Note är tillbaka

Stort test: Samsung Galaxy S22 Ultra – Allt i ett

Ingen laddare följer med S22 Ultra, så har du ingen snabbladdare gör du klokt i att köpa till en.

S22 Ultra är den nya Note, men den är mer än så. De riktiga överraskningarna och innovationerna uteblir dock.

Publicerad Senast uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
9/10
System & program
9/10
Användarupplevelse
8/10
Material & kvalitet
9/10
Totalbetyg
88%

Skärmen

Prestanda och batteritid

Kvalitetskänsla

Stor och tung

S22 Ultra är en telefon som kombinerar det bästa Samsung har att erbjuda. Designen skiljer sig från resten av S22-serien, men så är också funktionerna och innehållet unikt det med. Bättre kameror, bättre skärm, inbyggt fack för penna som inte bara låter dig anteckna och rita med precision utan även fungerar som något av en fjärrkontroll till telefonen när du så önskar. 

Ordentlig pjäs

Det är en stor telefon med tydligt rundade kanter och svagt kurvad skärm och designen i sig känns både påkostad och förtroendeingivande. Tålig på samma gång som den ger lite lyxkänsla alltså. Pennan sitter i botten och den tillsammans med kamerorna och skärmen är telefonens paradgrenar.

Skärmar är sedan länge en av Samsungs verkliga styrkor, de levererar ju skärmar även till många av konkurrenterna, men det verkar som de behåller de bästa själva och S22 Ultra är särskilt favoriserad. Till skillnad från de andra två telefonerna i S22-serien så har S22 Ultra fått utökad uppdateringsfrekvens, så att den kan ha variabel uppdatering hela vägen från 120 bilder per sekund ner till en bild per sekund i skärmen, beroende vad som är bäst. Snabba spel kan gå i full fart medan en statisk bild inte kräver uppdatering så ofta och då kan istället långsam uppdatering spara batteri.

Detta är dessutom inte det enda område där skärmen i S22 Ultra briljerar. Ljusstyrkan är utmärkt så att skärmen går att se bra även i starkt solljus, färgåtergivning är bra även den och upplösningen är väl tilltagen. Här finns Always on Display så att du kan se aviseringar, klockan och annat även i viloläget och såväl framsida som baksida av telefonen är skyddad med Gorillaglass Victus Plus, ett lite tåligare glas än tidigare som än så länge i alla fall är exklusivt för S22-serien och ska skydda extra bra både mot repor och om du skulle tappa telefonen i marken. Troligen är glaset snäppet mera ömtåligt än det specialglas som Apple utvecklat med samma underleverantör, men ändå ett steg framåt. Mindre risk alltså att skärmen går sönder och utan att ha råkat ut för några större olyckor kan jag konstatera att ett fall från skrivbordshöjd ner i golvet inte gav telefonen minsta skråma. Dessutom har så klart skärmen stöd för S-Pen eftersom S22 Ultra har inbyggt fack för pennan. 

Värdig Note-uppföljare

Med Galaxy S22 Ultra tar Samsung pennan och gör den tillgänglig för fler. Arvet från den tidigare Note-serien är så klart tydligt och i telefonen får vi alla de funktioner vi känner igen från Note 20. För den som är obekant med penna till en mobiltelefon kan en introduktion vara på sin plats. Pekpenna till en telefon är ju inte alltför vanligt och Samsungs användning av penna är speciell. För här är pennan inte bara för att anteckna och rita, men det kan den också. Först och främst är det ändå tydligt att en penna ger betydligt bättre precision än när du använder fingret. Att göra en anteckning på en bild blir därför betydligt snyggare än när du gör det med fingret, även om pennan i S22 Ultra fortfarande är liten och tanig, betydligt tunnare än en normal penna du skriver med. Det här gör att greppen du får lätt blir lite krampaktigt efter en stund, så särskilt bekvämt är det inte att använda den.

Pennan gör ändå att det är enklare än på en annan mobil att anteckna under till exempel ett möte. Med pennan kan du utan problem skriva utan att titta ner på skärmen när du gör det. Och med Samsungs Note-app kan du sedan låta telefonen tolka din skrivstil till redigerbar text, en mycket värdefull funktion som fungerar fint på svenska och en lång rad andra språk. Visst kan du använda Galaxy S22 Ultra som vanligt utan att någonsin ta fram pennan men titt som tätt dyker det upp situationer där den faktiskt bidrar till funktionen.

Utöver att vara just penna fungerar S-Pen även som något av en fjärrkontroll till telefonen. Här är dock nyttan i ett par fall lite mera långsökt. Med gester och kommandon i luften, genom att trycka på pennans knapp och vifta med den i luften kan jag styra kameraappen så att jag kan trycka av bilder på distans, eller bläddra mellan bilder i fotogalleriet utan att röra telefonen. Det senare ser jag inte riktigt hur man skulle ha praktisk nytta av, men kamerastyrningen har en tydligare poäng när jag vill ta ett gruppfoto och själv vara med i bild.

