E OS ger dig Android, men utan påtvingat Google

Första intrycket: Så fungerar Google-fritt Android som inte spårar dig

Det är verkligen Android, men det är utan Googles spårning. På det sättet är en Androidtelefon med E OS välbekant samtidigt som den skiljer sig markant från det vanliga.

Publicerad Senast uppdaterad

Vi har tidigare rapporterat om det Google-fria Androidalternativet E OS. Nu har vi även en telefon med systemet för att testa hur det faktiskt fungerar i praktiken.

Tanken med E OS är att det ska vara ett alternativ för dig som inte vill bjuda Google eller Apple på din personliga information, helt enkelt för dig som inte vill kompromissa med din personliga integritet. Framförallt Googles affärsidé bygger ju på att sälja skräddarsydda annonser och då är information om dina vanor en värdefull byggsten i Googles möjligheter att ta bra betalt för annonserna. Det här innebär, och det är E OS pigga på att lyfta fram, att Google enligt dem dagligen skickar 12 MB personliga data till sina servrar och Apple skickar 6 MB. Det ska du alltså slippa här.

För att använda Google-fria operativsystemet E OS kan du antingen köpa en telefon som har systemet installerat från start eller själv ladda in det i en Android-telefon du redan har. Enklast är utan tvekan att köpa en telefon med systemet förinstallerat, men även det innebär en del experimenterande och manuella steg som vi ska fördjupa oss i senare.

Vill du istället installera systemet själv på en Android du redan har så ska du vara medveten dels om att inte alla utan enbart ett urval av Android-telefoner kan användas och att installationen kräver en hel del tekniskt kunnande.

För den här artikeln har vi använt en telefon med systemet förinstallerat.

När jag kommit igång med telefonen och möts av hemskärmen ser den både välbekant och annorlunda ut. I en vanlig Android finns ju en hel rad av Google-tjänster och appar inkludera, men här saknas det helt. Istället finns alternativ. Hemskärmen i sig visar ett femtontal ikoner, bland dessa E OS egna appbutik. Drar jag fingret från skärmens överkant och ner så hittar jag den välbekanta genvägsmenyn. Ett svep åt sidan visar en skärm med widgets och sveper jag åt andra hållet kommer fler hemskärmar där nya appar jag installerar hamnar. Kort sagt känns det som en avskalad och enkel blandning av Ios och Android, lätt att vänja sig vid för snart sagt alla, oavsett vad du använt tidigare.

Mer obekant än själva grundpremisserna känns så klart det faktum att Google är helt bortstädat och det blir snabbt tydligt att man faktiskt får väldigt många välfungerande tjänster när man betalar Google med att ge bort sin personliga information. Google Maps, Youtube, Gmail, listan kan göras lång. Därför har E OS och gemenskapen kring det systemet i form av E Foundation försökt och börjat att skapa alternativ till i alla fall de viktigaste av dessa tjänster och då baserat på open source. Det låter så klart nästan omöjligt att med knappa resurser duplicera alla tjänster ett jättebolag som Google har och det är det. Det blir snabbt tydligt att tjänsterna här inte håller samma klass, men grunden finns här. Det är gratis att skapa ett konto och det ger dig en e-postadress som slutar med @e.email. Via det kontot ska du även kunna använda kalender, kontakter, fotolagring, anteckningar och så vidare. Sedan laddar du ner andra appar från appbutiken, utöver de då som redan finns i telefonen. 

I appbutiken hittar jag till exempel Instagram, Spotify, Netflix och SVT Play, men däremot inte särskilt många andra lokala svenska appar. I appbutiken finns faktiskt även många av Googles-appar.

Våra vidare intryck av telefonen hittar du som är PLUS-medlem i en separat, fördjupande artikel här

Där gräver vi djupare i hur apputbudet ser ut, hur olika tjänster fungerar, om apparna som ersätter de Google vanligen erbjuder lever upp till förväntningarna och om mer avancerade funktioner som Google Pay, Chromecast och alternativa appbutiker fungerar.