JBL:s två billigaste True Wireless-headset, Tune 130 och Tune 230, skiljer sig enligt företaget främst i formfaktorn, Tune 230 har pinnar som en Airpod, Tune 130 har inte det. Det är inte riktigt sant, för jag tyckte bättre om Tune 230 än vad jag tycker om Tune 130, och det av skäl som inte har något med pinnarna att göra.
Det är ändå sant att headseten har många likheter. Bägge kostar strax under 1000 kronor, fäster i örat med en gummiplupp, är skyddade mot regn och har aktiv brusreducering, batteritiden är densamma och etuierna är ungefär likadana.
Öronsnäckornas utformning gör att jag inte har några problem att få ut dem ur etuiet och in i örat och tillbaka, och jag kommer inte heller åt touchkontrollerna av misstag när jag gör det. Gummiplupparna som sitter i örat finns i tre olika storlekar och har en helt annan form än de på Tune 230. Jag provar alla tre på vardera örat, och ingen av dem sitter riktigt bra på mig. Det får dels konsekvensen att jag då och då tappar en öronsnäcka eftersom de inte vill sitta på plats, dels att de inte sluter riktigt tätt i örat, vilket får flera konsekvenser för ljudupplevelsen.
Annons
Headsetet sluter i alla fall tillräckligt tätt för att basen ska gå fram ordentligt. Även de ännu djupare frekvenserna. Headsetet har vad JBL kallar sitt signaturljud vilket innebär att man skruvat upp den så kallade sub-basen för att ljudet ska låta fetare. Det är effektfullt i den musik det passar för, mindre bra för till exempel klassiskt. Jag kan uppleva att headsetet är lite svagt på att skildra alla kanaler när mycket pågår samtidigt i musiken, och det dippar märkbart i mellanregistret. Inga audiofilgrejer alltså, men för till exempel elektronisk musik låter det bra.
Den aktiva brusreduceringen är också beroende av att headsetet sluter tätt. Med mellanstorleken på gummipluppar som jag använder är dels den passiva bullerdämpningen, det vill säga det faktum att gummiplupparna fungerar som öronproppar och stänger ute ljud, inte jättebra, och den aktiva brusreduceringen tar bara bort lite mer. När jag provar med de största gummiplupparna sluter de tätare och bullerdämpningen märks mer, men då sitter headsetet ännu sämre i örat och jag måste konstant trycka öronsnäckorna på plats igen.
Batteritiden uppges till 8 timmar med brusreduceringen påslagen och tio timmar utan. Det är riktigt bra, och inget i mitt testande motsäger de officiella uppgifterna.
JBL har en app som inte är strikt nödvändig för att man ska kunna använda headsetet, men som tillför en del funktioner. Dels låter den dig ändra touch-styrningen på öronsnäckorna, dels kan du välja mellan tre olika ljudlägen, antingen bästa musikljud, stabilast uppkoppling eller minst fördröjning. Det sista läget gör mycket riktigt att läppsynken som annars inte är så bra blir mycket bättre vid filmtittande, men det är ganska bökigt att växla mellan lägena eftersom man dels måste in i appens inställningar, dels tar det en stund för headsetet att växla om. Det jag saknar mest i appen är en manual till headsetet. Jag behöver till exempel slå upp hur jag gör för att para om headsetet efter första hopparningen, för det finns ingen knapp för det på etuiet, och headsetet kan bara vara ihopkopplat mot en enhet i taget (du dubbeltrycker och håller på valfri öronsnäcka).
Har du en Androidmobil har headsetet stöd för Google Fast Pair vilket hjälper lite grann och irriterar desto mera eftersom du får upp tjatiga rutor om att du kan ansluta headsetet till dina andra enheter oavsett om du vill göra det just nu eller ej.
Samtalsljudet är enligt min testpanel helt okej i lugn miljö och bara lite burkigt. Det bekräftas också av att jag för ett långt samtal med kundtjänst hos min bredbandsoperatör utan att de nånsin ber mig upprepa vad jag sagt. I bullrigare miljö blir det snabbt svårare att föra samtal och när jag försöker ringa från tunnelbanan blir jag tvungen att växla till telefonens mikrofon istället.
Om passformen för öronsnäckorna hade varit bättre hade jag nog tyckt bättre om headsetet än vad jag nu gör, och passform är något individuellt. Jag skulle välja JBL Tune 230 NC över dessa eftersom de sitter bättre på mig och därmed ger bättre musikljud, bättre bullerdämpning och skaver mindre till samma pris, men jag kan inte garantera att det inte är det omvända som gäller för dig.
Betyg:
6/10
Typ: True Wireless-headset med aktiv brusreducering Vikt: 5,7 gram per öronsnäcka, 51,8 gram med etuiet Bästa överföringsteknik: SBC/AAC Storlek på högtalarelementen: 10 mm Batteritid: Upp till 8 timmars speltid med brusreducering, 10 tim utan brusreducering. (upp till 32/40 timmar med laddningsetuitet) Fuktskydd: IPx4 Färger: Svart, vit, blå Pris: 800 kr