Ser vi tillbaka på tidigare telefoner i Note-serien så var de från början framför allt telefoner med ovanligt stor skärm. För varje år som gick så blev andra telefoner även de större och det blev mer pennan som skiljde ut Note-mobilerna i mängden. Prestanda och produktivitet blev signumen medan S-serien utvecklades med fokus på design och kamera. Genom att integrera penna i S22 Ultra samlar Samsung det bästa från två världar, vilket är rimligt eftersom de två serierna av telefoner successivt blev allt mer lika varandra.

Vässat kamerafokus

Att S22 Ultra tar med sig det bästa av Samsungs kamerakunnande är enkelt att konstatera. Här kombineras så klart extrem upplösning och zoom, precis som vi förväntar oss, med bra mörkeregenskaper, ett vässat porträttläge och dessutom en rad mer eller mindre kreativa funktioner och efterbearbetningsmöjligheter. För i och med beräkningskraften som telefonen besitter slutar inte fotoupplevelsen när bilden är tagen. Tvärtom. När AI, artificiell intelligens, gjorde entré i telefonerna var det ibland svårt att se vilken nytta det gjorde. Nu börjar det klarna lite mer. I Samsung Galaxy S22 Ultra får jag till exempel förslag i Fotogalleri-appen om hur telefonen kan förbättra de bilder jag tagit. Jag minns fortfarande hur tidigare Samsung-telefoner påmint om att göra rent kameralinsen när den märker att den är smutsig, att att om bilden om den märker att någon blinkade och liknande. Med förslagen i galleriappen kan telefonen till exempel minska oskärpa den upptäcker och förbättra ljusstyrka. En dålig bild är fortfarande ofta en dålig bild och telefonen uppmärksammar mig till exempel på bristerna i en bild jag tagit med tio sekunders slutartid, en bild som därför fått rörelsoskärpa bortom vad som går att rädda. Mindre defekter har telefonen större möjligheter att korrigera.

Att det även i kameraögonblicket finns mer eller mindre smarta algoritmer som påverkar är tydligt. Positivt märker jag av det i porträttläget där AI bidrar. Här ser tekniken till att gränsen mellan skarpt motiv och oskarp bakgrund blir korrekt och ofta får den med även svåra avgränsningar som hår mot en stökig bakgrund. Fortfarande märks dock att det är just en maskintolkning och den tolkningen kan bli fel. Det märker jag när kameran helt felaktigt suddar ut en sked som den jag porträtterar håller i. Det är troligen en spegling som uppstått i skeden som då lurar kameran att den är längre bort än den är och därför ska vara suddig.

För även om AI kan göra nytta så finns det alltså exempel där jag som användare känner mig betydligt smartare än den här “intelligensen”. En av nyheterna i kameraappen i hittar vi i videoläget och den kallas Automatisk inramning. Genom att hitta ansikten i bilden och samtidigt använda alla linser, både zoom och vidvinkel så ser kameran till att alla, upp till tio personer stannar kvar i bild. Sprider de ut sig så zoomar kameraappen alltså in, blir de färre så zoomar appen in på den eller de få som finns kvar i motivet. Kameraåkningarna det här resulterar i är mer abrupta och sämre än någon människa skulle åstadkomma och jag ser inte att funktionen löser något problem. VIsst, kameran känner mycket riktigt igen flera personer i bild men en person måste fortfarande hålla i kameran och den personen gör garanterat ett bättre jobb än kamerans autofunktion.

En av kamerasystemets prestigefunktioner är så klart zoomen som låter dig zooma in 100 gånger. Det är en kombination av verklig optisk zoom och mjukvara som förbättrar, men i praktiken innebär det till exempel att jag kan zooma in månen och vid full inzoomning få en skarp bild där kratrarna syns tydligt. Hur bra zoombilderna blir beror dock på motivet. Här känns det som mjukvarans ibland bristfälliga tolkningar av vad den ser spelar in. För om nu månen är relativt lätt att identifiera så är det inte alls lika säkert att kameran tar lika bra, skarpa bilder om jag zoomar in i 100 gångers förstoring på till exempel en fasad eller annan detalj här nere på jorden. Upp till cirka 30 gångers förstoring blir alla bilder bra, men med högre inzoomningsgrad än så blir resultatet mer av en chanstagning.

Den högupplösta sensorn i telefonen gör att du kan spela in video i upp till 8K. Mer intressant och användbart är när sensorn istället nyttjas för att filma med lägre upplösning men då med skakreducering så att filmen, även om du går samtidigt som du filmar, blir perfekt stadig.

