Det hörs redan på namnet vilket bolag som står bakom IQ-mässan. Innovation Qualcomm är en slags europeisk sammanfattning av vad som visats upp under företagets Uplinq-mässa i San Diego under sommaren, men som sagt med mer europeisk vinkling. Mässan sammanfattar det mesta av vad Qualcomm och dess partners har i görningen och då med stort fokus på det som dyker upp just bortom horisonten. Det är exempelvis ingen ovanlig syn med stora, enkelt designade lådor för teknik som när den väl når marknaden kommer att gömmas i en tändsticksask.
Reference Design
Att göra smartphones är en dyr historia, särskilt utvecklingskostnaden. Med Reference Design hoppas Qualcomm att mindre tillverkare enklare ska kunna hoppa på tåget genom att erbjuda i stort sett färdiga referensdesigner, inställningsverktyg och en hel del support.
Vi skrev en längre förklaring om Reference Design i samband med mässan som går att läsa här!
Annons
Consia
Tasker och liknande appar kan få din telefon att automatiskt göra saker baserade på olika regler. Du kan exempelvis låta mobilen koppla upp på Wlan så snart du kommer till jobbet, skicka ett sms till lämplig person när du lämnar jobbet och mycket mer. Problemet är att dessa appar ofta är krångliga att ställa in. Consia är appen som ska fungera på ungefär samma sätt, men istället ska användaren inte behöva göra några inställningar alls.
Trådlös laddning börjar dyka upp lite smått nu i höst. Men problemen med dagens tekniker är att de bara kan ladda en pryl åt gången och då måste denna ofta ligga på ett specifikt sätt mot laddplattan och ofta med direktkontakt. Med Wipower åtgärdas dessa problem och samma teknik ska även användas i bilar.
Trots att det låter som Hifi när ordet sägs högs så har Hy-fi inget med högtalare att göra direkt. Istället är det ett sätt att enkelt göra nätverket smartare.
I grunden har du en vanlig router och för trådbunden trafik körs allt via Powerline-teknik, alltså nätverk via elnätet. Till det finns även trådlösa repeaters som kopplas in via Powerline-nätet så att du kan få trådlöst nätverk även där routern inte når.
Nätverk över elnätet och repeaters är dock inte speciellt revolutionerande i sig, då det funnits ganska länge. Grejen med Hy-fi är att hela systemet tänker och kopplar om automatiskt mellan trådat och trådbundet, såvida de uppkopplade enheterna har stöd för Hy-fi.
Själva stödet är ”bara några enkla rader kod” enligt Qualcomms representant, som gärna visar hur systemet kopplar om mellan teknikerna utan att den strömmande videon i demobåset laggar eller avbryts.
Tekniken i sig ska komma ”snart” och än återstår det att se hur brett stödet blir. Den småfjantiga videon nedan förklarar det hela ganska pedagogiskt, men de adaptrar som visas i filmen är ungefär dubbelt så stora som de som kommer säljas i handeln.
LTE Direct
4G innebär snabbare surf, så långt är de flesta med på noterna. Men med LTE kommer också ett par nya användningsområden. LTE Direct bygger mycket på positionering med hjälp av mobilnätet och ska fungera betydligt mer exakt än motsvarande för dagens mobilnät.
Ett exempel som visades upp på mässan var ett shoppingcenter och en fiktiv app för sociala medier. När två vänner befann sig inom synhåll för varandra surrade telefonen till.
Detta sker automatiskt och är tänkt som ett strömbesparande läge jämfört med hur exempelvis Google Latitude har fungerat tidigare. På samma sätt som du enkelt kan komma i kontakt med dina vänner ska även relevant reklam från närbelägna affärer kunna dyka upp.
Samtidigt finns det många säkerhetsaspekter som tagits med i åtanke. Så du ska själv enkelt kunna välja vem eller vilka som ser dig och under vilka tider för att inte obehöriga ska kunna följa dig.
Vuforia
Augmented reality har gått från att vara en slags skrytteknik till att mest bara ”vara där”. Nokia skickar in det i sin City Lens-app till sina Lumia-lurar, tidningen Metro samarbetar med Pointcloud för att ge Iphone-ägare extramaterial till det som visas i tidningen och så vidare.
För två år sedan slog Qualcomm på stora trumman med ett eget utvecklingskit för Augmented reality. Då handlade det om ganska skakiga applikationer som alla hade en sak gemensamt: de krävde en svartvit mönsterlapp för att över huvud taget fungera.
Idag ligger samma utvecklingskit (om än ett par versioner senare) till grund för det som samlas under Vuforia-namnet och de fungerar på ungefär samma sätt som Pointcloud för Metro. Mjukvaran känner igen riktiga bilder och några anskrämliga svartvita ikoner behövs inte. Det som istället visas i båset är vanliga tidningssidor som, när de hamnar framför kameralinsen, skickar dig vidare till inlänkade sidor, visar upp en 3D-bild direkt på pappret eller spelar upp en video.
Tekniken används redan i ett flertal scenarion och applikationer, som du kan se i videon nedan.
Snapdragon S4
Även om det är nätverksteknologi som Qualcomm började med och som gjort dem stora är det nog Snapdragon de flesta känner till. Chippet som rymmer såväl processor och grafikdel som en hel uppsättning andra tekniker har suttit i mängder av telefoner sedan 2009. Den senaste utgåvan av toppmodellen går under namnet S4, som vi bland annat hittar i Nokias Lumia 920 och 820, men även i den amerikanska 4G-versionen av Samsungs Galaxy S3 och Asus skojiga hybridmobil Padfone.
Under mässan visades en hel del demos upp av både de dubbelkärniga och fyrkärniga modellerna, som rent praktiskt ska leda till att vi använder telefonerna till mer spel och multimedia än vad vi tidigare gjort.