Ios blir ännu öppnare

Snart kan du radera App Store

Apple fortsätter sitt arbete med att anpassa Ios och Ipad OS tar ett nytt stort steg med radering av Apples egna appar.

Apple meddelar att man kommer genomföra ytterligare förändringar i Ios och Ipad OS för att uppfylla EU:s krav på grindvakter inom EU. En av de större förändringarna innebär att användare kommer att kunna radera fler av företagets appar som tidigare inte har varit möjligt att ta bort - närmare bestämt App Store men också Meddelanden, Bilder, Kamera och Safari. I praktiken innebär det att de enda appar som alltid kommer att finnas på Iphone är Telefon och Inställningar, och på Ipad bara appen Inställningar.

Andra förändringar omfattar en ny sektion i Inställningar för standardapplikationer, där EU-användare kommer att kunna välja en annan standardapplikation för funktioner som idag använder systemets inbyggda, exempelvis tredjepartstangentbord, samtalsfilter och lösenordshanterare. Användare ska även få mer information om de olika alternativen när man ska välja standardwebbläsare. 

Apple skriver inte när uppdateringen som omfattar förändringarna kommer släppas, bara att det kommer att ske före årsskiftet.