Förbättrat betyg

Google Pixel 9 Pro XL lättare att reparera

Ifixit har plockat isär Google Pixel 9 Pro XL och konstaterar att Google har bättrat sig när det gäller att göra mobilen lätt att reparera.

Publicerad Senast uppdaterad

Det ställs allt högre krav på att mobilen ska gå att använda länge och kunna repareras, och Google tillhör de företag som fått dåligt rykte för produkter som är svåra eller omöjliga att reparera. Härom veckan bekräftade Google till exempel att Pixel Watch 3 inte kan lagas. Men åtminstone med Pixel 9 Pro XL ser det bättre ut.

Ifixit som specialiserat sig på att göra instruktioner för hur du reparerar elektronik och att sälja reparationspaket och reservdelar konstaterar att Google Pixel 9 Pro XL är en klar förbättring mot google Pixel 8 Pro. 

Den viktigaste skillnaden var att skärm och bakstycke kan plockas bort oberoende av varandra. Det gör det betydligt lättare att reparera skärmen och komma åt olika delar i interiören. man konstaterar också att batteriet och USB-porten blivit lättare att byta ut.

Ifixit bekräftar också Googles påstående att Pixel 9-serien blivit betydligt tåligare än föregångarna. En mittskiva ger mobilen större stadga och ramen är styvare.

Det finns enligt Ifixit fortfarande utrymme för förbättringar. Det största problemet med Pixel 9 Pro XL är att skärmen är ömtålig och lätt går sönder när man plockar loss den, och att batteriet är svårt att få loss. Det är därför rekommenderat att du låter ett proffs laga telefonen om du inte själv har erfarenhet av liknande reparationer.