Inte längre lika anonyma

Nya regler för App Store retar upp små utvecklare

Apple har storstädat i sin appbutik sedan i höstas.

Nya regler för App Store ska göra det enklare att komma i kontakt med utvecklare.

I oktober träder en ny EU-lag i kraft som påverkar Apple men framför allt utvecklare som vill publicera appar i Apples App Store. Det är EU:s regler för DSA (Digital Services Act) som från och med oktober kräver att utvecklare som betraktas som näringsidkare måste tillhandahålla uppdaterade adress- och telefonnummer som kommer att visas för alla i EU App Store. 

Enligt Apple anses en utvecklare enligt EU:s villkor vara en näringsidkare när de har intäkter till följd av en app. Det inkluderar inte bara direkta intäkter från försäljning i App Store, utan även köp i appen eller annonser. Med andra ord är det bara de som distribuerar gratisappar utan annonser som inte behöver tillhandahålla sådan information. 

För enskilda utvecklare kräver DSA att EU-versionen av App Store visar adress eller postbox, telefonnummer samt e-postadress. För organisationer krävs endast telefonnummer och e-postadress. Främst små utvecklare har visat sitt missnöje över dessa regler, bland annat för att de kanske har inte något specifikt telefonnummer eller adress för sin utveckling och därmed kommer att behöva tillhandahålla prvat information. 

Informationen måste finnas från och med den 16 oktober 2024 för att kunna skicka in nya appar och uppdateringar för befintliga appar till App Store. Utvecklare som inte har lämnat informationen till Apple senast den 17 februari 2025 kommer att få sina appar borttagna från App Store i EU.