Sina Bahrehmand

Läsartest av LG G7 Thinq

Två av Mobils läsare har blivit utvalda att skriva läsartester av LG G7 Thinq. Här är Sina Bahrehmands recension.

Publicerad Senast uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
9/10
System & program
9/10
Användarupplevelse
9/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
88%

Skärmen

Systemet

Ljudet

Snålt med arbetsminne och lagring för prislappen

För ett par veckor sen fick jag frågan att ställa upp som testpilot åt Mobil.se för att testa LG:s nya G7. Självklart tackade jag – JA och telefonen damp ner i brevlådan dagen innan semestern och jag packade ner den som min primära telefon och åkte på semester utomlands. Kvar lämnade jag min gamla trotjänare, min Sony Xperia XZ.

En estetiskt vacker telefon

Jag minns hur wowad jag blev när jag första gången höll den i handen med sitt blanka bakstycke och ett väldigt snyggt men diskret blåskimmer som enbart uppenbarar sig i rätt ljus och vinkel. Telefonen ligger dessutom bra i handen, har en bra tyngd i sig och känns aldrig riktigt hal tack vare de rundande kanterna som kurvar sig in mot aluminiumramen. Mobilen andas kvalitet och knapparna är barnsligt ”klickiga” med en skön feedback, något jag absolut uppskattar.

Trendföljare snarare än trendsättare

LG har dock valt den trygga vägen och detta märks på telefonens yttre, den är väldigt… 2018 med en avlång skärm med en 19,5:9 bildförhållande, nästan kantlös design, glasbakstycke och en flärp, en sensorpanel som går in i skärmen. Dessa designspecifikationer blir allt vanligare 2018 och LG är den senaste i den långa listan på tillverkare som hoppat på trendtåget. Men även om LG följt strömmen så har man i alla fall packat med sig några ess.

The Boombox

Man introducerar ”the Boombox”, vilken innebär att mobilens inre agerar som en resonanslåda. Med hjälp av vibrationerna från Boombox-högtalaren agerar ytan mobilen ligger på som en passiv högtalare som förstärker ljudet samt ger ljudet ett visst djup.

Jag blir förvånad över hur väl Boombox fungerar och imponeras av ljudbilden. Ljudet är högt och klart och Boombox-effekten funkar som bäst när mobilen ligger på en plan yta, ett bord eller ännu bättre något ihåligt, ljudet blir då genast fylligare och får ett visst djup. Men om det funkar eller inte beror på ytan mobilen ligger på, som bäst funkade det när jag lade mobilen på köksbordet eller en gitarr, sämst eller inte alls när det ligger på mjukt underlag dvs på mattan eller soffan. I handen (där mobilen oftast vilar) känns ljudet tyvärr väldigt platt och utan bas. Det blir inte heller bättre av att LG valt att placera den ENDA ljudkällan i botten av mobilen. Detta blir frustrerade när jag gång på gång lyckas blockera högtalaren med handen när jag ska spela eller kolla på Youtube i horisontellt läge.

Då jag ofta använder mobilen för att lyssna på musik och skulle klassa mig själv som en audiofil är jag tacksam över att LG valt att behålla hörlursuttaget med inbyggd DAC förstärkare för oss som använder tungdrivna HiFi-lurar.

Skärmen som når 1000 nit

Skärmen som är av typen LCD mäter 6.1 tum och är den ljusaste skärm jag sett på en mobil. Skärmen går kant till kant bortsett från sensorpanelen på toppen vilken påminner väldigt mycket om Iphone x och alla anda mobiler som släppts i år, bland annat Oneplus 6. På skärmens nedre del finns en märkbar haka men utöver det finns här inget att klaga på. Skärmen är ljusstark, skarp och med bra färgåtergivning och stödjer HDR vilket passar för Netflix-tittande. Jag tycker personligen att LG lyckats bevisa att oled inte alltid är bättre än LCD, även om skärmen inte går att jämföra med Samsungs som använder sig av första klass oled paneler. Man har inkluderat möjligheten att öka ljusstyrkan upp till 1000nit med hjälp av att slänga in en extra vit pixel bland de grön/röd/blå. Detta gör att skärmen blir synlig utomhus även under dagen när solen står som högst på himlen. Se bara upp för att komma åt denna funktion under natten när du ligger i mörkret och läser nyheterna, för det kommer bränna hål i ögonen på dig.

Kamera för den alldagliga fotografen

G7s nya AI kamera ska hjälpa till att förbättra dina bilder innan bilderna tas genom att justera olika inställningar och optimera dom efter vad som är på bild.

