Premium på flera punkter

Test: Samsung Galaxy Tab S7 Plus – Oklanderlig lyxplatta

Samsung Galaxy S7 Plus är den bästa Androidplatta som finns att köpa för pengar. Och inte så lite pengar heller.

Publicerad Senast uppdaterad

Betyg

Uppkoppling och anslutningar
9/10
Media och skärm
9/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
8/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
84%

Skärmen

Prestanda

Datorlika funktioner

Priset

Apples Ipads finns i dag i en hel rad utföranden från lite billigare till rena lyxplattorna som försöker konkurrera med laptops. I Androidvärlden dominerar däremot billiga plattor med klen prestanda. Samsung är snudd på ensamma om att satsa på premiumplattor med sin Tab S-serie.

Priset skenar

I årets generation har man delat upp Galaxy Tab S7 i två varianter, och man misstänker att man gjort det för att maskera att priset skenat iväg. För Galaxy Tab S7 känns på flera sätt som en försämring mot föregångaren till ungefär samma pris. Men nu är det Galaxy Tab S7 Plus vi testar, och visserligen kostar den minst 3000 kronor mer än föregångaren, men ingen kan hävda att man inte får mer för pengarna. Om det är tillräckligt mycket mer för att motivera prislappen är en annan femma.

Den första och uppenbara skillnaden är storleken, 12,4-tumsskärmen är ett nummer större än vad vi brukar se på surfplattor, och jämförbar med den större Ipad Pro-modellen. För den som tycker det låter lite väl stort ska sägas att man trots det lyckats hålla vikten under 600 gram. I mitt tycke gör det att plattan ändå inte känns otymplig trots sin storlek. 

Den stora skärmen är som tidigare av Amoled-typ, men denna gång med 120 Hz uppdateringsfrekvens. Skillnaden i uppdateringshastighet är verkligen något man uppfattar med blotta ögat, kanske ännu mer på en surfplatta än på en mobilskärm, eftersom rörelserna är större på den större skärmen. Kombinationen med stor Amoledskärm och hög uppdateringsfrekvens gör gör mycket för upplevelsen och det här är nog dessutom den bästa surfplatteskärmen att avnjuta film på. Ska du göra det i sällskap vill du ha bra högtalare, och det har Tab S7 Plus också, fyra stycken med helt okej ljud och högre maximal volym än på föregångaren.

Sämre batteritid

Du kan välja själv om du vill ha 120 HZ-uppdateringen påslagen eller avslagen. Det främsta skälet till att välja det senare är batteritiden. Tab S7 Plus har visserligen ett ovanligt stort batteri trots att det är en riktigt tunn platta, men batteritiden är trots det sämre än på föregångaren, med 7 timmar och 23 minuter i vårt videotest. Slår man av 120 HZ-uppdateringen vinner man en timme och 20 minuters batteritid i samma test.

Men Samsung tänker sig ju inte Galaxy Tab S7 som en ren nöjesplattform, utan som ett arbetsverktyg också, som ska kunna konkurrera med en laptop. Eller åtminstone med Ipad Pro. Därför följer en pekpenna med vid köp. Pennan laddas trådlöst genom ett magnetfäste på baksidan. Den snabbare skärmuppdateringen och den allmänna prestandaökningen ska göra att handskrift med pennan känns ännu mer realistisk och omedelbar. Snabbt svarar pennan, men jag har inte kunnat jämföra med Galaxy Tab S6 eftersom pennan till mitt exemplar av denna har försvunnit, vilket illustrerar det grundläggande problemet med en pekpenna utan annat än ett magnetfäste att hålla den nära plattan. 

Steglös justering

Köper du till Samsungs tangentbordsfodral får du ett fack för pennan, ett stativ som är steglöst justerbart ungefär som på Microsofts Surface-serie, och ett tangentbord med stor pekplatta men utan knappbelysning. Tangentbordet har hygglig slaghöjd och är trevligt att skriva på, men fäster inte lika stadigt mot plattans nederdel som Microsofts Surface-tangentbord gör eller tangentbordet till Ipad Pro, och det känns därför vingligt om man använder det i knät. För tangentbordsfodralet får du betala ytterligare 2300 kronor. Och tycker du att det är för bökigt att låta plattan koppla upp sig via mobilen och vill ha egen mobiluppkoppling till plattan kostar varianten med 5g-anslutning ytterligare 2500 kronor extra. Fullt utrustad betalar du då 15 800 kronor för surfplattan och tangentbordet.

Anpassad mjukvara

Även i systemet har Samsung ansträngt sig för att ge plattan möjlighet att vara så datorlik som möjligt. Du kan via flervalsmenyn öppna två appar sida vid sida. Varje app får då en menylist i toppen, och därifrån kan du enkelt ändra till att ha appen öppen i fönster i stället. På listen mellan apparna finns också en meny där du kan spara din appgrupp i en separat genväg (som du dock inte kan spara på skrivbordet, utan bara i sidomenyn). Med lite trixande mellan menyerna som är svårt att beskriva och komma ihåg kan du få tre appar öppna i separata fönster.

