-
PLUS
8 smarta tips för Google Foto – Ta kontroll över bilderna i påsk
-
PLUS
Krönika: Nej AI, jag vill inte vara din kompis eller partner
-
PLUS
Kommentar: Hindren som stoppar Tre
-
PLUS
Tips: 8 knep till Googles anteckningsapp Keep
-
PLUS
Apple Intelligence påminner mig om något betydligt bättre
-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
Personuppgifter uppspårade
Hitta vad internet säger om dig – gratis tjänst kan hitta och radera uppgifter

De flesta har nog i alla fall någon gång provat att Googla sitt eget namn, för att se vad som kommer upp. I de fall det handlar om personliga uppgifter, som namn, telefonnummer och hemadress har Google ett särskilt verktyg för att ge dig bättre koll.
Sverige är ett ganska unikt land i bemärkelsen att mycket av vår personliga information finns att hitta på nätet, offentligt för alla att se. Så är det i långt ifrån alla länder. Men här i Sverige finns sajter som Hitta.se, Mrkoll, Ratsit, Birthday.se och så vidare där du kan hitta många detaljer om dig själv och valfri annan person.

I Google-appen finns ett verktyg för att dels hitta de sajter på nätet där dina personliga uppgifter finns, sedan begära att de tas bort. Verktyget hittar du i inställningsmenyn. Då skickas en begäran till Google om att du vill ta bort informationen från sökresultatet i Google. Det påverkar alltså inte källan i sig, webbplatsen där informationen finns. När du skickat din begäran så undersöker Google om en borttagning av informationen uppfyller deras policy och om den gör det så får du information om att informationen utesluts från sökresultaten i Google.
När du angivit ditt fullständiga namn, telefonnummer och adress i Googles verktyg för detta så får du efter ett par timmar en lista med sajter som hittats, där dessa uppgifter finns publicerade, och sedan ska du få aviseringar om Google hittar nya sajter i framtiden.
Läs även
-
Samsungs och Googles smartglasögon kommer nästa år
-
Nya systemkrav slår mot budgetmobiler
-
8 smarta tips för Google Foto – Ta kontroll över bilderna i påsk
-
Test: Xiaomi Poco F7 Pro – Toppmobil till mellanpris
-
Tack för allt, Android 12 – får inte längre några uppdateringar
-
OpenAI kan släppa en skärmlös mobil
Det här tipset är ett utdrag ur en längre artikel om Google-appen som kan mycket mer än du tror. Appen hittar du här för Android och här för Iphone och artikeln publicerades tidigare exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Hela artikeln hittar du här.