Varning utfärdad

Sova med hörlurar kan vara farligt

Det finns flera anledningar till att det kan vara farligt att sova med hörlurar.

Publicerad Senast uppdaterad

Många tycker om att lyssna på en podcast eller på musik när man ska sova, eller bara stänga ute ljud från omgivningen, vilket kan leda till att man råkar somna med lurarna i öronen. 

Nu går Cleveland Clinic ut med en varning om att det kan vara direkt olämpligt att sova med hörlurarna, och detta av flera orsaker. Här räknar man bland annat upp att hög volym under så lång tid som en hel natt kan skada hörseln, och att hörlurar kan skapa vaxproppar och infektioner om de får sitta i öronen för länge. I allvarliga fall kan illasittande lurar skada skinnet i innerörat och leda till nekros 

Lurar kan även utgöra en mer indirekt fara, om hörlurarna har sladd kan den vira sig runt halsen när användaren rör sig i sömnen. 

Audiologen Valerie Pavlovich Ruff förklarar också att sova med brusreducerande lurar som stänger ute ljud från omgivningen kan medföra att man inte hör exempelvis brandlarm eller andra ljud som kan vara livsviktiga att höra och bli väckt av. 

Pavlovich Ruff konstaterar att det är bättre om man kan använda trådlösa lurar som täcker öronen istället för sitter i öronen, eller ännu hellre en extern högtalare.