Hands on

Vi har testkört HTC One

I går tisdag lanserade HTC sin nya modell HTC One. Mobil var på plats i London och fick chans att känna lite på 4,7-tumsmobilen med en makalös skärm.

Publicerad Senast uppdaterad

UPPDATERING: Sedan texten publicerades har det framkommit att HTC One använder 4G/LTE-banden 800/1800/2600 MHz. Operatörer som Telia och Tre har även gått ut med ett preliminärt släpp av modellen kring vecka 12.

"Den känns SÅÅ tunn". Det är det första jag tänker på när jag får nya HTC One i mina händer. Telefonen, som lanserades under ett välbesökt HTC-pressjippo i London på tisdagen, är konstruerad med ett skal som består helt av aluminium. Under presskonferensen berättade HTC att One-modellen är resultatet av tolv års erfarenhet av att arbeta med material av detta slag. Det märks. Konstruktionen är helt sömlös och upplevs nästan som ett enda, solitt stycke. Som tjockast är HTC One 9 millimeter (mitten), och längs med långsidorna mäter enheten runt 4 millimeter. Även om många andra av toppmodellerna i dag är smalare än 9 millimeter (exempelvis Sony Xperia Z är 7,9 millimeter), skapar One-modellens 4 millimeter-sidor och dess välvda baksida ger en känsla av telefonen är supertunn. Telefonens fullständiga mått är 137,4 x 68,2 x 9,3. Hela paketet väger in på 143 gram, och telefonen känns väldigt lätt när jag väger den i handen. Själva aluminiumkonstruktionen är gedigen, och ger ett riktigt tåligt intryck, även om modellen exempelvis inte uppfyller någon IP-klassning.

Skärmen

Det andra som slår mig är hur imponerande skärmens färgåtergivning och betraktelsevinkel är. HTC One har en LCD-skärm på 4,7 tum med upplösningen 1920 x 1080 bildpunkter, vilket alltså ger en pixeltäthet på 468 punkter per tum. Telefonen är inte lika stora som de femtumsmodeller med 1080p som vänta komma under våren, men det HTC One saknar i storlek tar man igen i ren skärmkvalitet. Som jag tidigare skrev är färgerna och svärtan fullständigt makalös, och bland de bästa jag har sett på en mobiltelefon. Vid en snabb jämförelse ser skärmen och färgerna på Sony Xperia Z nästan urvattnade ut. Ljusstyrkan också väldigt bra, men vi får inga uppgifter om hur många nit den ligger på. Det som återstår att se hur bra HTC One klarar sig i direkt solljus, men mina första intryck bådar minst sagt gott. Även betraktelsevinkeln är som sagt riktigt imponerande.

Snapdragon 600-processorn

Under skalet på HTC One snurrar Qualcomms nya Snapdragon 600 systemprocessor. Som ni säkert förstår har vi inte haft möjlighet ett benchmarktesta telefonen, men utifrån snabbtestet verkar Snapdragon 600 vara en värdig uppföljare till Snapdragon S 4 Pro, och HTC One upplevs som riktigt snabb. Vi testar att läsa in några tunga webbsidor, och skrollningen ned längs sidorna flyter på bra. Systemprocessorn består av fyra stycken CPU-processorkärnor, som alla är klockade till 1.7 GHz. Här finns också 2 gigabytes arbetsminne och ett LTE-modem. Precis som Mobil.se skrivit tidigare kommer telefonen i två varianter: en med 32 gigabyte i minne, och en med 64 gigabyte. Telefonen saknar plats för minneskort, men den som behöver mer minne kan hålla till god med 25 gigabyte molnlagring hos Dropbox, som ingår. På insidan sitter även ett 2300mAh-batteri, men när det gäller batteritid får vi ingen utförlig information från HTC:s pressrepresentanter. Det återstår helt enkelt att se hur länge HTC One klarar sig på en laddning, och det är självklart något vi kommer att granska när vi skriver ett längre test av telefonen.

