-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
-
PLUS
Chromecast-problemen visar hur svårt det är att lita på Google och andra jättar
-
PLUS
Passkeys: Därför behöver du veta mer om dem
-
PLUS
Krönika: Lärdomar från MWC 2025 – röststyrning är AI:s värsta fiende
-
PLUS
Fördjupning: Tankar och teknik bakom kamerorna i Samsung Galaxy S25
-
PLUS
Mobil svarar om Telenor-problem, seniorklocka, Airtag-konkurrenter och mer utrymme i Google Foto
Lägre kvalitet och kortare sömn
Skärm i sängen ger sämre sömn

En ny norsk studie visar att ökad skärmtid i sängen kan vara förknippad med försämrad sömnkvalitet och kortare sömnlängd.
Det är en norsk studie som har undersökt sambandet mellan skärmtid i sängen och sömnkvalitet bland universitetsstudenter. Forskningen, som bygger på data från över 45 000 universitetsstudenter i åldrarna 18-28 år, visar att en timmes ökning av skärmtid efter sänggåendet leder till 59 procent högre sannolikhet för insomnisymptom och en genomsnittlig minskning av sömnlängden med 24 minuter.
Studien avslöjar att det inte finns några större skillnader i sömnpåverkan mellan olika typer av skärmanvändning, som sociala medier, streaming eller surfande. Överraskande nog rapporterade de som endast använde sociala medier i sängen längre sömnlängd och färre insomnisymptom jämfört med dem som engagerade sig i andra eller blandade aktiviteter.
Forskarna rekommenderar att folkhälsokampanjer bör fokusera på att minska den totala skärmtiden, särskilt före sänggåendet, för att förbättra studenters sömnvanor. De påpekar dock att det behövs ytterligare forskning för att bättre förstå sambandet och mekanismerna bakom dessa resultat.
Studien har också några begränsningar, bland annat att den är tvärsnittsstudie (vilket gör det svårt att fastställa orsakssamband) och att data bygger på självrapportering.