Grundfunktionerna i centrum

Test: Samsung Galaxy Note 20 Ultra – Växer med uppgiften

Note har förvånansvärt få riktiga konkurrenter och med Note 20 Ultra får framförallt grundfunktionerna ytterligare värde.

Publicerad Senast uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
9/10
System & program
9/10
Användarupplevelse
8/10
Material & kvalitet
9/10
Totalbetyg
88%

Skärmen

Utvecklad anteckningsfunktion

Funktionsspäckad

Högtalarljudet

Vi skulle kunna börja med att räkna upp det som är nytt i Note 20 Ultra jämfört med föregångarna, men mer relevant är att beskriva helheten. För det är summan av många olika funktioner, gamla som nya, som lyfter Note 20 Ultra till den nivå den befinner sig på.

Ingen telefon i mängden

Att påstå att Note 20 Ultra och dess föregångare är mångsidiga är en klar underdrift. Genom åren har Samsung adderat allt fler funktioner och möjligheter, en del vitala, andra mer som något av en gimmick, men när man går igenom inställningsmenyn och ser listorna med funktioner blir skillnaden mot andra telefoner tydlig. 

Med så många och spretiga funktioner är det ändå ett par som man får säga utgör kärnan i Note-upplevelsen. Mångsidigheten i sig får sägas vara en del i kärnan, men framförallt pennan, skärmen och de möjligheter som finns för att gå utanför skärmen, till exempel i form av det så kallade Dex-läget där jag trådlöst kan få upp telefonens innehåll, anpassat för stor skärm då, på en tv eller datorn. 

Pennan i fokus

Är det en sak som symboliserar Note, så är det dock pennan och för den som inte är bekant med S-Pen så är den betydligt mer än bara en möjlighet att skriva och rita med precision. Den är istället både något av en fjärrkontroll och en hjälpreda som kan kalla fram funktioner och hjälpa dig styra telefonen direkt så väl som på lite håll. Redan med tidigare Note-modeller kunde man till exempel starta kameran från några meters håll, om du stöttat upp telefonen på ett lämpligt ställe och vill ta ett foto där du själv är med i bild. Möjligheten att styra musik och videouppspelning med pennan är kanske inte riktigt lika användbara, men som Note 20 Ultra nu introducerar, kunna styra delar av gränssnittet med gester löser ett faktiskt problem. Med telefonen i ena handen och pennan i andra är det smidigt att kunna gå tillbaka, till hemskärmen eller växla app med gester, istället för att trycka på skärmen med den hand du redan håller pennan med.

Som komplement till styrning och anteckning kan du även använda pennan till ett par funktioner som introducerats genom åren. Läser du text på en webbsida kan pennan till exempel agera genväg för att översätta ett ord eller en fras, pennan kan användas som förstoringsglas för en del av skärmen du pekar på och AR-klotter, Livemeddelanden och Bixby Vision hör till funktioner som finns där, men som kanske fallit lite i glömska. Det är grundfunktionerna, att anteckna direkt även på den låsta skärmen, att ta skärmdump som man sedan kan rita på som känns mest användbart. Kombinationen av att alltid ha anteckningsblocket tillgängligt och sedan faktiskt kunna göra något av det är lätt att vänja sig vid. Tidigare har anteckningar som jag gjort i en Note varit lite begränsade, men nu kan jag utan problem välja en av mina anteckningar, välja att spara som Word-dokument och då få såväl rena teckningar som den text jag skrivit tolkad till redigerbar text snyggt sparat i en fil. Den filen kan jag alltså sedan enkelt skicka till de berörda vilket skapar helt nya möjligheter och inte kräver att mottagaren har en Note de med. Eller för den delen att de ska behöva tolka min hemska skrivstil. Det klarar telefonen. 

Särskilt uppskattar jag möjligheten att spela in ett möte eller en föreläsning samtidigt som jag antecknar. Då sparas ljudfilen och synkas i tid mot mina anteckningar, så att jag i efterhand enkelt kan gå tillbaka och se och höra vad det var som egentligen sades. Klickar jag på ett ord hamnar jag på rätt ögonblick i ljudinspelningen och spolar jag i ljudinspelningen kan jag följa med och se hur mina anteckningar växer fram på skärmen ord för ord.

Snabbare så det märks

Den uppdaterade hårdvaran gör även att skrivandet på skärmen känns mer direkt. Det är inte så att jag tidigare har retat mig på att pennan och skärmen skulle ha reagerat långsamt i tidigare Note-modeller. Jag märker dock skillnad. Det är inte så att man tänker på att pennan reagerar snabbt, precis på samma sätt som man inte gör det när man skriver med penna på ett vanligt papper. Det är bara det att jag får känslan av att antecknandet blir mer naturligt, som om ett lager av teknik mellan dig och det du faktiskt ska skriva skalats bort. 

