Bättre med hörapparater

Nya krav på mobiler – bättre för hörselskadade

Nya krav från amerikanska FCC kan påverka även europeiska mobilmarknaden.

Publicerad Senast uppdaterad

Det är inte bara EU som fattar beslut som kan ruska om tillvaron för mobiltillverkare med nya krav. Nu har den amerikanska Federal Communications Commission (FCC) har infört en ny förordning som kräver att alla smarta mobiler måste vara kompatibla med hörapparater.

Avsikten är att de nya reglerna ska ge de cirka 48 miljoner amerikaner som har någon form av hörselnedsättning möjligheten att kunna välja mellan samma mobiltelefonmodeller som alla andra.

Kraven omfattar även att tekniskt se till att personer med hörselnedsättning inte upplever störningar eller dålig volym när de använder sina hörapparater tillsammans med sina mobiler, samt att förpackningarna måste informera om kompatibilitet med hörapparater. 

Även om FCC:s nya regler inte direkt omfattar marknader utanför USA, kan de nya reglerna innebära förändringar även på den europeiska marknaden, på samma sätt som EU:s beslut om exempelvis usb C-standard har påverkar marknader utanför EU. Det kan med andra ord bli billigare för mobiltillverkarna att introducera förändringarna även på andra marknader utanför USA än att arbeta med flera parallella standarder.