Inte längre bara ett batteri

Svenska forskare skapar nya batterier

Ny batteriteknik kan revolutionerna hur mobiler designas tack vare ett nytt sätt att konstruera batterier.

Det är forskare vid Chalmers som har utvecklat ett nytt sätt att konstruera batterier, där man genom att använda ett kolfibermaterial har gjort batterierna rent konstruktionsmässigt lika starka som aluminium. Det innebär inte enbart att batterierna tål mer, utan även att batterierna kan användas som en del av skalet på en mobiltelefon. En battericell som är konstruerad med den här nya tekniken är ungefär tre gånger så tjockt som ett hårstrå, och enligt forskarna skulle det i teorin vara möjligt att skapa mobiler som en tunna som kreditkort.

I en intervju med DN säger Leif Asp, som är professor i materialvetenskap vid Chalmers, att när det handlar om mobiler och annan elektronik med små energibehov är det möjligt att använda tekniken redan nu, det enda som krävs är att någon är beredd att investera.

Tekniken kan även användas för att skapa batterier för elbilar där batterierna samtidigt skulle fungera som delar av bilens chassi. Enligt forskarna går den än så länge inte att få ut energi tillräckligt snabbt för att kunna driva motorerna i en bil, vilket än så länge gör att tekniken passa bäst för energisnålare elektronik.