Testrapport:

HTC satsar allt på One

En av vårens hetaste Android - HTC One.
En av de stora nyheterna med HTC One är gränssnittet Sense 5. Funktionen Blink Feed låter dig ta del av realtidsuppdateringar i olika plattor direkt på startskärmen.
Även menyer och ikoner har fått en renare och mer avskalad look i jämförelse med tidigare versioner av Sense.
Baksidan på HTC One utgörs av ett skal i aluminium.
HTC One mäter 9,3 mm på det tjockaste stället.
Ännu en bild på HTC One från sidan.

Efter en mindre lyckad period så försöker HTC resa sig igen med superluren One. Än så länge kan jag konstatera att de helt klart är på rätt väg.

Publicerad Senast uppdaterad

Till att börja med är HTC One en fröjd för ögat och det helgjutna aluminiumskalet ger ett luxuöst intryck. Äntligen har HTC återgått till gamla goda tider då de faktiskt låg i framkant när det gäller design på Androidmobiler. 

Den 4,7 tums stora skärmen omges av en minimal ram på vardera långsida vilket bidrar till att den känns ännu större. Men det som främst fångar ögat är den sanslösa bildkvaliteten. Med en upplösning på 1080 x 1920 pixel, ppi på 468 och en färgåtergivning som är helt gudomlig är den helt klart en av de bästa skärmar jag någonsin har skådat. Jag har dock ett klagomål. På maximal ljusstyrka kan färgerna kännas lite utfrätta, i mellanläget är det inga problem men jag kan tänka mig att den å andra sidan inte räcker till i direkt solljus. 

Rejäla högtalare

Ljud har varit en avdelning där HTC har försökt profilera sig. Ett mindre lyckat delägande i Beats (HTC sålde sin andel) har trots allt resulterat i bättre ljud i företagets mobiler. I HTC One har två högtalare, en ovanför och en nedanför skärmen (sett till mobilen i vertikalt läge). När man håller luren i landskapsläge så ger det en förvånansvärt tydlig stereoeffekt och ljudet är faktiskt riktigt trevligt även när man inte använder hörlurar. 

Tidigare har HTC:s egna gränssnitt Sense ofta fått utstå kritik för att den är för blaffig och sölar ner systemet. HTC verkar ha tagit åt sig av kritiken och svarat med två botemedel. Det ena är mobilens råstyrka. Det finns så mycket kraft under skalet att det snarare är en utmaning att få systemet att lagga. De benchmarktester vi hunnit göra visar att One knäcker konkurrenterna med god marginal. I dagsläget, och i överskådlig framtid, finns det knappast några appar som kan utnyttja hårdvaran till fullo. 

Det andra är en total redesign av Sense. Första intrycket är att operativsystemet har blivit en slags korsning mellan Android och Windows Phone 8. Det är stilrent, snyggt och aningen förvirrande. Det kommer nog ta en liten stund innan jag vänjer mig men för tillfället säger jag varken bu eller bä. En annan sak som kräver en viss omprogrammering av hjärnan är att One bara har en ”tillbaka”-knapp och en ”hem”-knapp, samt att ingen av dem sitter i mitten, där hittar man istället HTC-loggan. 

Vågat kameraval

Det stora frågetecknet är kameran. HTC verkar ha bytt strategi och tagit en väg som jag personligen inte tror är den rätta. One har endast en 4 megapixelkamera vilket ska resultera i att den tar in mycket ljus som är en fördel när man fotograferar under mörkare omständigheter. Jag tror att HTC tänker att de flesta ändå bara lägger upp mobilbilder på Facebook eller tar bilder med Instagram och då är det viktigare att polarnas ansikten syns tydligt i krogbilderna, än att den där skärgårdsbilden i perfekt ljus ska gå att trycka upp på en stor plansch. Det i kombination med en del smarta fotofunktioner ska få dig att ignorera det faktum att bilderna rent kvalitetsmässigt aldrig kommer att matcha bilder tagna med en Iphone 5 eller en Sony Xperia Z. Det återstår att se hur konsumenterna reagerar på tilltaget men personligen är jag skeptisk. 

En tidig slutsats

Min spontana reaktion är att HTC har prickat rätt med en hel del men att det fortfarande saknas lite för att den ska bli Androiden som lämnar en blåtira på Samsungs Galaxy-dominans. Om jag har rätt eller fel visar sig först när försäljningssiffrorna för HTC One och den kommande Samsung Galaxy S4 börjar ramla in. 

Mitt slutgiltiga omdöme får ni vänta på lite till, fram till dess fortsätter jag med mycket glädje och en nypa skepticism.