De har tagit olika vägar för att komma dit de är idag. Xiaomi med en uttalad kamerasatsning i samarbete med Leica och Sony som de senaste åren skruvat på sin strategi som nischtillverkare. Vi jämför telefonerna som helhet, men givetvis kommer fokus ligga på kamerorna.
Utförande och format
Sony Xperia 1 V
De har tagit olika vägar för att komma dit de är idag. Xiaomi med en uttalad kamerasatsning i samarbete med Leica och Sony som de senaste åren skruvat på sin strategi som nischtillverkare. Vi jämför telefonerna som helhet, men givetvis kommer fokus ligga på kamerorna.
Utförande och format
Sony Xperia 1 V
Vi har sagt det så många gånger nu att det börjar bli tjatigt, men det är tydligt att Sony går sin egen väg. De har varit extremt konsekventa under många år och i stort sett så har alla Xperia 1 följt samma designupplägg. Det är unikt i dagens mobilvärld. Det innebär förstklassig, högupplöst skärm, selfiekamera i ramen utanför skärmen och ett långsmalt format med 21:9. Baksidan har ett mönster och kanterna är raka vilket gör telefonen lätt att greppa. Det långsmala formatet innebär egentligen få fördelar och gör det till exempel omöjligt att nå toppen av skärmen när du använder telefonen med en hand. Pluspoäng för den fysiska avtryckarknappen som Sony envist håller fast vid.
Betyg: 4
Xiaomi 13 Pro
Från Xiaomi får vi mer av det vi egentligen förväntar oss och inget som överraskar. Design och format går precis i linje med vad även många av konkurrenterna gör. Svagt rundade kanter på skärmen, en stor, fyrkantig kameramodul i hörnet på baksidan och centrerad selfiekamera som ett hål i toppen av skärmen. Det följer snart sagt samtliga designtrender och vi har sett det hos flera andra tillverkare. Liksom Xperia så är Xiaomi 13 Pro hög och det är därför svårt att nå toppen av mobilskärmen vid enhandsanvändning. Xiaomi 13 Pro är dessutom bredare än Xperia så överlag lite större helt enkelt.
Betyg: 3
Vinnare utförande och format: Sony Xperia 1 V
Kameraappen och funktioner
Sony Xperia 1 V
Vi börjar med det unika, för här finns inte bara en kameraapp utan en hel drös. Tre för att vara exakt. Photo Pro får man säga är standardappen för foto, men den är mångsidig och kan även filma. Utöver den finns videoapparna Video Pro och Cinema Pro. Den första videoappen ger dig stor möjlighet till manuell kontroll men har även ett autoläge. Den andra låter dig arbeta i projekt med olika filmiska stilar, mer lämpat för manusstyrd inspelning. Koncentrerar vi oss på fotoappen Photo Pro kombinerar den snabb följande autofokus (jag har fått fina, skarpa bilder på småfåglar som inte sitter stilla mer än ett ögonblick), enkelt autoläge med mer proffsiga manuella inställningsmöjligheter. Och även proffsläget är enkelt att lära sig för den som inte är van. Det snarare främjar kreativitet och experimentlusta än avskräcker amatören. Samtidigt gör tre separata appar det något förvirrande.
Betyg: 4
Xiaomi 13 Pro
Hos Xiaomi 13 Pro är det samarbetet med Leica som står i centrum men trots det är det tydligt att Xiaomi i kameraappen kommer från mobilsidan och inte som Sony mer från kamerasidan. Här får därför Dokumentfoto, porträtt, nattläge och andra speciallägen mer utrymme. Det finns inte mindre än ett femtontal lägen och du kan själv välja vilka som ska finnas som genvägar direkt i startläget, vilket är bra. Mest användbart är nog porträttläget där du även kan välja mellan olika brännvidder och därmed utseende/utsnitt.
Här i Xiaomi 13 Pro finns så klart även ett Pro-läge med manuella inställningar men det ligger steget efter Sony och ger inte alls samma översikt, även om du i Xiaomis kamerapp i alla fall kan se tydligt i sökaren vilken effekt varje manuell justering får..
Betyg: 3
Vinnare kameraappen och funktioner: Sony Xperia 1 V
Bilder i dagsljus
Sony Xperia 1 V
Huvudkameran i Sony Xperia 1 V är visserligen på 48 megapixel, men bilderna du får ut är max 12 megapixel och här används alltså tekniken pixelbinning där information från fyra pixlar kombineras för att ge en mer ljusstark och med mindre brus. Som i snart sagt alla andra mobilkameror, men här har du inte välmöjligheten att även ta bilder i full upplösning.
