Snabb som få

Testrapport: Oneplus 5

Lika som bär? Nja.

Oneplus har släppts sitt nya flaggskepp och vi har nyss börjat testa telefonen.

Publicerad Senast uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
8/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
8/10
Material & kvalitet
7/10
Totalbetyg
80%

Kameran

Snabbladdningen

Läsläget

Prestanda

Inte vattentålig

Avskalat anonym

Snabb, tunn och prisvärd sammanfattar väl våra första intryck när vi en kort tid testat telefonen. Oneplus 5 har tillkommit, precis som övriga Oneplus-telefoner i en dialog med användarna. Det är i alla fall den bilden Oneplus vill måla upp och i forum får man tycka till om kommande telefonen ska ha riktigt hörlursuttag (det fick den) och andra saker. Man hade kunnat dra slutsatsen att Oneplus skulle bli en telefon för teknikkunniga entusiaster och visst har operativsystemet Oxygen OS väldigt mycket inställnings- och anpassningsmöjligheter, men intrycket av telefonen, såväl hård- som mjukvara är tvärtom att den är väldigt ren och avskalad.

Mjukvaran ser alltså väldigt mycket ut som den rena Android-version som Google skickat med sina Nexus-enheter. Till vänster om första startskärmen har vi en widgetskärm med senast använda apparna, teknisk information om systemstatus och möjlighet att lägga till appar från enskilda program man installerat. En community-app från Oneplus själva är förinstallerad liksom fotogalleri, filhanterare och väderapp, men överlag är det väldigt befriande fritt från oönskade appar. 

Ren mjukvara, ren hårdvara

Precis som mjukvaran är avskalad ger även telefonen i sig ett avskalat, närmast anonymt intryck. Telefonen känns i jämförelse med konkurrerande flaggskepp väldigt tunn vilket dels beror så klart på att den är aningen tunnare, men även på de spetsiga kanterna som gör att den känns ännu lite nättare. Skärmen går långt ut på sidorna men i både över- och underkant av skärmen finns tydliga marginaler till kanten på ett sätt som gör att telefonen skiljer sig tydligt från senaste prestigemodellerna från LG och Samsung. Designmässigt gör Oneplus 5 inget väsen av sig. Vi testar den svarta modellen och den liksom den grå modellen av Oneplus 5 har dubbla kameror på baksidan, en fotolampa och antennlinjer i nästan samma kulör som telefonen.

Något som får telefonen att sticka ut en aning från Androidkonkurrenterna är skjutknappen på sidan som har tre lägen, ett standardläge och sedan ett stör-ej, respektive tyst läge, som liksom det mesta i Oneplus 5 kan anpassas efter dina egna önskemål. Fingeravtrycksläsaren sitter på framsidan nedanför skärmen och den är riktigt snabb, framförallt för att den alltid är aktiv, och du behöver alltså inte trycka igång telefonen innan du kan läsa av fingeravtrycket för att låsa upp den. När du rör vid fingeravtrycksläsaren känns det sedan mer som du behöver toucha än verkligen lägga fingret på för att låsa upp telefonen.

Supersnabb

Snabb är inte bara fingeravtrycksläsaren utan även telefonen som helhet. Den telefon vi testar har inte bara prestigechippet Qualcomm Snapdragon 835 som även sitter i till exempel Sony Xperia XZ Premium, utan även hela 8 GB i arbetsminne, dubbelt så mycket som Sony. Vi har tidigare skrivit om att Oneplus beskylls för att fuska i benchmarktest som mäter telefonens prestanda. Sanningen om det är svårt att uttala sig om, men oavsett så är prestandan riktigt bra när man använder telefonen till vanliga appar också. Man reagerar hela tiden på hur snabbt allting går.

Ytterligare en styrka utöver prestanda som Oneplus själva poängterat är dubbelkameran som man särskilt sa ska ta skarpare bilder. De bilder vi hittills hunnit ta visar att kameran verkligen är bra. Kameraappen är också välgjord med ett bra proffsläge som ger dig bra möjligheter att påverka inställningarna utan att det för den skull bli oöverskådligt. Bilderna blir bra i både dagsljus och i sämre ljus men den överträffar inte de allra bästa. En direkt jämförelse med Samsung Galaxy S8 Plus visar till exempel att Oneplus 5 ger bilder med lite mer brus, något som blir ännu tydligare när man använder kamerornas respektive zoom-funktion.

Ett sammanfattande första intryck av Oneplus 5 är onekligen positivt, särskilt om man ser på priset i förhållande till prestandan. 

Lika som bär? Nja.

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
8/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
8/10
Material & kvalitet
7/10
Totalbetyg
80%

Fakta

Allmänt

Modell 5

Tillverkare Oneplus

Lanseringsdatum 2017-06-20

Mått 152,7 x 74,7 x 7,25 mm

Vikt 153 g, 76 %

Pris 5000 kr

System Android

Systemversion 7.1.1 (med Oxygen OS)

Chipset Snapdragon 835

Nät

LTE-hastighet Cat 16 (1000 Mbit/s ner, 150 Mbit/s upp)

Dubbla simkortsplatser Ja

Skärm

Mått 5,5 tum, 83 %

Upplösning 1920 x 1080 pixel

Pixeldensitet 401 ppi, 95 %

Typ AMOLED

Minne

RAM-minne 6/8 GB, 61 %

Lagringsminne 64 GB, 128 GB

Tillgänglig lagring 110,3 GB

Minneskortplats Nej

Kamera

Upplösning 16+20 Megapixel, 26 %

Kameraknapp Nej

Fotobelysning Fotolampa

Videoinspelning, upplösning 3840 x 2160 pixel

Frontkamera Ja

Upplösning på frontkameran 16 megapixel, 66 %

Anslutningar

Anslutningskontakt USB Typ C

Bluetooth 5.0

Wifi 802.11 a/b/g/n/ac

GPS Ja

Batteri

Kapacitet 3300 mAh, 66 %

Trådlös laddning Nej

GFXBench 289,9 min

Övrigt

Tålig Nej

NFC Ja

Fingeravtrycksläsare Ja

Benchmark-tester

Antutu 6.0 179778

Basemark 3539

GFXBench Manhattan ES 3.0 Onscr. 55 FPS, 64 %

GFXBench T-Rex Onscreen 60 FPS

Quadrant 36881

Geekbench 4: CPU Single-core 1960

Geekbench 4: CPU Multi-core 6481

Geekbench 4: Compute 8168

Google Octane 12373, 30 %

Jetstream 1.1 72,408

Basemark Web 3.0 250,17

Kameran

Snabbladdningen

Läsläget

Prestanda

Inte vattentålig

Avskalat anonym