Rapport från IQ 2013

Trebent vision från Qualcomm

Qualcomms årliga event Innovation Qualcomm, eller IQ, gick av stapeln i Moskva nu i veckan med bland annat vd:n Paul Jacobs bland talarna. Mobil fanns på plats för att rapportera.

Publicerad Senast uppdaterad

Ryssland och Östeuropa är stora tillväxtmarknader när det kommer till smarta telefoner och av den anledningen är det inte konstigt att årets upplaga av Innovation Qualcomm, förkortat IQ, detta år förlagts till just Moskva. Men även om mycket fokus givetvis ligger mycket på främst Ryssland och i andra hand på Östeuropa så finns det intressanta delar även för oss svenskar sett till vad företagets visioner och målsättningar är.

Qualcomms VD Paul Jacobs inleder med att förklara de tre delar som utgör företagets överliggande vision för framtiden. Som grund till mycket av det som både han och andra talare tar upp finns givetvis företagets systemchip Snapdragon och då främst toppmodellen Snapdragon 800 och de möjligheter som den plattformen utgör. Men i och med att systemchip bara utgör en del av vad Qualcomm sysslar med är Jacobs tal lite bredare och tar upp tre olika ben i företagets vision.

Omdefinierat datoranvändande

– När jag pratade om trådlöst internet och internet i mobila enheter för några år sedan var det många som trodde att jag var helt ute och cyklade, berättar han. Och titta var vi är idag där trådlöst internet växer enormt på alla håll.

Det bygger enligt honom mycket på hur pass stora förändringar smarta telefoner och mobil teknik i allmänhet inneburit för våra liv. Tillväxten är enorm och under de närmsta fyra åren beräknas sju miljarder smarta telefoner säljas.

Tillväxten har gjort att många utvecklare fokuserat betydligt mer, eller helt, på mobila enheter där det annars enbart handlade om utveckling till PC för några år sedan.

- Vi har gått från ett datorsamhälle där mycket fokus låg på datorns separata delar till ett mobilt samhälle där all teknik är integrerat i ett skal, menar han. Poängen med det är såklart att Qualcomm är med i den utvecklingen på alla plan med allt från prestandaenheter som kör Snapdragon 800 ner till de absolut billigaste enheterna med Snapdragon 200.

Tusen gånger mobildata

The 1000x Challenge är något som Qualcomm pratat om ganska länge nu och det handlar i korthet om utmaningen i att möta den enorma efterfrågan på mobildata som oundvikligen kommer i och med smarta telefoner och surfplattor. Inom några år kommer behovet av mobil data att ha ökat tusenfaldigt som följd av att fler människor skaffar smarta telefoner och att allt fler tjänster utvecklas för att använda sig av mobil data.

Den här utvecklingen definieras ofta genom att allt fler personer i ett land skaffar smarta telefoner och att kravet på data genom det ökar. I Sverige är penetrationen av smarta telefoner så pass hög att vi inte riktigt har något stort generationsskifte att tala om eftersom vi i stort sett redan genomgått det. Däremot har det länge pratats om kapacitetsbrist även i våra svenska mobilnät, särskilt i kollektivtrafiken under rusningstid eller under stora evenemang. Samtidigt framställs LTE som ett sätt att slippa det fasta bredbandet helt, så även om våra svenska förutsättningar ser lite annorlunda ut menar Qualcomm att även vi i högsta grad bör förbereda för ett ökat databehov.

Enligt Paul Jacobs mening finns det ett par olika sätt som gör att utmaningen kommer att kunna hanteras med hjälp av deras teknik.

- Eftersom den största ökningen av data kommer från nedladdning till en enhet, exempelvis genom strömmad video, jobbar vi med L-band som i korthet innebär att vi lägger till ett frekvensband som dedikerad nedladdningsfrekvens i LTE Advanced. Upp- och nedladdning sker på lägre frekvensband och när det behövs större mängder nedladdningsdata kopplas en högre frekvens in för att hjälpa till. Eftersom den inte behöver användas hela tiden kan den högre frekvensen sända med högre effekt för att motverka dess kortare täckning.