Ytterligare särskiljande i Sony Xperia 1 V är zoomen. Telefonen har kontinuerlig optisk zoom mellan 3,5 och 5,2 gångers förstoring. Det finns även en AI-funktion för “superupplösningszoom” där du frå vänta lite på att bilden efterbearbetas men i gengäld ger användbara bilder ändå upp till cirka 15 gångers förstoring. Det område där jag dock tycker Sony underpresterar är i dagsljus med starkt solljus och tydliga kontraster där himlen lätt blir överexponerad, HDR till trots.
Betyg: 4
Xiaomi 13 Pro
Det som främst definierar Xiaomis kamera är samarbetet med Leica och den väl tilltagna kamerasensorn av entumstyp. Den gör att jag lätt får naturlig bokeh i bilderna och det är helt enkelt enkelt att ta riktigt fina bilder med djup. I Xiaomis kameraapp väljer du mellan två olika inställningar för färgåtergivning. Det är Leica Autenthic och Leica Vibrant. Precis som det låter ger den första en mer neutral bild medan den andra ger mer mättade färger, båda fortfarande dock med en igenkännbar egen stil. För zoom finns möjlighet till hela 70 gångers zoom, men det är främst upp till cirka 20 som bildkvaliteten blir bra.
Betyg: 4
Vinnare bilder i dagsljus: Oavgjort
Mörkerbilder
Sony Xperia 1 V
Det här har traditionellt varit svårt. Mörkerbilder var mobiler dåliga på och Sony hörde inte till de bästa. För varje år med en ny Xperia 1 har mörkerbilder blivit bättre, men de har alltid jämfört inte med konkurrenterna utan med förra versionen av Xperia och därmed ständigt varit på efterkälken. Xperia 1 V ändrar på det. Nu har Sony en ny typ av sensor och etablerar sig därmed tillsammans med övriga i toppen. Samtidigt manifesterar Sony den naturliga färgåtergivningen, vilket gör att när jag testar och jämför är sällan bilderna från Xperia de ljusaste i mörka situationer, men de levererar fin färgåtergivning från ljusaste till mörkaste punkt.
Betyg: 4
Xiaomi 13 Pro
Den här telefonen har inga problem att ta bra bilder även i mörker, det är klart. I nästan komplett mörker får Sony problem att fokusera bra, men det stoppar inte Xiaomi. Den visar sig istället från sin absolut bästa sida och när jag provar att ta närbilder av neonskyltar och andra utmanande motiv i mörka miljöer så är även då Xiaomi 13 Pro den telefon som låter mig ta de bästa bilderna.
Betyg: 4
Vinnare mörkerbilder: Oavgjort
Användarupplevelse
Sony Xperia 1 V
Mobiler är mer än foto, så vi ska också ta en titt på andra aspekter. Sony levererar en ren Androidupplevelse relativt lik den som Google levererar som grund. Ändå finns här en tydlig strategi. Du får en app för att använda telefonen som en extern skärm till systemkameran, side sense som är en snabbmeny, du får musikapp som kan strömma mp3 från din Google Drive och som sagt tre olika kameraappar. Intrycket är ändå att det är ett avskalat enkelt gränssnitt och skulle någon av extraapparna inte falla i smaken går de att avinstallera.
Betyg: 4
Xiaomi 13 Pro
Hos Xiaomi anpassas gränssnittet mer. Systemet kan uppfattas som lite rörigt, men går att anpassa i stor grad så att du kan bli nöjd. Du kan exempelvis välja om alla appar ska hamna på startskärmen eller samlas separat i en applåda. Här finns några överlappande appar, som webbläsare från både Google och Xiaomi själva, liksom en lång rad verktygsappar som Minnesstädare, Kompass, Fjärrkontroll med IR-stöd, appvalv för låste appar och så vidare.
Betyg: 3
Vinnare användarupplevelse: Sony Xperia 1 V
Totalbetyg:
Sony Xperia 1V: 20
Xiaomi 13 Pro: 17
VINNARE: Sony Xperia 1 V
Det är främst skärmen och de många kreativa möjligheterna som avgör duellen till Sonys fördel. Det och ett mer genomtänkt gränssnitt. Samtidigt är det en mycket jämn match och både telefonerna är förstklassiga.