Mobil testar Huaweis nya flaggskepp på IFA

Första intrycket: Huawei Ascend Mate 7

Med sex tums skärm, aluminiumskal, åtta processorkärnor och fingeravtrycksläsare är Ascend Mate 7 en mobil med många goda egenskaper.

Publicerad Senast uppdaterad

Ascend Mate 7 är mobilen som ska befästa Huaweis position som mobilmarknadens tredje största tillverkare. Under en påkostad presstillställning lanserades telefonen under gårdagen på IFA-mässan i Berlin och jubel väcktes, förstås, bland den samlade journalistkåren på mycket grovt räknat ett 500-tal personer när Huawei berättade för publiken att alla på plats kommer få med sig en telefon hem.

Publikfrieriet till trots så är ju frågan om en så pass stor mobil som Ascend Mate 7 verkligen kommer tilltala den breda massan - vill folk verkligen ha så här stora telefoner och kommer Huawei lyckas få upp volymerna med tanke på priset? Tidigare har ju Huawei utmärkt sig inte minst genom priserna på sina ändå högpresterande telefoner, men här ligger man i allt väsenligt i samma prisklass som huvudkonkurrenternas prestandatelefoner.

Den sex tum stora 1080p-upplösta skärmen lyckas jag inte nå motsatt skärmkant med tummen på, vilket gör att telefonen helst bör användas med båda händerna greppade runt den. Huaweis Android-skal i telefonen är visserligen delvis byggt så att funktionerna på skärmen kan flyttas mot den sida av telefonen där du håller handen när du använder ett enhandsgrepp, men det här gäller förstås inte för de allra flesta vanliga Android-appar som användare brukar installera som Facebook, Twitter, och så vidare. För övrigt finns det ett 30-tal olika stilar att välja mellan när det gäller den grafiska utformningen av skalet, där en del är både spännande och nyskapande. Det är inte Huawei själva som har formgivit de grafiska skalen, utan de är resultatet en av global formgivningstävling.

Huawei är tydliga med att Ascend Mate 7 verkligen ska ses som en premium-telefon som ska ta kampen mot de främsta modellerna från Samsung, Sony, LG och de andra jättarna. Priset är också premium dock - den dyraste varianten av mobilen går loss på cirka 5 500 kronor.

Vad gäller och byggkvalitet så är enhetens baksida en helgjuten metallkonstruktion och även knappar och sidor är i metall. Små detaljer som räfflat mönster på strömknappen bidrar till att det verkligen känns som en robust telefon i premiumklass. Mindre bra är att telefonen inte har någon IP67-klassning, även om den ska vara relativt vattentålig ändå - men inte tillräckligt för att Huawei själva ska välja att lägga något krut på det i sin presentation av telefonen.

Batteriet är en sak som utmärker sig på enheten - kapaciteten är nämligen väl tilltagna 4100 milliamperetimmar. Enligt Huawei ska det innebära att telefonen kan användas i två dagar utan laddning, något som förstås ska tas med en smula salt men som vi ska undersöka närmare när vi återkommer med en mer utförlig test av Ascend Mate 7. De totalt åtta processorkärnorna på det integrerade systemchipet Kirin 925 används sparsamt vid tillfällen då full kraft inte behövs, vilket ska bidraga till lägre energikonsumtion för enheten. När telefonen används bara för samtal och SMS så är till exempel bara en av kärnorna aktiv, enligt Huawei.

Genom att mobilen är försedd med LTE CAT 6 så ska den klara av samtliga 4G-varianter på samtliga frekvenser som används i världens alla hörn. Dessutom har mobilen stöd för dubbla sim-kort, men det är oklart om så kommer vara fallet för de telefoner som börjar säljas här i Sverige någon gång under fjärde kvartalet i år. Dubbla antenner, en i toppen och en i botten av enheten, står för radiokommunikationen och håller du händerna över ena änden av enheten så ska den automatiskt känna av det och slå över till antennen i andra änden för bättre mottagning.

På baksidan av mobilen sitter en kamera på 13 megapixel, där sensorn är signerad Sony och är försedd med ett 28 millimeters vidvinkelsobjektiv. Kameran går väldigt snabbt att starta igång och en smart sak som man gjort med telefonen är att fingeravtrycksläsaren på baksidan av den går att använda som avtryckare för att ta bilder. Bland mjukvarufunktionerna för kameran märks bland annat en panoramafunktion som gör att det går att ta panoramabilder både med horisontell och vertikal position på kameran.

Frontkameran är på 5 megapixel, men de extra pixlarna leverar inte bättre bild när det gäller selfiebilder som tankas uppå Instagram vilka ju ändå är i lägre upplösning. Rent krasst känns frontkameran ungefär i klass med huvudkameror på budgetmobiler och när jag testar den i de ganska mörka lokalerna på Huaweis tyska presskonferens tycker jag inte den känns bättre än andra frontkameror med lägre megapixelantal. Bilderna blir brusiga och dåliga i mörkret, helt enkelt.

Fingeravtrycksläsaren, framtagen i samarbete med svenska Fingerprint Cards, fungerar väldigt snabbt och bra och dessutom har Huawei tryckt in en hel del intressanta funktioner för den. Du kan låsa upp mobilen direkt genom att sätta fingret mot fingeravtrycksläsaren och behöver inte först trycka på någon annan knapp på telefonen. Dessutom kan du registrera avtryck från mer än ett finger och koppla dem till ditt användarkonto på telefonen. De olika fingeravtrycken kan sedan knutas till möjligheten att låsa vissa funktioner i telefonen beroende på vilket finger du använder för att låsa upp telefonen. Perfekt om du lite snabbt ska låna ut telefonen till någon du inte vill ska kunna snoka bland dina meddelanden eller privata bilder, till exempel.