-
PLUS
Apple Intelligence påminner mig om något betydligt bättre
-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
-
PLUS
Chromecast-problemen visar hur svårt det är att lita på Google och andra jättar
-
PLUS
Passkeys: Därför behöver du veta mer om dem
-
PLUS
Krönika: Lärdomar från MWC 2025 – röststyrning är AI:s värsta fiende
-
PLUS
Fördjupning: Tankar och teknik bakom kamerorna i Samsung Galaxy S25
Digital Single Market
EU vill ha streaming över gränserna

I jakten på att avskaffa hinder för att använda digitala tjänster över gränserna i EU riktar man nu ögonen mot film- och musiktjänster.
Den som reser mycket utomlands har säkert märkt att det är högst tveksamt om man kan ta med sig underhållningen i form av Spotify, Netflix eller Storytel. Tjänsteleverantörernas upphovsrättsavtal sätter ofta begränsningar som gör att de inte får distribuera innehållet utanför landets gränser, vilket tjänsten känner av på IP-numret man ansluter sig till internet med.
EU-kommissionens initiativ Digital Single Market har tidigare gjort sig känt för kampen mot roamingavgifter för mobiltelefoni inom EU, men nu vänder man sig även till digitala betaltjänster. Målsättningen är att har man tecknat en digital betaltjänst i ett EU-land, så ska tjänsten fungera likadant oavsett vilket EU-land man befinner sig i. Inget spärrande av innehåll över gränserna så länge du befinner dig i EU, oavsett vad upphovsrättsinnehavarna vill, alltså.
Detta skulle innebära att du kan lyssna på Storytel eller titta på Netflix med ditt svenska abonnemang i andra europeiska länder. Däremot gäller det bara betaltjänster, och inte gratistjänster. Givet hur man tolkar SVT:s licensfinansiering så kan program på SVT Play förmodligen fortfarande blockeras utomlands. Här handlar det ju också om en gratistjänst som ibland visar samma utbud som betaltjänsterna så det finns viss logik i det.
Om allt går enligt plan kommer kravet på en enad marknad för digitala betaltjänster att träda i kraft 2018, det vill säga nästa år.