AI känns som en gimmick och jag ser sällan skillnad på mina manuellt tagna bilder från de bilderna jag tagit med AI påslaget. Om något så känns bilderna överexponerade där kameran gärna framhäver färger lite extra, vilket ger bilderna en onaturlig touch.

Något jag däremot älskar är att ta vidvinkelbilder. Detta har för mig varit något jag aldrig vetat att jag velat ha i en mobilkamera men som jag nu inte kan tänka mig att vara utan.

LG erbjuder vidvinkel som sekundär kamera och detta är något som ett flertal gånger kommit till användning när jag velat ta en bild på ett sällskap eller större objekt där jag inte haft möjlighet att flytta på mig eller backa. Detta är höjdpunkten vad gäller kameran i G7:an, något jag inte kan säga om slutartiden, vilket är en fördröjning på nästan hela 2 sekunder från att jag tryckt på avtryckaren.

Summan av kardemumman är att kameran i G7 är hyfsad och fungerar väl för den alldagliga fotografen. Den är packad med alla de senaste funktionerna en mobilkamera bör ha 2018 så som slow-motion, porträttläge med dedikerad bokeh slider m.m. Men sanningen är att den inte mäter sig med de bästa på marknaden, alltså s9 och p20. Bilder blir suddiga och ut smetade i mörker, och den har långsam slutartid och allmänt dålig detaljrikedom i bilderna. 

Batteriet däremot på 3000 mAh kanske låter lite i minsta laget men har överraskande nog hållit mig hela dagen och snabbladdning har kommit väl till hands när man haft bråttom.

Slutsats

Hade jag uppgraderat mig från XZ till en G7? Ja utan tvekan, mobilen uppfyller mina 4 krav för en telefon, kvalité, ljud, batteri och kamera. Är den ledande i någon av de 4 kategorierna…. Nej, men jämfört med min XZ så är det en förbättring stor nog för att jag skulle köpa och även rekommendera den. Jag skulle tidigare aldrig valt en LG-telefon om det inte varit för mobil.se och chansen att få testa en. Nu i efterhand känner jag att må ha underskattat LG då min G7 i skrivande stund ligger på bordet och spelar musik, något den gjort konstant sen jag fick den. Boombox funktionen (när den funkar) tillsammans med skärmen, vidvinkelsensorn och telefonens snygga utseende gör telefonen värd att införskaffa.

Jag hoppas redan på att LG lägger till stereohögtalare (håller tummarna för framåtriktade) i sin nästa G telefon, för gör de det så kan dom räkna med mig som kund.

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
9/10
System & program
9/10
Användarupplevelse
9/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
88%

Fakta

Allmänt

Modell G7 Thinq

Tillverkare LG

Lanseringsdatum 2018-05-02

Mått 153,2 x 71.9 x 7,9 mm

Vikt 162 g, 81 %

Pris 8500 kr

System Android

Systemversion 8.0

Chipset Snapdragon 845

Processor 4 x 2,7 GHz , 4 x 1,7 GHz

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

LTE-hastighet Cat 18 (1200 Mbit/s ner, 150 Mbit/s upp)

Dubbla simkortsplatser Ja

Skärm

Mått 6,1 tum, 92 %

Upplösning 3120 x 1440 pixel

Pixeldensitet 564 ppi, 133 %

Typ LCD - IPS

Minne

RAM-minne 4 GB, 41 %

Lagringsminne 64 GB

Tillgänglig lagring 45,65 GB

Minneskortplats Ja

Kamera

Upplösning 16+16 Megapixel, 26 %

Kameraknapp Nej

Fotobelysning Fotolampa

Videoinspelning, upplösning 3840 x 2160 pixel

Frontkamera Ja

Upplösning på frontkameran 8 megapixel, 33 %

Anslutningar

Anslutningskontakt USB Typ C

Hörlursuttag Ja

Bluetooth 5.0

Wifi 802.11 a/b/g/n/ac

GPS Ja

Batteri

Kapacitet 3000 mAh, 61 %

Uppmätt videotid 6 tim, 9 min

Trådlös laddning Ja

GFXBench 227,3 min

Övrigt

Tålig Vattentät

NFC Ja

Fingeravtrycksläsare Ja

Stereohögtalare Nej

IP-klass IP68

Benchmark-tester

Antutu 7.0 259665

Basemark 3919

GFXBench Manhattan ES 3.0 Onscr. 51 FPS, 60 %

GFXBench T-Rex Onscreen 60 FPS

Geekbench 4: CPU Single-core 2432

Geekbench 4: CPU Multi-core 8844

Geekbench 4: Compute 13803

Google Octane 16987, 41 %

Jetstream 1.1 87,888

Skärmen

Systemet

Ljudet

Snålt med arbetsminne och lagring för prislappen