En av nyheterna i Note 20 Ultra är att skärmen är snabbare än i tidigare versioner. I mångt och mycket har ju Note 20 Ultra samma teknik i grunden som vårens S20 Ultra, men när det gäller skärmen har man tagit ytterligare ett steg. Det handlar om en mer eller mindre fulländad skärm där vi direkt lägger märke inte bara till uppdateringshastigheten utan även ljusstyrkan som gör den utmärkt att använda i starkt solljus där andra mobiler inte räcker till. Detaljrikedom, färgåtergivning och upplevelsen i sin helhet placerar också skärmen i Note 20 Ultra i toppen. Du väljer själv uppdateringsfrekvens på skärmen och det är antingen 60 bilder per sekund vilket prioriterar batteritiden, eller dynamiskt upp till 120 bilder per sekund för att istället få bästa flytet. Värt att påpeka är dock att den högre skärmuppdateringen inte är tillgänglig i högsta upplösningen, så du får välja antingen högre upplösning eller högre uppdateringsfrekvens, precis som i S20 Ultra.

Inte vassaste prestandan

Givet de många funktioner som Galaxy Note 20 Ultra möjliggör är det inte svårt att förstå den kritik som förekommit om prestanda. Flera Samsung-användare och entusiaster har önskat sig bättre, mer kraftfullt systemchipp och faktum är att Note 20 Ultra i prestandatester inte når upp i samma nivå som andra nylanserade flaggskepp med Qualcomms Snapdragon 865 eller 865 Plus. Istället har Note 20 Ultra samma systemchipp som vårens S20-familj, närmare bestämt Samsungs egna Exynos 990. Även här finns 5G-stöd, en självklarhet i flaggskepp idag, och gott om prestanda men det når alltså inte upp till samma nivåer. Det finns alltså vassare mobiler rent prestandamässigt, samtidigt som jag aldrig märker att de funktioner Note 20 Ultra erbjuder någonsin blir lidande av prestandabrist. Telefonen känns helt enkelt snabb oavsett om det är vardagligt scrollande, växlande mellan appar och sånt som gäller eller mer krävande uppgifter.

En av de mer speciella funktionerna vi får i Note 20 Ultra är det som kallas Dex och gör det möjligt att få upp innehållet från telefonen på en större skärm och i anpassad form. Jag testar det här såväl trådlöst mot min teve som med sladd mot datorn. Det fungerar smärtfritt men är inte det smidigaste arbetssättet för alla uppgifter. I datorn drar jag enkelt nytta av befintlig mus och tangentbord, vilket så klart är smidigt och när jag anslter trådlös till teven fungerar telefonens pekskärm som styrplatta.

Jag styr helt enkelt pekaren på den stora skärmen genom att dra fingret över telefonens skärm. Alla appar fungerar dock inte i helskärmsläge. Jag ser främst användningsområde för till exempel bildvisning här eller för att arbeta på en Powerpoint eller annat där helhetsbilden är viktig, men samtidigt ska man inte överdriva fördelen. Idag när så mycket redan är molnbaserat kan ju många komma åt sina bilder, dokument och annat från en större skärm utan Dex och genom att låta telefonen ligga kvar i fickan, oanvänd. Istället för att ansluta telefonen med sladd till datorn är helt enkelt chansen stor att du kan komma åt samma innehåll enkelt direkt från själva datorn. I de fall du inte kan det så är Dex en möjlig hjälpreda.

Lyfter vi blicken lite så ger så klart Galaxy Note 20 Ultra inte bara spjutspetsfunktioner utan även hela det paket man kan förvänta sig av en Samsung-mobil. Det handlar först och främst om Samsungs anpassade gränssnitt som heter One UI och är mer genomtänkt än andra tillverkares skal över Android. Har du tidigare använt en annan Android blir det en liten tröskel för att lära dig hitta allt, men tack vare att är bra anpassat för stora skärmar och luftigt utformat blir det ändå enkelt och överskådligt trots att Samsung sprängt in en lång rad tjänster. Här hittar vi förutom Notes-appen även till exempel Samsung Pay med bättre svenskt bankstöd än Googles alternativ och Smart Things för att styra enheter i det smarta hemmet. Utöver det finns en lång rad andra tjänster och snabbmenyn i notisfältet har genvägar till hela 34 funktioner, vilket säger en hel del. 

Tre kameror och laserautofokus


Släktskapet med S20 och andra Samsung-telefoner märks tydligt även när det handlar om kamerorna. På baksidan av Note 20 Ultra hittar vi tre kameror och precis som i S20 Ultra är huvudkameran på 108 megapixel, även om vi här får nöja oss med beskedligare 50 gångers förstoring och inte 100 som i S20 Ultra. Det räcker dock för precis som i S20 Ultra avtar kvaliteten snabbt efter cirka 30 gångers förstoring och bilder med högre inzoomning än så är knappast värda att spara. Värt att poängtera är att kameran i Note 20 Ultra har snabb och exakt autofokus, delvis säkert på grund av att den begåvats med laser-autofokus, en funktion som tagit platsen som den särskilda djupsensorn (eller tof-kameran) haft i tidigare flaggskepp. Ett nytt proffsläge för video i kameraappen gör det till exempel möjligt att spela in film även i 21:9-format i upp till 8K-upplösning och utöver det finns även fler möjligheter till manuella inställningar. 