Sense 5 - flera nya funktioner

HTC One innebär också premiären för uppdaterade gränssnittet Sense 5. Här har det hänt mycket sedan den senaste uppdateringen - Sense 4 - som kom när HTC One X+ släpptes. I och med Sense 5 presenterar HTC något som man har valt att kalla BlinkFeed. Detta består helt enkelt av en startskärm med olika brickor som uppdateras i realtid. Innehållet i dessa brickor - eller tiles - hämtas bland annat från olika sociala tjänster (Facebook, Twitter etc.), nyhetssajter (enligt HTC har man licensavtal med "över 100" nyhetsförmedlare som ska leverera innehåll), kalenderhändelser. Rent funktionsmässigt påminner BlinkFeed om andra tjänster som vi redan har sett, som Pulse eller Flipboard. Det känns dock intressant att man kommer kunna ta del av allt detta innehåll direkt på hemskärmen - utan att behöva öppna upp en dedikerad Flipboard-app. Överlag känns gränssnittet sobert, snabbt och mindre plottrigt än vad vi är vana vid när det gäller HTC och deras tidigare inkarnationer av Sense. Borta är alltså 3D-karusellerna och den stora väder-widgeten.

Under pressjippot lyfte HTC även fram två andra egenskaper hos HTC One. Den första var Boom Sound, som kan ses som en slags vidareutveckling av Beats Audio  I grunden handlar detta om att man har placerat två stycken stereohögtalare på telefonens front. Membranen i högtalarna gör det möjligt att spela in ljud på olika frekvenser, och sedan kombinera dessa i vad som kan ses som en HDR-inspelning när det gäller ljud. Telefonen har också fått dubbla mikrofoner med dynamisk brusreducering, vilket ska skapa mer optimala förhållanden för att båda spela upp, och spela in ljud. Jag får en snabb demonstration där man spelade upp en låt mitt i visningshallen bland 100-tals andra reportrar. Rent spontant kan jag säga att uppspelningen var bra trots den påfrestande miljön. Men det är svårt att dra några större slutsatser utan att ha fått testa detta mer utförligt.

Intressant är också att HTC har valt att ge One-modellen en ny app vid namn Sense TV. Telefonen har en inbyggt IR-sändare, och tanken är att du ska kunna använda HTC One som fjärrkontroll när du tittar på din tv och annan elektronisk utrustning som blu ray-spelare. I praktiken fungerar appen på så sätt att du synkar den exempelvis mot din Boxer-mottagare, ste vad som sänds på tv:n och sedan startar programmen direkt från din mobil.

Nya "ultrapixlar"

Avslutningsvis ska vi gå in på kameran. Precis som förhandsryktena sa är HTC One alltså utrustad med en teknik som man själva kallar Ultra Pixel camera. Istället för att fokusera på antalet megapixlar, menar HTC:s pressavdelning, ska man se till hur varje megapixel i bildsensorn används. Detta ska bland annat komma till nytta när man fotograferar i dåligt ljus. Enligt HTC kan kameran på HTC One samla in upp till 300 procent mer ljus än vad konkurrenterna gör,  om man exempelvis fotograferar nattetid. Hur mycket av detta som bara är säljsnack är dock svårt att avgöra. Visst, kameran känns väldigt snabb, speciellt autofokus. Men mitt första intryck är inte att bildkvaliteten blir fantastiskt mycket bättre än med andra mobilkameror när jag testar att fota i skummare belysning. 

Förutom att fotografera kan HTC One:s kamera även spela in rörlig bild med HDR-inställningar. Detta används till att skapa något som HTC har döpt till HTC Zoe, som bäst kan beskrivas som glorifierade gif-animationer. Med HTC Zoe aktiverat kan du spela in tre sekunders-klipp när du fotograferar. Dessa korta filmklipp kan sedan sättas samman i små sammanfattningar i vad HTC beskriver som ett "levande bildgalleri". Anledningen till att bildgalleriappen benämns som levande är att den, precis som BlinkFeed, visar innehållet (stillbilder, videoklipp och så kallade "Zoes") på olika brickor. När det gäller videoklipp och "Zoes" spelas dessa upp automatiskt i sina brickor när du öppnar bildgalleriappen. 

Videoklipp spelas in i 1080p-upplösning, och bildkvaliteten verkar helt klart godkänd, men är inte superimponerande. 

I och med släppet av HTC One har HTC valt att renodla sin design ännu mer och fokuserar på en ren, minimalistisk känsla. Detta märks så väl i design, som nya gränssnittet Sense 5 och funktioner som BlinkFeed. HTC kan verkligen behöva en rejäl försäljningsknuff efter fjolårets HTC One X och HTC One X+, vars försäljsningssiffror knappast kan mäta sig med Androidkurrenten Samsung Galaxy S3:s eller motsvarande för Iphone 5. Är HTC One modellen som kommer att ge tillverkaren luft under vingarna? Det får tiden utvisa. Men det känns som att HTC har rätt bra förutsättningar för att kunna nå ut med sin modell.