IFA: Spelmobilen Rog Phone 2 – våra första intryck
Den är sedan tidigare lanserad på den kinesiska marknaden, men nu, vid den europeiska lanseringen under IFA har vi fått bekanta oss med den lite närmare.
Först med nya Snapdragon 855 Plus, generöst med prestanda i övrigt så klart och ett stort batteri på hela 6000 mAh. Det är Rog Phone 2 i korthet och på lanseringen under IFA-mässan i Berlin har vi provspelat. För givetvis är det spel som är i centrum när vi pratar Rog Phone. Det man märker först, förutom skärmen är att Rog Phone 2 är väl anpassad för att användas i liggande läge. Det syns till exempel på att du kan ladda mobilen med laddkontakten på långsidan för att inte sladden ska vara i vägen för spelande. Det märks även på den kylfläkt som ska följa med telefonen och som du kan ha på för att låta processorn jobba hårdare utan att riskera överhettning.
Börjar spela
När jag börjar spela för att testa telefonen så är det framförallt skärmen som drar uppmärksamheten till sig. 120 hertz uppdateringsfrekvens finns det visserligen inte stöd för i alla appar och spel, men Asus visar en lista på 100 spel som har stöd och fler lär tillkomma. Det är kanske inte ofta man verkligen detaljgranskar skärmen när man spelar, men när jag gör det så hittar jag inget att klaga på. Även responstiden för tryck ska vara bättre. Man märker skillnad jämfört med andra mobiler, även om den skillnaden säkert inte är tillräckligt för att alla ska känna det är värt att byta telefon. Anpassningen så att du ska använda telefonen i liggande läge är också tydliga och du får till exempel två vibrationsmotorer, så att enbart till exempel den vänstra reagerar om bilen i spelet blir påkörd från vänster.
Idag är marknaden för dedikerade spelmobiler framförallt stor i Asien, men Asus satsning är ambitiös, givetvis med tron att efterfrågan ska öka även här i Europa och i resten av världen. Siffror från Asien visar att Asus där fått över två miljoner förbokningar på Rog Phone 2. Där sägs även att användare av Rog Phone spenderar mycket mer tid med sin telefon och även mer pengar på köp i spel, vilket kan vara en morot för spelutvecklare att göra fler anpassade spel som drar nytta av telefonens egenskaper.
Många tillbehör
Liksom hos föregångaren Rog Phone så kommer Rog Phone 2 med en lång rad specialanpassade tillbehör som du kan köpa till. Det handlar till exempel om handkontroller, dockningsstation till tv och om Twin View Dock II där du får en extra skärm som kan användas i olika spel utöver den vanliga skärmen.
Sett till det yttre lyckas Rog Phone 2 kombinera ett kompromisslöst gamingutseende med att ändå ge ett högkvalitativt, lite sofistikerat intryck. Även mjukvarumässigt gör Asus en skicklig balansgång för även om du har mängder av inställningsmöjligheter och kan anpassa prestanda på detaljnivå per spel så kan du ändå välja mellan deras Rog Phone-gränssnitt eller om du föredrar det ett mer rent Android-gränssnitt. Eftersom det är Android i grunden på telefonen klarar den så klart väldigt mycket mer än spelande, precis som andra Android-mobiler med bra hårdvara.
Kameran klarade till exempel att ta fina bilder i den mörka eventlokalen bra under den korta tid jag testade telefonen. Här har mobilen ärvt egenskaper från Asus Zenfone 6, så det är Sonys 48-megapixelsensor som sitter även här och vi har en särskild vidvinkellins också.
Bredare målgrupp
Att andra än den grupp som är genuint spelintresserade skulle överväga Rog Phone 2 känns visserligen inte så sannolikt, men samtidigt är skärmen, prestanda och batterikapacitet något som får den att stå ut bland dagens flaggskepp. Asus hävdar efter egna tester att du kan få 30-40 procent längre speltid (beroende på spel) i Rog Phone 2 jämfört med Samsung Galaxy S10 Plus eller Oneplus 7 Pro innan det är dags att ladda.
Jämfört med flera av dagens flaggskepp är Rog Phone 2 bra prissatt med sina 12 GB arbetsminne, 512 GB lagring, Snapdragon 855 Plus så klart och ett svenskt pris på 9 999 kronor. Förbeställning öppnar idag och leverans sker vecka 38, alltså om två veckor, 16 - 22 september.
En Rog Phone 2 Ultimate Edition ska även släppas under sista kvartalet i år, då med bland annat dubbelt så mycket lagring, en terrabyte och ett pris på 1200 euro, alltså gissningsvis uppåt 14 000 kronor.
4g-band Band 1 (2100 MHz), Band 3 (1800 MHz), Band 4 (1700 MHz), Band 7 (2600 MHz), Band 8 (900 MHz), Band 20 (800 MHz), Band 28 (700 MHz), Band 38 (2600 MHz TDD)