Måste du mata in text sabbas snabbt din snygga skärmuppdelning av skärmtangentbordet som lägger sig brutalt över fönstren. Tangentbordet har också en meny där du kan växla till ett flytande tangentbord, vilket fungerar betydligt bättre med fönstren, men det hade varit ännu bättre om det skedde automatiskt vid delat fönster. Det flytande tangentbordet har en menylist liknande fönstren, men här ligger det i underkant i stället för överkant.

Som säkert framgått är gränssnittet för delade fönster onödigt pilligt, komplicerat och inkonsekvent, men jag tycker ändå att det är bättre än det jag sett hos någon konkurrent, och det är tillräckligt begripligt för att jag faktiskt ska komma på tanken att använda det.

Kör du med tangentbordslocket slipper du problemet med skärmtangentbordet, men då har du å andra sidan Dex-läget som en ännu bättre lösning för att använda flera fönster. I Dex-läget får du på plattan en miljö med muspekare och fönsterlist i botten, och appar öppnas automatiskt i flytande fönster, även om inte alla appar stödjer det. Det hela påminner inte så lite om Microsofts Windows 10.

Penna som kan mera

Samsung hoppas att även pennan ska vara ett arbetsverktyg, och det finns en lång rad potentiella användarscenarier som att med en luftgest ta en skärmdump och sedan omedelbart skriva anteckningar och kommentarer på denna bild. Denna och andra liknande pennfunktioner känns väldigt specialiserade, och i bästa fall fastnar du för någon av dem.

Du loggar in på plattan med ansiktsigenkänning eller fingeravtrycksläsare. Fingeravtrycksläsaren sitter i skärmen, och jag är till en början skeptisk till detta. Dels för att jag har väldigt dåliga erfarenheter av Samsungs fingeravtrycksläsare i skärmen, dels för att det känns som det blir ännu svårare att pricka rätt på en osynlig fingeravtrycksläsare på en så stor skärm. Men mina negativa förväntningar uppfylls inte, jag tycker att fingeravtrycksläsaren är intuitivt placerad och jag har inga problem att använda den.

Jag är inte övertygad om att Samsung Galaxy Tab S7 Plus kan ersätta en dator, och därför är det problematiskt att den kostar som en dator. Men har du en tjock plånbok och vill ha en av de bästa skärmarna i smidigt format att avnjuta media på är Samsung Galaxy Tab S7 Plus ett utmärkt val.

Batteritest

Batteriets videotid: 7 tim 23 min

Frågor & svar

Gör de vassa kanterna plattan obekväm att hålla i?
Inte så farligt som jag förväntade mig och jag stör mig inte på dem.

Har den headsetuttag?
Nej, och ingen adapter följer med, men du får i alla fall med ett headset med USB-C-kontakt.

Följer det med snabbladdare?
Nej, den 15-wattsladdare som ingår känns lite snål, men du kan köpa till en snabbladdare med 45W separat.

Ett alternativ

Den prissänkta Samsung Galaxy Tab S6 känns som ett mer attraktivt alternativ än Tab S7 om du tycker att 11 000 kronor är för mycket för en surfplatta.

Testbild

Kameran är inte plattans starkaste sida, men den har gott om andra funktioner som kan kompensera för det. Du gör fortfarande klokast i att ta dina bilder med mobiltelefonen istället.

Betyg

Uppkoppling och anslutningar
9/10
Media och skärm
9/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
8/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
84%

Fakta

Allmänt

Modell Galaxy Tab S7 Plus

Tillverkare Samsung

Lanseringsdatum 2020-08-21

Mått 285 x 185 x 5,7 mm

Vikt 575 g

Material baksida Aluminium

Pris Från 11000 kr

System Android

Systemversion 10

Chipset Snapdragon 865+

Tillverkningprocess 7 nm, 136 %

Skärm

Mått 12,4 tum, 108 %

Upplösning 2800 x 1752 pixel

Typ Super AMOLED

Bilduppdateringsfrekvens 120 Hz, 122 %

Minne

RAM-minne 6/8 GB, 71 %

Lagringsminne 128 GB, 256 GB

Minneskortplats Ja

Kamera

Upplösning 13 Megapixel, 5 Megapixel

Autofokus Ja

Frontkamera Ja

Fotobelysning Fotolampa

Anslutningar

Bluetooth 5.0

Wifi Wifi 6

Variant med simkortplats Ja

USB Ja

GPS Ja

Batteri

Kapacitet 10090 mAh, 128 %

Medföljande snabbladdare Ja

Effekt på medföljande laddaren 15 W, 20 %

Tillbehör

Headset Nej

USB-kabel Ja

Benchmark-tester

Antutu 8 529711

Geekbench 5: CPU Single-core 933

Geekbench 5: CPU Multi-core 2713

Geekbench 5: Compute 3551

GFXBench Aztec Ruins Vulkan High 17 FPS, 58 %

GFXBench Manhattan ES 3.0 Onscr. 70 FPS, 113 %

3DMark Slingshot Extreme OpenGL 6859

3DMark Slingshot Extreme Vulkan/ 6292

Google Octane 24376, 79 %

Jetstream 2 70,681, 67 %

Skärmen

Prestanda

Datorlika funktioner

Priset