Molnlagringstjänster

Ett alternativ till amerikansk molnlagring: Proton Drive

Vill du ha molnlagring men vill undvika de stora jättarna är Schweiziska Proton ett intressant alternativ.

Proton AG är ett schweiziskt företag som i sin tur har som huvudägare den icke vinstdrivande stiftelsen Proton Foundation. Företaget grundades 2014 av bland andra forskare på CERN som tyckte att Internet tagits över av kommersiella aktörer med bristande respekt för den personliga integriteten. Fokus är alltså på integritet och datasäkerhet. All trafik är end to end-krypterad och tjänsterna är byggda på öppen källkod.

Om du tecknar ett Proton-konto, vilket du kan göra gratis för att prova på hur det fungerar, får du inte bara tillgång till molnlagringstjänsten Proton Drive, utan även e-posttjänsten Proton Mail, lösenordshanteraren Proton Pass, Proton VPN, Proton Calendar samt kryptoplånboken Proton Wallet. Man har även verktyg för att exportera sitt innehåll från andra tjänster till Proton. Tjänsterna är separata så är det bara molnlagringen du är ute efter, vilket vi är i denna artikel behöver du inte oroa dig över att få massa extra funktioner på mobilen du inte vill använda.

När du installerar appen får du direkt vid installationen frågan om du vill slå på automatisk kamerauppladdning så att dina kamerabilder hålls säkerhetskopierade i Proton Drive. På Android kan du dessutom välja att slå av strömsparfunktionerna i appen så att den ska kunna synka i bakgrunden. Gör du inte det måste du öppna appen då och då för att säkerhetskopieringen ska vara aktiv, men det kan dra lite mer batteri att ha strömsparfunktionen avslagen. På Iphone kan strömsparfunktionerna inte kringgås, och det krävs därför oftast att du öppnar appen för att bildsynkningen ska ske.

Om du installerar Proton Drive-appen på en dator får du frågan vilka mappar på datorn du vill synkronisera. Det beror på ett lite förvirrande upplägg som Proton Drive har med tre olika kategorier av innehåll: Filer, bilder och säkerhetskopiering. Du kan alltså lägga filer i Proton Drive-mappen på din dator utan att behöva ha en synkroniserad mapp, och filer i den synkroniserade mappen syns inte när du bara bläddrar bland filerna, du måste gå in under fliken datorer för att hitta de mapparna. I Iphone-appen finns inte denna flik över huvud taget.

Det omvända förhållandet gäller bilder. De kan du utan problem komma åt via mobilapparna och webben, och videofilmer kan du spela upp direkt från appen utan att behöva öppna dem i en annan app. Däremot syns bilder och filmer inte alls i dator-appen, och det finns inget sätt att automatiskt kopiera mobilens bilder till dator med Proton Drive, för det måste du öppna Proton i webbläsaren och välja bilder du vill ladda ner. Inte ett problem om du använder Proton Drive som säkerhetskopia av din mobil, men om du tänkt dig att använda tjänsten som ett enkelt sätt att föra över bilder från mobilen till datorn är det ett hinder.

Betyg: 7/10

Detta är ett utdrag ur en artikel om molnlagring som tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Hela artikeln hittar du här.