Proffsigt arbetsverktyg

Test: Sony Xperia 1 V – Har hittat rätt

Den är ett proffsigt arbetsverktyg som uppmuntrar till kreativitet, men ändå inte avskräcker amatören.

Publicerad Senast uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
8/10
Media & Skärm
8/10
System & program
9/10
Användarupplevelse
8/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
82%

Stor manuell kontroll över foto och video

Lockar med kreativ frihet

Ändå enkel i autoläge

Proffsiga verktyg

Saknar extrem zoom

Ingen ansiktsigenkänning

Grundförutsättningarna är och har alltid varit goda. Sony tillverkar själva kamerasensorer och levererar dessa till inte bara de egna telefonerna utan de flesta av alla konkurrenter på mobilsidan. I Xperia 1V sitter en ny typ av sensor där man separerat dioder och transistorer i två lager vilket ska ge mer utrymme för fotodioderna att samla in mer ljus. Så vi ska få bättre bilder i mörker, något som tidigare ofta varit Sony-mobilernas tydligaste svaghet, trots att konkurrenter med Sonys sensorer många gånger lyckats bättre än Sony själva. 

En annan fördel bör givetvis vara att Sony kan dra nytta av att de både gör mobiltelefoner och systemkameror. Inspiration och delad teknik med Sonys alphakameror har vi sett i Xperia tidigare och den utvecklingen fortsätter. När andra mobiltillverkare samarbetar med till exempel Hasselblad eller Leica kan Sony helt enkelt ta den kunskapen internt.

Sony Xperia 1 Mark 5 är ett bevis på att Sony faktiskt lyckats med det. Dels är kameran betydligt bättre i mörker än tidigare modeller och håller nu jämna steg med många av de bästa mobilkamerorna från konkurrenterna. Detta samtidigt som Sony lyckas kombinera att göra telefonen till ett proffsigt verktyg utan att för den skull avskräcka den som inte redan är en kunnig fotograf med full koll på alla manuella inställningar som går att göra. Mitt första intryck när jag började testa telefonen var att den bygger vidare på Sonys fördelar men utan de nackdelar i form av kompromisser som plågat de senaste årens Xperia-flaggskepp. 

Som förr men bättre

Till stora delar bjuder Xperia 1V på det som vi förväntar oss och har sett i de senaste årens telefoner från Sony, men med tydliga förbättringar. De har en tydlig profil, ska locka framförallt digitala kreatörer som vloggare, influencers och andra som mer eller mindre professionellt skapar olika former av innehåll. Det märks på framförallt utbudet av tillbehör som inkluderar fotograferingshandtag med fjärrkontroll eller en separat vloggskärm så att du kan se och filma dig själv även när du använder telefonens huvudkameran på baksidan av telefonen. Det gör även möjligheten att använda Xperia som extern skärm till inte bara Sonys utan även andra systemkameror.

Som telefon skiljer sig Xperia på flera sätt från vad vi generellt ser på mobilmarknaden idag. Xperia 1V har en 4K-skärm i 21:9-format, alltså dels något mera långsmal än andra telefoner och dessutom betydligt mera högupplöst än alla konkurrenter. Pixeltätheten på 643 pixel per tum kommer ingen telefon de senaste åren i närheten av. Den här upplösningen används dock inte hela tiden i Xperia. När du tittar på innehåll som drar nytta av det, till exempel en film i 4K-upplösning så används högsta upplösning, men bläddrar du i menyerna används lägre upplösning för att spara på prestanda och därmed batteritid.

Skärmen är annorlunda på flera sätt. Tydligast är kanske att den inte har någon infälld selfiekamera och att den just selfiekameran istället sitter i ramen, utanför skärmen. Värt att påpeka är också att telefonen saknar ansiktsigenkänning för att låsa upp den, så du är hänvisad till fingeravtryck, vars sensor sitter i knappen på sidan eller pinkod, lösenord eller svep på skärmen.

Flera appar på en gång

Eftersom skärmen är lite mer långsmal än de flesta andra mobilskärmar anpassar Sony systemet särskilt för att använda två appar samtidigt, en i övre halvan av skärmen och en i den undre. De gör det genom sin funktion Side sense som är en liten genvägsmeny i kanten av skärmen. Där finns färdiga genvägar så du kan starta en app i halvskärm eller öppna appar i ett fritt litet flytande fönster och en annan i helskärmsläge. Andra unika Sony-funktioner som tidigare lanserats med buller och bång och fortfarande finns kvar är till exempel dynamiska vibrationer som gör att telefonen vibrerar i takt med musik som spelas, kanske främst användbart i spel för att förstärka den upplevelsen. Funktionen är inte aktiv som standard utan kräver att du aktiverar den, för andra gånger kan den vara mest störande.

