Genom att hålla sig borta från ytterligheterna är kanske tanken att S22 Plus ska vara den av Samsungs flaggskeppsmobiler som lockar flest.
Det här året så har Samsung ändrat strategi och årets toppmodeller i S22-serien, där S22 Plus är mellanmodellen, skiljer sig från förra och från tidigare års. Att bara säga att S22 är den i kompakt format och Ultra är den med stort format och penna vore att göra S22 Plus en otjänst. För den här telefonen är mer än bara “varken eller”. Mitt första intryck av telefonen är framförallt att den är snabb, att skärmen är fenomenal, särskilt i starkt solljus där den överträffar allt annat och att kamerorna hör till de bästa på marknaden. Bilder i mörker blir bra, färgåtergivningen är naturlig och bra och maximala 30 gånger zoom räcker långt.
Galaxy S22 Plus delar kameraegenskaperna med systermodellen S22, ja den delar huvuddelen av alla egenskaper utom storleken. S22 Plus har dock Wifi 6E-stöd, stöd för snabbare laddning och har ett större batteri än den mindre S22. Eftersom Ultra-modellen skiljer sig så mycket från S22 och S22 Plus skulle det inte förvåna mig om S22 Plus helt enkelt är eller blir det mest populära valet i serien. En folkmobil som passar de flesta alltså.
Annons
Skärmen i S22 Plus är en skärm som drar åt sig uppmärksamhet. Den är platt utan systermodellen S22 Ultras kurvade kanter. Samsung var ju den tillverkare som introducerade skärmar med rundade kanter men har sakta men säkert frångått det konceptet. Jag som precis testat just systermodellen S22 Ultra kan se fördelar både med kurvad och med platt skärm. Rent estetiskt kan kurvad skärm vara snyggt, men praktiskt är det egentligen aldrig en fördel. Färgåtergivningen och tryckprecisionen blir lidande ute i kanterna och de unika funktioner som introducerades för kurvade skärmar, till exempel genvägsfältet du kan svepa fram från kanten, ja det finns kvar ändå.
Jag har haft tur under tiden jag testat Galaxy S22 Plus, för till skillnad från när S22 Ultra testades så har faktiskt solen tittat fram en hel del nu. Det är förutsättningar som visar S22 Plus och dess skärm från sin bästa sida och även i direkt och starkt solljus så är skärmen lätt att läsa från. Vi har på redaktionen märkt att de systemuppdateringar som gått ut även till äldre modeller från Samsung, S10e till exempel, påverkat läsbarhet i starkt solljus positivt, så det handlar inte bara om ren ljusstyrka i skärmen detta. Samsung har länge varit ledande på skärmar och även om skillnaden mot senaste årens modeller kanske inte är så jättestor så kommer du bli positivt överraskad om du byter till S22 Plus egentligen oavsett vad du byter upp dig ifrån.
Skärmen har, utöver att den är högupplöst, skarp, har bra ljusstyrka och färgåtergivning även stöd för upp till 120 hertz uppdateringsfrekvens, en självklarhet i ett flaggskepp idag så klart. Det tillsammans med systemchippet gör att telefonen känns snabb. Samsung har även framgångsrikt fått sitt gränssnitt One UI att rulla på smärtfritt här trots att man har för vana att lägga med en hel del egna anpassningar och funktioner som går utöver eller publicerar Googles inkluderade appar. Dessutom har Samsung ett samarbete med Microsoft så att en hel del även av Microsofts appar antingen följer med eller är integrerade i systemet, som i fotogalleriappen där bilderna kan synkas mot Microsofts molnlagring Onedrive. Eller e-post- och kalenderappen Outlook som fått ersätta Samsungs egen e-postapp.Numera blir vi dock inte överösta av notiser och uppmaningar, utan Samsung låter tacksamt nog tjänster som Samsung Pay, Bixby och annat hålla lägre profil och inte tränga sig på.
Vi har redan varit inne på skärmen som ju av förklarliga skäl utgör större delen av telefonen. Även när skärmen är släckt så kan du tack vare Always on Display se notiser, tid och annat viktigt och ser vi utanför skärmen så ger även resten av telefonen ett synnerligen påkostat intryck. Materialval, byggkvalitet och känslan är på topp. Designen och den platta skärmen ger telefonen ett lite kantigare format.
Kamerorna som placerats i rad i en utstickande kameraö på baksidan ger telefonen lite egen karaktär och känns ju igen från förra årets modeller, medan systermodellen Ultra istället härmar tidigare Note-serien.
Just i jämförelse med övriga S22-modeller finns fler likheter än vanligt nu, för faktum är att kamerorna i S22 och i denna S22 Plus är identiska. Det handlar som jag nämnt om en huvudkamera med 50 megapixelsensor samt utöver den en vidvinkel och en tele på vardera 10 megapixel. Som standard skalas dock alla bilder till 12 megaixel, en udda lösning som gäller även S22 och som min kollega Elias fördjupat sig i mer i det testet.
BIlderna från S22 Plus, liksom de från S22 med samma kamerauppsättning imponerar i de flesta situationer, det kan man konstatera. Bilder i mörker blir bra, färgåtergivningen är inte lika överdriven som i tidigare modeller utan mer naturlig och framförallt är grunduppsättningen med 3x optisk zoom, vidvinkel och huvudkamera en bra grundförutsättning för en mångsidig mobilkamera.
Kameraappen i sig är föredömlig, dels för att den går att anpassa så att du kan välja vilka fotolägen du vill ha tillgängliga och vilka som ska vara samlade ett extra klick bort under Mer-fliken. Porträttläget är duktigt på att känna av vad som är förgrund och bakgrund och därmed vad som ska vara skarpt och vad som ska vara snyggt oskarpt, men det händer ändå att den gör misstag. Som alltid kan man zooma in och detaljstudera bilderna och då hitta skavanker, som överdriven efterbearbetning, något som kan synas till exempel i att kontraster förstärks på ett lite onaturligt vis.
Å andra sidan
Elias Nordling: Att Galaxy S22 Plus är större och tyngre än Galaxy S22 säger sig själv, men vill du ha lite större skärm är detta ändå en jämförelsevis smidig mobil för sin skärmstorlek. Jag tycker att den kantigare formgivningen ligger lite sämre i handen i detta större format än för den mindre Galaxy S22, men utöver prislappen är valet mellan dem mest av allt en smaksak.
Frågor och svar
Vad skiljer S22 Plus från systermodellerna? S22 och S22 Plus känns som en helt egen kategori jämfört med S22 Ultra som bär fler tecken från Note-serien. S22 Plus skiljer sig från S22 främst genom storleken, priset samt stöd för Wifi 6E, Ultra Wideband och har mer batterikapacitet.
Vad gör Samsung med Android? De adderar en hel del anpassningar och egna funtkioner och appar, men nästan enbart på ett positivt sätt. Gränssnittet är anpassat för enhandsanvändning och apparna, till exempel Samsung Pay, egen webbläsare, Bixby och ett 20-tal till stör i alla fall inte i onödan.
Uppdateringar? Ja, där är Samsung bäst i klassen och säger att S22 Plus ska få fyra års Androiduppdateringar.
Ett alternativ:
Flaggskepp Kommande Xiaomi 12 Pro kan vara ett alternativ och bland telefoner som redan kommit ut Motorola Edge 20 Pro eller Xiaomi 11T Pro.
Testbild
Telefonen ger bra färgåtergivning och även om vi hittar skavanker när vi detaljgranskar, som ibland allt för hård uppskärpning, så klarar kamerorna här de flesta situationer galant.