eller ett år i taget med ett lägre pris som följd. Du kan dessutom addera nivåerna som du vill, och till exempel betala för 500 GB och 200 GB samtidigt och på så sätt skräddarsy så att du betalar för precis så mycket molnlagring du behöver. Priserna är låga, särskilt för de lägre nivåerna och du kan få 100 GB för motsvarande 11,50 i månaden. För just 100 GB kan du dessutom välja att betala ett engångsbelopp på ca 345 kronor och få tillgång till lagringsnivån livet (ditt eller företagets) ut.
När du installerar appen får du en rätt typisk filhanterare där du kan bläddra bland dina filer och bilder, antingen i mappar, sorterade efter senast uppladdade filer, eller i ett bildgalleri. Om du väljer att aktivera bildsynkronisering får du också välja i vilken mapp bilderna ska sparas, så det är smidigt att organisera uppladdningarna och du kan till exempel se till att bilder från mer än en mobil hamnar i samma bildmapp. Du kan dela filer men de du delar med måste förstås också vara användare av Filen. Du kan visa bilder och spela upp filmer direkt i appen.
Filens största nackdel är att appen inte är särskilt bra på att jobba i bakgrunden. Oftast måste jag gå in i appen för att uppladdningen av bilder ska ske, och även på datorn kan jag vara tvungen att ta till lite handpåläggning för att få upp de bilder jag nyss synkat från mobilen till molnet. Det förtar lite av poängen med att ha en molntjänst som säkerhetskopiering till mobilen.
Betyg 7/10
Detta är ett utdrag ur en artikel om molnlagring som tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Hela artikeln hittar du här.
Läs även
-
Sync.com: Alternativ molnlagring från Kanada
-
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
Molnlagring i mobilen: Alternativen till jättarna del 2
-
Molnlagring i mobilen: Alternativen till jättarna del 1
-
Microsoft Onedrive får stor uppdatering
-
Tips: Säkerhetskopiera dina semesterbilder i molnet