I grunden är Sonys Androidversion trogen det Google levererar, men utöver kamera- och videoapparna som är i centrum följer en del annat med också. Sony har till exempel en egen filmbutik som heter Bravia Core, det finns en musikapp där du kan spela lokalt lagrade musikfiler eller strömma filer sparade på din Google Drive och det finns Music Pro-appen som låter dig spela in ljud som sedan bearbetas i molnet för att minska brus och simulera att det spelats in i en professionell studio. Bearbetningen i molnet är dock en betaltjänst som kostar 50 kronor i månaden.

Uppmuntrar kreativitet

Med Sonys fokus på kreativt skapande är 3,5-millimtererskontakten i toppen för hörlurar fortfarande självklar och utöver musikapparna är så klart de tre kameraapparna de viktigaste. De erbjuder flera lager av proffsigt skapande, med verklig möjlighet till detaljanpassning, men utan att det för den skulle försvåra för den som bara vill ta en snabb bild. Dessutom har Sony hunnit jobba bort kompatibilitetsproblem som fanns i första Xperia 1 när en film du spelat in i Cinema Pro till exempel inte enkelt gick att dela på Facebook. Nu kombinerar Sonys skapandeappar manuella proffsinställningar med välfungerande autolägen och de kan även vägleda den ovane att överkomma problem de gånger du inte har full koll på hur de manuella inställningarna ska hanteras. För stillbilder finns både Basic-läge och Auto-läge som inte kräver några egentliga fotokunskaper alls för att kunna ta en bra bild och väl i de manuella lägena så får jag hjälp om jag behöver det. Kort sagt ger Xperia 1V stor kreativ frihet utan att det för den skull begränsar målgruppen.

Tidigare har Sony alltid varit lite sämre än andra på bilder i mörker. För varje ny Xperia har vi fått höra att nu är kameran si och så många gånger bättre i mörker, men eftersom jämförelsen alltid gjorts med tidigare Xperia och inte med konkurrenter så har de alltid legat på efterkälken. Tills nu. Xperia 1V är i nivå med de bästa mobilkamerorna på mörkerbilder. Den ger sällan de ljusaste bilderna men när jag jämför så finns det ofta bättre täckning i bildens hela dynamiska omfång och färgåtergivningen blir därför ofta mer naturlig.

Sony Xperia 1V ger dig experimentmöjligheterna från en riktig kamera och alla gånger kommer resultatet inte blir bra, du får möjligheten att ta ut svängarna, men kan ju samtidigt använda autoläget för ett säkrare resultat och enkla sikta-och-tryck-bilder.

Xperia 1V har stöd för kontinuerlig tagning på alla tre linser, vilket gör att du snabbt kan trycka av till exempel 50 bilder i ett svep och fånga ett snabbflyktigt ögonblick genom att i efterhand välja den bästa av alla bilder. Telefonen har inte lika extrem zoom som flera andra toppmodeller och väljer till exempel bort 8K-video, men när det gäller zoom så finns kontinuerlig optisk zoom från 3,5 till 5,2 gångers förstoring. Därmed klarar sig Xperia en bit, men får ge upp framåt 10 gångers förstoring där flera av de främsta konkurrenterna klarar betydligt mer och fortfarande serverar klart användbara bilder. Kameraappen i Xperia 1V låter dig zooma till 15,6x, men då har mycket av detaljskärpan försvunnit för länge sedan.

För proffs och alla andra

Du kan filma även i Photo Pro-appen som används främst för stillbilder, men huvudsakligen filmar du i Video Pro och Cinema Pro-apparna. I Video Pro filmar jag med möjligheter till manuella inställningar och det går även att streama direkt till Youtube eller kompatibel rtmp-tjänst. Cinema Pro passar bättre för manusbundet filmande när man filmar ett kort klipp i taget med manuella inställningar istället för långa längre tagningar.

Som helhet har Sony lyckats bredda målgruppen för Xperia 1 med denna dess femte utgåva. Sony håller envist fast vid sitt inslagna spår, men denna gång, äntligen, gör de det utan egentliga kompromisser. Telefonen är snabb och ett tydligt kreativt verktyg i en rad konstformer. Utan att avskräcka någon. Till det yttre andas den användbart arbetsverktyg. Baksidan är i glas, men känns som plast och har en struktur som gör att den är bra att greppa. Drar du med nageln över baksidan så har den ett mönster som gör att det låter när nageln vandrar över ytan.

Telefonen är ett proffsigt arbetsverktyg som ändå, äntligen, är användbart, kul och uppmuntrande även för en bredare massa.

Xperia 1 Mark 5 släpps till förbeställning 12:e juni till ett pris på 14 990 kronor och de som förbeställer får Sonys hörlurar WH-1000XM5 på köpet.

