Främja balans 

Folkhälsomyndighetens råd: Ingen skärmtid alls för barn under 2 år – max 3 timmar per dag för äldre barn

På uppdrag av regeringen och efter dialog med andra myndigheter och organisationer har Folkhälsomyndigheten tagit fram riktlinjer för hur mycket skärmtid som är lämpligt för barn.

Mobiler och surfplattor bör lämnas utanför sovrummet under natten, föräldrarna ska aktivt styra vilket innehåll barnen tar del av och tre timmars skärmtid om dagen är max för tonåringar. Yngre barn ska vara än mer restriktiva.

Efter en gemensam rapport tidigare i sommar där negativa konsekvenser av för mycket skärmanvändning konstaterades har nu Folkhälsomyndigheten landat i riktlinjer för hur mycket skärmtid som svenska barn kan ha utan att riskerna blir för stora. Det handlar om att skärmtid inte ska gå ut över fysisk aktivitet, sömn, relationer, skolarbete och andra viktiga pusselbitar i livet.

Rekommendationerna säger att barn under två år inte ska använda skärmar alls. I begreppet skärm inkluderar myndigheten då mobiler, surfplattor, tv, dataspel, film och andra digitala spel och visuell underhållning. 

Barn mellan 2-5 år rekommenderas att hålla sig under en timme skärmtid per dygn, 6-12-åringar max 1-2 timmar och 13-18-åringar max 2-3 timmar. Det påtalas även att föräldrar bör tänka på sina egna skärmvanor eftersom de kan påverka barnets skärmvanor och samspelet mellan barn och vuxen. 

Råden är tänkta som ett stöd för både föräldrar och barn och ska vara en hjälp för att planera vardagen och komma överens om lämplig skärmtid.