Första, andra, tredje
Sveriges 5G-auktion är avgjord – så här gick det och detta är nästa steg
Efter bara den inledande dagens auktioner har det avgjorts vilka företag som nu får inleda den svenska 5G-utbyggnaden.
Efter förseningar och överklaganden var det idag dags för den så kallade 5g-auktionen som omfattar tillstånden att använda radiosändare i 3,5 GHz- och 2,3 GHz-banden. Auktionen gällde först 3,5 GHz-bandet, och när den var klar inleddes sedan auktionen för 2,3 GHz-bandet. Auktionerna väntas pågå i allt från två till tio dagar men nu står det alltså klart att auktionerna redan avslutats, samma dag som de inleddes.
Fyra deltagare hade godkänts att medverka i auktionerna: Hi3G Access (Tre), Net4Mobility (Tele2 och Telenor), Telia Sverige och Teracom och det handlade om en så kallad klockauktion vilket innebär att det var en auktion i flera budrundor som genomförs över internet. Alla deltagare i auktionen fick tilldelning av frekvensutrymme och det var alltså ingen som blev utan.
PTS fördelade via auktionen 320 megahertz i 3,5 GHz-bandet. Telia tog hem 120 MHz i frekvensutrymmet 3500-3620 MHz och fick också betala mest för sin del, 760 miljoner kronor. Net4Mobility som är Tele2s och Telenors gemensamma nätbolag fick 100 MHz i frekvensutrymmet 3620-3720 MHz för en prislapp på 665 miljoner kronor. Lika mycket utrymme, 100 MHz i 3400-3500 MHZ, fick operatören Tre för 491 miljoner kronor och statliga Teracom betalade 400 miljoner för sina 80 MHz i utrymmet 2300-2380 MHz. Det här gör alltså att alla operatörer som deltagit har alla förutsättningar för att erbjuda verkligt 5G och nu börjar kapplöpningen att faktiskt erbjuda det till sina kunder också.
I uttalande efter avgörandet är Tele2 och Telenor samt deras gemensamma bolag först ut och på Telenor säger vd Kaaren Hilsen att de är "väldigt glada över att nu ha skaffat det frekvensutrymme som behövs för att på allvar kunna påbörja utrullningen av 5G på bred front".
– Den nya generationens nätverk kommer att innebära en avsevärd förbättring för konsumenterna och möjliggöra innovation, automation och högre effektivitet för företag, tillägger nätkollegan Kjell Johnsen, VD för Tele2.
Även Telia är givetvis nöjda. Där säger vd Anders Ollson att Telia "genom att säkra 120 MHz, vilket är mer spektrum än någon annan operatör, förstärker sin roll som nätledare på den svenska marknaden".
När det gäller täckning så säger Telia att 5G-nätet, precis som 4G-nätet, ska täcka mer än 90 procent av Sveriges yta och 99 procent av befolkningen, alltså där de bor. Tele2 och Telenor har det uttalade målet att täcka minst 99 procent av befolkningen med 5G inom tre år.
Den svenska 5G-auktionen har försenats av flera anledningar, nu senast av en juridisk tvist där PTS efter inrådan från Försvarsmakten och Säkerhetspolisen förbjudit operatörerna att använda teknik från ZTE och Huawei i centrala delar av 5G-nätet. Huawei har protesterat mot detta och hävdar fortfarande att grunderna för förbudet är fel och att det juridiska ännu inte är avgjort. Även operatören Tre har överklagat beslutet om förbud. Telenor och Tele2 har redogjort för att det är utrustning från Ericsson och Nokia som ska användas i deras nät medan Telia ska använda Ericsson.