Frågor och svar

Har skärmen stöd för aktiv låsskärm, så kallad always on display?
Ja, det finns och i låsskärmen när du sedan trycker igång telefonen har du genvägar direkt till kameran, röstassistent och genväg för att styra smarta hemmet-enheter.

Vad blir jag utan?
Sony väljer bort till exempel extrem zoom, video i 8K och massor av megapixel.

Hur påverkar formatet daglig användning?
Med så långsmal skärm blir det omöjligt att nå toppen på skärmen med en hand, så det kan vara en nackdel. Samtidigt är den inte så stor att du med två aktiva appar i delad skärm får tillräckligt mycket utrymme för att båda apparna faktiskt ska bli fullt användbara. Ska du skriva något på tangentbordet till exempel täcker det direkt hela utrymmet för en av apparna.

Plus och minus

Plus

Stor manuell kontroll över foto och video

Lockar med kreativ frihet

Ändå enkel i autoläge

Proffsiga verktyg

Minus

Ingen ansiktsigenkänning

Saknar extrem zoom

Ett alternativ:

Fotofokus
Du som gillar att ta bilder ska som alternativ framförallt titta närmare på Xiaomi 13 Pro och på Samsung Galaxy S23 Ultra. De erbjuder båda två, på olika sätt, stora möjligheter på det området, Xiaomi med sin entumssensor och Samsung med främst extrem zoom.

Testbild

Med Sony Xperia 1V känns det som du uppmuntras att skapa kreativt, den är din mobila pensel.

Betyg

Telefoni & Data
8/10
Media & Skärm
8/10
System & program
9/10
Användarupplevelse
8/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
82%

Fakta

Allmänt

Modell Xperia 1 V

Tillverkare Sony

Lanseringsdatum 2023-05-11

Mått 165 x 71 x 8,3 mm

Vikt 187 g, 94 %

Material baksida Glas

Pris 15000 kr

System Android

Systemversion 13

Chipset Snapdragon 8 Gen 2

Tillverkningprocess 4 nm, 78 %

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

4g-band Band 1 (2100 MHz), Band 3 (1800 MHz), Band 4 (1700 MHz), Band 7 (2600 MHz), Band 8 (900 MHz), Band 20 (800 MHz), Band 28 (700 MHz), Band 38 (2600 MHz TDD)

5g-band 1 (2100 MHz), 3 (1800 MHz), 7 (2600 MHz), 8 (900 MHz), 20 (800 MHz), 28 (700 MHz), 40 (2300 MHz), 77 (3700 MHz), 78 (3500 MHz)

Dubbla simkortsplatser Ja

Stöd för esim Ja

Stöd för Wifi-samtal Ja

Skärm

Mått 6,5 tum, 98 %

Upplösning 3840 x 1644 pixel

Skärmformat 21:9

Pixeldensitet 643 ppi, 152 %

Typ AMOLED

Typ av skärmglas Gorilla Glass Victus 2

Bilduppdateringsfrekvens 120 Hz, 104 %

Minne

RAM-minne 12 GB, 126 %

Lagringsminne 256 GB

Minneskortplats Ja

Kamera

Upplösning 12 Megapixel, 52 Megapixel, 12 Megapixel

Vidvinkellins Ja

Optisk zoom Ja, 3,5x till 5,2x kontinuerlig optisk zoom

Optisk bildstabilisering Ja

Max upplösning, videoinspelning 4K

Upplösning på frontkameran 12 megapixel

Anslutningar

Anslutningskontakt USB Typ C

Hörlursuttag Ja

Medföljande headsetadapter Nej

Bluetooth Ja, version okänd.

Wifi Ja, version okänd

Batteri

Kapacitet 5000 mAh, 100 %

Uppmätt videotid 13 tim, 35 min

Trådlös laddning Ja

Medföljande laddare Nej

Maximal snabbladdning 30 W, 59 %

Övrigt

Tålig Vattentät

IP-klass IP65/IP68

FM-radio Nej

NFC Ja

Stereohögtalare Ja

Fingeravtrycksläsare I Av/på-knappen

Benchmark-tester

Antutu 9 1010435

Geekbench 6: Single-core 1966, 128 %

Geekbench 6: Multi-core 5133, 120 %

Geekbench 6: GPU 6537, 83 %

GFXBench Aztec Ruins Vulkan High 79 FPS, 154 %

GFXBench Manhattan ES 3.0 Onscr. 120 FPS, 140 %

3DMark Wild Life Stress Best 12959, 161 %

3DMark Wild Life Stress Lowest 6948, 127 %

Google Octane 43997, 107 %

Jetstream 2 154,755, 129 %

Stor manuell kontroll över foto och video

Lockar med kreativ frihet

Ändå enkel i autoläge

Proffsiga verktyg

Saknar extrem zoom

Ingen ansiktsigenkänning