Både prestanda och batteritid

När det gäller prestanda har vi länge haft en diskussion om Samsungs egna Exynos-chip kontra dominanten Qualcomms Snapdragon och det har engagerat entusiaster. Självklart vill man när man köper ett flaggskepp som det här få det bästa som finns och en allmän slutsats har varit att Qualcomms Snapdragon presterat bättre än Samsungs Exynos-chipp. Något val har vi dock aldrig fått, för i S-serien har det alltid varit Exynos på den svenska marknaden medan till exempel USA och Sydkorea fått Snapdragon. Efter osäkerhet hur det skulle bli detta år kan vi nu konstatera att Exynos är det som sitter under skalet även denna gång i S22 Ultra, men det gör den också extra intressant. Liksom Qualcomms motsvarighet är Exynos 2200 tillverkad i 4-nanometersprocess, men det mer intressanta är att den har vässad grafikdel signerad AMD. Det vi kan konstatera efter faktiskt användande är att telefonen är snabb, inget tvivel om det. Från start är den inställd på snabb skärmuppdatering som anpassar sig till vad du gör för tillfället, vilket gör att gränssnitt, krävande spel, appar generellt, ja allt flyter på snabbt och smidigt. Så även när jag maxar upplösningen på skärmen genom att öka till den maximala från mellanläget som Samsung valt från start. Skärmens egenskaper och prestandan samverkar alltså vilket ger en angenäm upplevelse utan fördröjningar. Inte heller visar telefonen några tendenser till att bli varm eller kämpa ens när jag kör mer krävande spel, appar eller rena prestandatester. I rena siffror kombinerar S22 Ultra hög prestanda med lång batteritid. Framförallt på grafiksidan kan vi se i jämförelser med andra telefoner hur den ofta ligger i topp bland Android-telefoner och även kan klå senaste Iphone. Att batteriet ska kunna räcka betydligt mer än en hel dag, något som Samsung hävdat, håller jag med om. Vid normal användning räcker den mer än en hel dag, även om jag så klart under testperioden med såväl flitigt användande som krävande tester kan förbruka batteri så jag måste ladda oftare. 

När jag använder telefonen upplever jag hela tiden att det finns prestanda så det räcker och blir över, oavsett vad det gäller för användningsområde. 

Långsam laddning

Ingen laddare följer med S22 Ultra, så har du ingen snabbladdare gör du klokt i att köpa till en.

När batteriet behöver laddas blir det dock tydligt att det är ett område där Samsung ligger efter. Stöd finns för 45 W snabbladdning samtidigt som vissa konkurrenter erbjuder det dubbla och snabbare än så. I systemet så har Samsung även gjort snabbladdning till ett tillval. Det är aktivt först när du aktiverat snabbladdning i inställningsmenyn för enhetsvård och i de här inställningarna kan du även välja att batteriet aldrig ska laddas till över 85 procent, då för att ytterligare skydda det och värna om livslängden. Det är ju när ett batteri är fulladdat som det slits som allra mest. Allt det här handlar ju om att telefonen ska hålla över tid, men det sker alltså på bekostnad av riktigt snabb laddning. I paketet ingår heller ingen laddare alls, så vill du snabbladda och inte redan har en laddare som klarar det måste du köpa till det. Att laddare inte följer med i kartongen är tänkt att spara på miljön.

Smockfull

Samsung Galaxy S22 Ultra är en så funktionsfylld telefon att det känns som jag knappt börjat skrapa på ytan när vi nu ändå gått igenom det mesta som är viktigast. Ändå återstår närmast otaliga funktioner, vissa nya, många som känns igen från tidigare modeller. Samsung levererar S22 Ultra med Android 12 och på toppen av det finns det egna gränssnittet One UI som anpassar och kompletterar med funktioner och egna appar. Här tycker jag att Samsung balanserar på rätt sida gränsen. Det anpassas och introduceras egna tjänster samtidigt som de har täta samarbeten med Microsoft och Google där deras tjänster istället prioriteras. Microsofts Onedrive för att hålla fotogalleriet uppdaterat mellan enheter, Google Duo för videosamtal och Google Messages för meddelanden. Ändå är det lätt att komma igång och Samsung överöser mig inte med aviseringar som vi klagat på vissa gånger tidigare.

Samsung må inte vara den tillverkare som riktigt flyttar gränserna för vad som är möjligt med en mobiltelefon. Det gör istället mer snabbfotade utmanare, men det Samsung blir allt bättre på är att paketera funktion och se till helheten, nu och under telefonens hela livstid. I S22 Ultra finns det mesta du kan tänkas behöva och med Samsungs generösa löften om systemuppdateringar blir den en trogen följeslagare under många år framöver.  