Lösningen i stort på utmaningen ligger således i nästa generations 4G-nät, LTE Advanced. Samsung utannonserade nyligen en ny version av Galaxy S4 med stöd för LTE Advanced, vilket blir världens första lur med stöd för det och där anävnds Qualcomms Snapdragon 800. Utöver högre hastigheter tillkommer sidotekniker som L-band och LTE Broadcast i utvecklingen av 4G-näten. Det senare är även det ett sätt att tackla det ökade databehovet och fungerar ungefär som det låter. Broadcast i traditionell mening är detsamma som vanlig radio eller TV-utsändningar där informationen sänds ut och du kan plocka upp den så länge du har en mottagare, till skillnad från hur internet i stort fungerar där du istället efterfrågar data istället för att enbart ta emot det som sänds ut. LTE broadcast bygger lite på samma tänk, där operatörer ska kunna anpassa mobilnätet baserat på område och händelse. Några exempel kan vara systemuppdateringar, sändningar vid större evenemang eller information och nyheter vid exempelvis en katastrofsituation som ska kunna nå användarna genom en mer traditionellt utsändningsmetod och därmed minska trycket på datanäten.

Även om basstationer i många fall bara behöver en mjukvaruuppgradering för att stödja de snabbare hastigheterna med LTE Advanced handlar mycket om att nya frekvenser tillkommer för bland annat L-bandstekniken och att alla olika deltekniker ska få stöd i basstationerna, så utmaningen i det här avseendet ligger mycket i att rulla ut det till både användare och basstationer.

Slutligen handlar det även om något Jacobs benämner som inside-out deployment.

- Idag fungerar mobilnätet som så att operatörer sätter upp antenner utomhus, där användarna också har den bästa täckningen och datahastigheten. När de sedan går inomhus försämras hastigheten eftersom antennen som den mobila enheten kommunicerar med sitter på utsidan av huset. Därför hoppas vi på en bred utveckling av Small cells.

Begreppet, som vi i Sverige antagligen kommer att döpa till småceller eller miniceller om vi får gissa, handlar om inomhusantenner som i de flesta fall kopplas till det befintliga fasta nätet för att både förbättra mottagningen och datahastigheten, men också för att avlasta utomhusantennerna.

Problemet här är att få ut cellerna i verkligheten. Antingen genom att användarna själva installerar egna celler som de sedan kan använda själva eller dela med sig av till närstående om det skulle vara aktuellt. Annars hamnar det hos operatörerna att göra detta, vilket förvisso kan fungera i offentliga miljöer, men kanske inte i samma utsträckning i privata byggnader eller hem.

Mobilen som sjätte sinne

- Den tredje delen av vår vision brukar mötas med skepsis av ganska många, förklarar Paul Jacobs. Det handlar om att använda mobila enheter som ett sjätte sinne. Vad det handlar om är att kombinera vårt fysiska jag med vårt digitala jag samtidigt som vår fysiska omvärld kombineras med dess motsvarighet i den digitala världen.

Vad han pratar om är så klart augmented reality, eller förstärkt verklighet på vanlig svenska. Han nämner de klassiska exemplen där du presenteras ett lager över verkligheten med olika intressepunkter utmärkta över synfältet. Vi har sett det hela förut och det används på många olika områden där Qualcomm själva gärna nämner deras egen augmented reality-lösning Vuforia.

Det är lite en utveckling av tanken att mobilen ska bli mer självtänkande och göra saker åt dig utan att du behöver efterfråga det av din enhet. Idag ser vi sådant på flera olika håll, med Google Now som ett ganska aktuellt exempel på ”självtänkande” system.

Det Jacobs inte tar upp är hur den fortsatta utvecklingen av detta ser ut. Tekniken är stundtals både hjälpsam och häftig och företagets egen Vuforia-teknik fungerar riktigt bra för det ändamålet. Men samtidigt har nog de flesta av oss kommit fram till att varianten med att hålla upp telefonen framför ansiktet för att få till det där extra lagret över verkligheten är ganska omständligt. Steget för den typen av applikationer är i så fall Google Glass och liknande tekniker, men Glass som utbredd teknik ligger många år in i framtiden. Så ur den synvinkeln är det enkelt att hålla med skeptikerna, men å andra sidan har vi fått tekniker som Google Now som applicerar en slags förstärkt verklighet från ett annat håll än det visuella lagret över synfältet. I och med det är tanken på mobila enheter som ett sjätte sinne inte alls något konstigt att tänka sig som ett slags organiskt framväxande segment, särskilt om bärbar teknologi som Glass och smarta klockor exempelvis slår som det förutspås.