Ser vi på telefonens yttre är den främsta designdetaljen den stora och klumpiga kameramodulen som sticker ut påtagligt på baksidan. I övrigt är fingeratvryckssensorn placerad i skärmglaset och selfiekameran hittar vi centrerad i toppen av skärmen. Den nya placeringen av pennan i botten till vänster kan vara en nackdel för den som är högerhänt. Håller du telefonen i vänster hand och skriver med höger blir det helt enkelt mer avigt att klicka fram pennan inne vid handflatan än ute i telefonens motstående kant. Ändå är det just pennan och fundamentet med användbara anteckningsfunktioner som gör Note, övriga funktioner till trots.

Batteritest

Batteriets videotid: 9 h 12 min

Å andra sidan

Elias Nordling: Jämförd sida vid sida med Note 10 Plus är Note 20 Ultra mycket lik men lite klunsigare. Det väcker frågan vad man får för den rejäla slant extra som Note 20 Ultra kostar. Framför allt är det högre skärmuppdateringsfrekvens, och 5g. Är det viktigt för dig kanske det är värt det.

Frågor och svar

Hur är ljudet?
I teorin har telefonen stereohögtalare, men högtalaren i botten är betydligt kraftfullare än den lilla i toppen så det blir inte mycket till stereo i praktiken. 

Nytta och nöje från Microsoft också?
Ja, faktum är att Samsung har bakat in möjligheten att strömma Xbox-spel till Note 20 Ultra. Anslut en kompatibel spelkontroll och betala för Xbox Game Pass Ultimate så kan du strömma över 100 spel direkt till telefonen.

Ska jag byta upp mig?
Samsung må hävda annat, inte minst via sina erbjudanden om avbetalning och ny telefon varje år, men det är först efter kanske 3, 4 eller 5 år det är tydligt befogat att byta ut en befintlig toppmodell idag.

Ett alternativ:

Tillräckligt bra och billig 
Som alltid, och kanske särskilt nu med Note, är föregångaren så länge den går att köpa en stark konkurrent. Note 10 är alltså klart billigare och har snarlik funktion.

Testbild

Den har zoom och vidvinkel, klarar sig bra i mörker och har snabb autofokus.

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
9/10
System & program
9/10
Användarupplevelse
8/10
Material & kvalitet
9/10
Totalbetyg
88%

Fakta

Allmänt

Modell Galaxy Note 20 Ultra

Tillverkare Samsung

Lanseringsdatum 2020-08-21

Mått 164,8 x 77,2 x 8,1 mm

Vikt 208 g, 105 %

Material baksida Glas

Pris 14600 kr

System Android

Systemversion 10

Chipset Exynos 990

Tillverkningprocess 7 nm, 140 %

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

4g-band Ja, ingen uppgift om band

Dubbla simkortsplatser Ja

5g-band Har 5g, ingen uppgift om band

Skärm

Mått 6,9 tum, 104 %

Upplösning 3088 x 1440 pixel

Pixeldensitet 496 ppi, 117 %

Typ Super AMOLED

Bilduppdateringsfrekvens 120 Hz, 104 %

Minne

RAM-minne 12 GB, 126 %

Lagringsminne 256 GB, 512 GB

Minneskortplats Ja

Kamera

Upplösning 108 Megapixel, 12 Megapixel, 12 Megapixel

Vidvinkellins Ja

Optisk zoom Ja, 5x

Optisk bildstabilisering Ja

Videoinspelning, upplösning 7680 x 4320 pixel

Upplösning på frontkameran 10 megapixel

Anslutningar

Anslutningskontakt USB Typ C

Hörlursuttag Nej

Bluetooth 5.0

Wifi Wifi 6

GPS Ja

Batteri

Kapacitet 4500 mAh, 90 %

Uppmätt videotid 9 tim, 12 min

Trådlös laddning Ja

Effekt på medföljande laddaren 25 W, 35 %

Övrigt

Tålig Vattentät

FM-radio Nej

NFC Ja

IP-klass IP68

Fingeravtrycksläsare Ja

Stereohögtalare Ja

Benchmark-tester

Antutu 8 519760

Geekbench 5: CPU Single-core 480

Geekbench 5: CPU Multi-core 2656

Geekbench 5: Compute 5374

GFXBench Aztec Ruins Vulkan High 13 FPS, 27 %

GFXBench Manhattan ES 3.0 Onscr. 61 FPS, 72 %

3DMark Slingshot Extreme OpenGL 6524

3DMark Slingshot Extreme Vulkan/ 5227

Google Octane 17582, 43 %

Jetstream 2 56,951, 48 %

Skärmen

Utvecklad anteckningsfunktion

Funktionsspäckad

Högtalarljudet