På gång till IOS18-användare

RCS i Iphone: Här är beskedet från Sveriges operatörer

Det införda stödet för RCS-meddelanden i IOS 18 skulle förbättra meddelanden mellan IOS- och Android-användare. Nu lämnar svenska mobiloperatörerna besked om sina planer för att faktiskt aktivera tekniken.

Publicerad Senast uppdaterad

IOS 18 har gjort det möjligt för Iphone-använder att skicka meddelanden till Androidtelefoner och då göra det med högupplösta bilder, filmer, läskvitton och annat, som att ha gruppkonversationer, allt tack vare RCS-tekniken. Stödet var efterlängtat av många, men är än så länge inte aktiverat hos någon av de svenska mobiloperatörerna. 

Du ska, när RCS är aktiverat, kunna gå in i inställningar för meddelande-appen i Iphone och aktivera det, men än så länge syns alltså inte den möjligheten i svenska Iphones. Trots att användaren uppdaterat till IOS 18.

När Mobil frågar de svenska operatörerna så får vi dock bilden att det här snart kan ändras. På Tele2 säger Fredrik Hallstan som är kommunikationschef att de har ett projekt på gång med Apple om att möjliggöra användningen av RCS på telefoner med IOS 18. 

För att RCS ska kunna aktiveras krävs alltså insatser både av Apple och av respektive mobiloperatör. 

Från operatören Tre får vi veta att de ser positivt på möjligheten till en bättre användarupplevelse om det blir möjligt att skicka RCS-meddelanden mellan Android och RCS. Varken Tele2 eller Tre kan dock idag svara på när tekniken kan vara tillgänglig för svenska användare. 

På Telenor svarar kommunikationschefen Bodil Bengtsson att de ännu inte tagit beslut om, och i sådana fall när, Telenor kommer att lansera RCS för Iphone, men att de följer utvecklingen och för dialog med Apple. 

När vi når Telias presschef Roija Rafii, konstaterar hon precis som vi att ingen operatör i Sverige stödjer RCS i IOS18 ännu. Vi får från henne inget besked om eller när Teliakunder kan få stödet för RCS i IOS18, men Roija Rafil säger att Telia ständigt ser över sina produkter och tjänster. Hon berättar även att Telia informerar informerar kunder i god tid innan om RCS i IOS18 blir aktuellt framåt.