Batteritest

Batteriets videotid: 10 h 59 min

Å andra sidan

Elias Nordling: Användare av tidigare Ultra-telefoner i S-serien kommer att känna sig som hemma i Galaxy S22 Ultra. I teorin ska även Note-användare göra det men jag tror att de flesta kommer att reagera på att detta är en märkbart tjockare och tyngre telefon. Det är inte säkert att detta var vad man ville med en ny Note.

Frågor och svar

Hur väger telefonen prestanda kontra batteriförbrukning?
Den ger dig en hel del val och möjligheter att prioritera. Genom att korta stunder stänga av wifi när det inte aktivt används kan telefonen spara batteri, men det här kan du inte påverka eller se själv så det är svårt att utvärdera effekten av. Några nackdelar har jag i alla fall inte märkt. Upplösning, skärmuppdatering, laddningshastighet och annat går dock att påverka själv, så du kan prioritera prestanda om du vill och batteritid om du föredrar det.  

Vad saknar du i telefonen?
De riktiga teknikframstegen och innovationerna saknas och Samsung satsar här mest på att paketera det vi redan känner från tidigare modeller i ett och samma skal. Säker ansiktsigenkänning i 3D för att komplettera eller ersätta fingeravtrycket vore trevligt. En selfiekamera som eliminerade skärmhål en annan. Båda saknas.

Kommer Note-fans känna sig hemma med S22 Ultra?
Ja, definitivt. S22 Ultra är i praktiken exakt det vi förväntade oss av nästa Note, varken mer eller mindre.

Ett alternativ:

Billigare kameravärsting 
Vill du ha en telefon med penna finns det egentligen inga alternativ, men bland bra kameramobiler utmärker sig framförallt Apples Iphone 13 Pro med proffsinriktade funktioner för foto och video samt till exempel Xiaomi 11T Pro. Om du nu inte orkar vänta på de ännu inte släppta Xiaomi 12 Pro, Oneplus 10 Pro eller någon annan kommande toppmobil. 

Testbild

Mörker som här, eller extrem inzoomning klarar S22 Ultra bra. Liksom de flesta andra situationer. Missar märker jag mest av när AI:n misstolkar och gissar fel.

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
9/10
System & program
9/10
Användarupplevelse
8/10
Material & kvalitet
9/10
Totalbetyg
88%

Fakta

Allmänt

Modell Galaxy S22 Ultra

Tillverkare Samsung

Lanseringsdatum 2022-02-09

Mått 163,3 x 77,9 x 8,9 mm

Vikt 229 g, 115 %

Material baksida Glas

Pris 14 000 - 18 300 kr

System Android

Systemversion 12

Chipset Exynos 2200

Tillverkningprocess 4 nm, 78 %

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

4g-band Ja, ingen uppgift om band

5g-band Har 5g, ingen uppgift om band

Dubbla simkortsplatser Ja

Stöd för esim Ja

Stöd för Wifi-samtal Ja

Skärm

Mått 6,8 tum, 102 %

Upplösning 3088 x 1440 pixel

Pixeldensitet 500 ppi, 118 %

Typ Super AMOLED

Bilduppdateringsfrekvens 120 Hz, 104 %

Minne

RAM-minne 8/12 GB, 85 %

Lagringsminne 128 GB, 256 GB, 512 GB, 1024 GB

Minneskortplats Nej

Kamera

Upplösning 108 Megapixel, 12 Megapixel, 10 Megapixel, 10 Megapixel

Vidvinkellins Ja

Optisk zoom 3x, 10x

Optisk bildstabilisering Ja

Upplösning på frontkameran 40 megapixel

Anslutningar

Anslutningskontakt USB Typ C

Bluetooth 5.2

Wifi Wifi 6E

GPS Ja

Batteri

Kapacitet 5000 mAh, 100 %

Uppmätt videotid 10 tim, 59 min

Trådlös laddning Ja

Övrigt

Tålig Vattentät

FM-radio Nej

NFC Ja

Fingeravtrycksläsare Ja

Stereohögtalare Ja

IP-klass IP68

Benchmark-tester

Antutu 9 863286

Geekbench 5: CPU Single-core 1157

Geekbench 5: CPU Multi-core 3578

Geekbench 5: Compute 9135

GFXBench Aztec Ruins Vulkan High 31 FPS, 65 %

GFXBench Manhattan ES 3.0 Onscr. 105 FPS, 125 %

3DMark Wild Life Stress Best 7324, 98 %

3DMark Wild Life Stress Lowest 4265, 81 %

Google Octane 21788, 54 %

Jetstream 2 67,620, 57 %

Geekbench 6: Single-core 1586, 103 %

Geekbench 6: Multi-core 3598, 85 %

Geekbench 6: GPU 8684, 118 %

Skärmen

Prestanda och batteritid

Kvalitetskänsla

Stor och tung